|
|
Dziennik Ustaw 2003 Nr 77 poz. 686 - Wykaz produktów rybołówstwa oraz standardy rynkowe dla tych produktów
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 kwietnia 2003 r.
w sprawie wykazu produktów rybołówstwa oraz standardów rynkowych dla tych produktów
(Dz. U. z dnia 8 maja 2003 r.)
Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o organizacji rynku rybnego oraz o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim (Dz. U. Nr 181, poz. 1514) zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustala się wykaz produktów rybołówstwa, których wprowadzanie na rynek, w postaci świeżej lub schłodzonej, jest dozwolone przy zachowaniu standardów rynkowych, określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 2. Ustala się standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa, o których mowa w § 1, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 3. 1. Produkty rybołówstwa, o których mowa w § 1, pakuje się z uwzględnieniem określonych dla nich standardów rynkowych tak, aby jedno opakowanie zawierało produkty rybołówstwa tego samego gatunku oraz tej samej kategorii świeżości i wielkości. 2. Na opakowaniu, o którym mowa w ust. 1, w sposób trwały i czytelny, podaje się nazwę gatunku produktu rybołówstwa, masę netto, stopień jego przetworzenia, miejsce jego połowu oraz oznacza się, znakami o wysokości co najmniej 5 centymetrów, kategorię świeżości i wielkości tego produktu.
§ 4. Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
________ 1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, KTÓRYCH WPROWADZANIE NA RYNEK W POSTACI ŚWIEŻEJ LUB SCHŁODZONEJ JEST DOZWOLONE PRZY ZACHOWANIU STANDARDÓW RYNKOWYCH 1. Ryby morskie: 1) ryby denne: a) barbata (Mullus barbatus), b) barwena (Mullus sermuletus), c) bielmik (Trisopterus luscus), d) bops (Boops boops), e) brama (Brama brama), f) cefal (Mugil cefal), g) czarniak (Pollachius virens), h) dorsz (Gadus morhua), i) gładzica (Pleuronectus platessa), j) kantar (Spondyliosoma cantharus), k) karlik (Trisopterus minutus), l) karmazyn (Sebastes sp.), m) karmazynek (Sebastolobus sp.), n) konger (Conger conger), o) kurek czerwony (Trigla lucerna), p) molwa (Molva molva), r) morszczuk (Merluccius sp.), s) pałasz czarny (Aphanopus carbo), t) pałasz ogoniasty (Lepidopus caudatus), u) pikarel (Spicara maena), w) plamiak (Melanogrammus aeglefinus), x) rdzawiec (Pollachius pollachius), y) smuklica (Lepidhorombus whiffiagonis), z) sola zwyczajna (Solea solea), za) stornia (Platichthys flesus), zb) skarp (Psetta maxima L.), zc) witlinek (Merlangius merlangus), zd) zimnica (Limanda limanda), ze) złocica (Microstomus kitt), zf) żabnica (Lophius sp.); 2) ryby pelagiczne: a) błękitek (Micromesistius poutassou), b) makrela atlantycka (Scomber scombrus), c) makrela kolias (Scomber japonicus), d) opastun (Thunnus obesus), e) ostrobok (Trachurus sp.), f) sardela (Engraulis sp.), g) sardynka europejska (Sardina pilchardus), h) szprot (Sprattus sprattus), i) śledź (Clupea harengus), j) tuńczyk biały (Thunnus alalunga), k) tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus); 3) ryby spodouste: a) koleń (Squalus acanthias), b) raja gładka (Raja batis), c) rekinek psi (Scyliorhinus caniculus). 2. Głowonogi - mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma). 3. Skorupiaki: 1) garnela (Crangon crangon) i krewetka z gatunku Pandalus borealis; 2) krab kieszeniec (Cancer pagurus); 3) homarzec (Nephrops norvegicus). 4. Małże i inne bezkręgowce wodne: 1) przegrzebek zwyczajny (Pecten maximus); 2) trąbik zwyczajny (Buccinum undatum).
ZAŁĄCZNIK Nr 2
STANDARDY RYNKOWE DLA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA
Tabela nr 1
Nazwa produktu | Wyszczególnienie | Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie świeżości |
rybołówstwa | | Ekstra | A | B |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Ryby denne | Skóra | Pigmentacja wyraźna, opalizująca, brak odbarwień, błyszcząca | Pigmentacja wyraźna; niebłyszcząca | Pigmentacja mniej wyraźna, oznaki zmatowienia |
| Śluz na skórze | Wodnisty, przezroczysty | Lekko mętny | Mleczny |
| Oczy | Wypukłe, źrenica czarna, błyszcząca; rogówka przezroczysta | Wypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna, matowa; rogówka lekko opalizująca | Płaskie lub lekko wklęsłe; źrenica nieprzejrzysta; rogówka opalizująca |
| Skrzela | Kolor jasny, czerwony, intensywny; brak śluzu lub śluz mniej przezroczysty | Kolor jasny, czerwony, mniej intensywny; śluz przezroczysty | Kolor brązowo -szary; odbarwienia; mętny śluz |
| Otrzewna 1) | Gładka, połyskliwa; trudna do oddzielenia od mięsa | Lekko matowa; można oddzielić od mięsa | Plamista; łatwo oddziela się od mięsa |
| Zapach skrzeli i jamy brzusznej | Zapach wodorostów 2) Świeżooleisty; zapach pieprzu, ziemi 3) | Brak zapachu wodorostów; neutralny2) Oleisty wodorostowy lub lekko słodkawy 3) | Zapach fermentacyjny; lekko kwaśny2) Oleisty; fermentacyjny, stęchły, lekko jełki3) |
| Mięso | Jędrne, elastyczne, powierzchnia gładka 4) | Mniej elastyczne | Lekko miękkie, zwiotczałe, nie elastyczne, powierzchnia woskowata i matowa |
| Naczynia krwionośne w mięśniach brzusznych 5) | Ostre kontury; kolor jaskrawoczerwony | Ostre kontury; pociemniała krew | Kontury rozmywające się; brązowe |
Ryby pelagiczne | Skóra6) | Jaskrawa pigmentacja, błyszczące, opalizujące kolory - wyraźna różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a boczną | Brak połysku i błyszczenia; kolory bardziej matowe, mniejsza różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a środkową | Matowe, mdłe kolory; w przypadku zgięcia ryby zmarszczenie skóry |
| Śluz na skórze | Wodnisty, przezroczysty | Lekko mętny | Mleczny |
| Mięso6) | Bardzo jędrne, twarde | Dość twarde, jędrne | Miękkawe |
| Pokrywy skrzelowe | Srebrzyste | Srebrzyste, lekko czerwone lub brązowe | Brązowawe, rozległy wyciek krwi z naczyń |
| Oczy | Wypukłe, źrenice wyraziste niebiesko-czarne, "powieka" przezroczysta | Wypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna; rogówka lekko opalizująca | Płaskie lub lekko wklęsłe; rogówka zamglona; przekrwienie wokół oczu |
| Skrzela | Kolor jednolity od ciemnoczerwonego do purpurowego, brak śluzu | Kolor mniej intensywny, bardziej blady na obrzeżach; przezroczysty śluz | Śluz gęstniejący, odbarwiony, mętny |
| Zapach skrzeli | Zapach świeżych wodorostów; ostry zapach jodu | Brak zapachu wodorostów; neutralny | Lekko siarkowy; zapach tłuszczu, zjełczałych kawałków bekonu lub zgniłych owoców |
Ryby spodouste | Oczy | Wypukłe, bardzo jasne i opalizujące; małe źrenice | Wypukłe i lekko spłaszczone; brak jaskrawości i opalizacji; źrenice owalne | Płaskie, matowe |
| Wygląd | Ryba w stanie stężenia pośmiertnego lub częściowego zesztywnienia; na skórze małe ilości przezroczystego śluzu | Ryba po fazie stężenia pośmiertnego; brak śluzu na skórze, a zwłaszcza w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych | Niewielkie ilości śluzu w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych; szczęki lekko spłaszczone |
| Zapach | Zapach wodorostów | Brak zapachu wodorostów lub zapach lekko nieświeży; nie wyczuwa się zapachu amoniaku | Słaby zapach amoniaku; kwaśny |
| Skóra7) | Jaskrawa, opalizująca i błyszcząca pigmentacja; śluz wodnisty | Jaskrawa pigmentacja, śluz wodnisty | Pigmentacja ulegająca procesowi odbarwienia i matowienia; śluz mętny |
| Mięso7) | Jędrne i elastyczne | Jędrne | Miękkie |
| Płetwy7) | Obrzeża płetw półprzezroczyste i zaokrąglone | Sztywne | Miękkie |
| Brzuch7) | Biały i błyszczący, różowo-fioletowy okrąg wokół płetw | Biały i błyszczący, czerwone plamy wokół płetw | Biały i matowy, liczne czerwone lub żółte plamy |
Głowonogi -mątwy | Skóra | Jaskrawa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsa | Matowa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsa | Odbarwienie; łatwa do oddzielenia od mięsa |
| Mięso | Perłowobiałe; tekstura bardzo jędrna | Kredowobiałe; tekstura jędrna | Różowobiałe lub lekko żółciejące; tekstura lekko miękka |
| Macki | Trudne do oderwania | Trudne do oderwania | Łatwiejsze do oderwania |
| Zapach | Świeży; zapach wodorostów | Słaby zapach wodorostów lub jego brak | Zapach atramentu |
Skorupiaki - garnele i krewetki | Minimalne wymagania | Powierzchnia skorupy: wilgotna i błyszcząca; podczas przesypywania z jednego kontenera do innego garnele nie mogą się ze sobą sklejać; mięso nie może mieć obcego zapachu; garnele nie mogą być zanieczyszczone piaskiem, śluzem i innymi obcymi ciałami | Nie dotyczy |
| Wygląd | Kolor wyraziście czerwonaworóżowy z małymi białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza w przeważającej mierze jasny 8) Kolor jednolicie różowy 9) | Kolor od rozmytego czerwonaworóżowego po niebieskoczerwony z białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza powinien być w kolorach jasnych przechodzących w szare 8) Kolor różowy, możliwość czernienia głowy9) | |
| Mięso przed usunięciem pancerza | Pancerze łatwe do usunięcia, możliwa utrata mięsa jedynie ze względów "technicznych" | Pancerze trudniejsze do usunięcia, możliwa niewielka utrata mięsa | |
| Mięso po usunięciu pancerza | Tekstura jędrna, ale nie łykowata | Tekstura mniej jędrna, lekko łykowata | |
| Kawałki | Dopuszczalne sporadyczne kawałki garneli | Dopuszczalna niewielka ilość kawałków garneli | |
| Zapach | Zapach świeżych wodorostów, zapach lekko słodki | Zapach kwaskowaty; brak zapachu wodorostów | |
Skorupiaki - homarce | Skorupa | Kolor od bladoróżowego albo różowego po pomarańczowo-czerwony | Kolor bladoróżowy albo różowy po pomarańczowoczerwony, brak czarnych kropek | Lekkie odbarwienia; niewielka liczba czarnych kropek; kolor szarawy (na pancerzu, pomiędzy odcinkami ogona) |
| Oczy i skrzela | Oczy błyszczące, czarne; skrzela różowe | Oczy matowe, szare/ różowe; skrzela szarawe | Skrzela ciemnoszare, grzbietowa część skorupy częściowo w kolorze zielonawym |
| Zapach | Charakterystyczny łagodny zapach skorupiaków | Brak charakterystycznego, łagodnego zapachu skorupiaków; brak zapachu amoniaku | Lekko kwaśny |
| Mięso w części ogonowej | Półprzezroczyste, kolor niebieski przechodzący w biały | Utrata półprzezroczystości, brak odbarwień | Matowe i mętne |
Objaśnienia: 1) Dotyczy ryb patroszonych. 2) Dotyczy ryb dennych innych niż płastugi. 3) Dotyczy płastug. 4) Nie dotyczy ryb przed stężeniem pośmiertnym. 5) Dotyczy żabnic z głowami. 6) Dla śledzi i makreli przechowywanych w chłodnej wodzie morskiej, schłodzonych lodem lub schłodzonych przy użyciu środków technicznych kategorię A stosuje się dla kategorii Ekstra i A. 7) Dotyczy rai gładkiej. 8) Dotyczy garneli bez skorupy. 9) Dotyczy krewetki głębokowodnej.
Tabela nr 2
Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie wielkości |
Gatunek | Kategorie wielkości | Masa 1 sztuki w kg albo szerokość muszli lub pancerza w cm/mm | Ilość sztuk w 1 kg1) |
1 | 2 | 3 | 4 |
| 1 | powyżej 0,5 | |
Barbata | 2 | od 0,2 do 0,5 | - |
| 3a | od 0,04 do 0,2 | |
| 3b | od 0,018 do 0,2 | |
| 1 | powyżej 0,5 | |
| 2 | od 0,2 do 0,5 | |
Barwena | 3a | od 0,04 do 0,2 | - |
| 3b | od 0,018 do 0,2 | |
| 1 | powyżej 0,4 | |
Bielmik | 2 | od 0,25 do 0,4 | - |
| 3 | od 0,125 do 0,25 | |
| 4 | od 0,05 do 0,125 | |
| 1 | | 7 lub mniej |
Błękitek | 2 | - | 8 do 14 |
| 3 | | 15 do 25 |
| 4 | | 26 do 30 |
| 1 | | 5 lub mniej |
Bops | 2 | - | 6 do 31 |
| 3 | | 32 do 70 |
| 1 | od 0,8 i powyżej | |
Brama | 2 | od 0,2 do 0,8 | - |
| 1 | powyżej 1 | |
| 2 | od 0,5 do 1 | |
Cefal | 3 | od 0,2 do 0,5 | - |
| 4 | od 0,1 do 0,2 | |
| 1 | powyżej 5 | |
Czarniak | 2 | od 3 do 5 | - |
| 3 | od 1,5 do 3 | |
| 4 | od 0,3 do 1,5 | |
| 1 | powyżej 7 | |
| 2 | od 4 do 7 | |
Dorsz | 3 | od 2 do 4 | - |
| 4 | od 1 do 2 | |
| 5 | od 0,3 do 1 | |
Garnela | 1 | 6,8 mm i więcej | - |
| 2 | 6,5 mm i więcej | |
| 1 | powyżej 0,6 | |
Gładzica | 2 | od 0,4 do 0,6 | - |
| 3 | od 0,3 do 0,4 | |
| 4 | od 0,15 do 0,3 | |
| 1 | | 20 i mniej |
| 2 | | 21 do 30 |
| 3 | | 31 do 40 |
| 4 | | ponad 40 |
Homarzec | | - | |
| 12) | | 60 i mniej |
| 22) | | 61 do 120 |
| 32) | | 121 do 180 |
| 42) | | ponad 180 |
| 1 | powyżej 0,8 | |
Kantar | 2 | od 0,5 do 0,8 | - |
| 3 | od 0,3 do 0,5 | |
| 4 | od 0,18 do 0,3 | |
| 1 | powyżej 0,4 | |
| 2 | od 0,25 do 0,4 | |
Karlik | 3 | od 0,125 do 0,25 | - |
| 4 | od 0,05 do 0,125 | |
| 1 | powyżej 2 | |
Karmazyn | 2 | od 0,6 do 2 | - |
| 3 | od 0,35 do 0,6 | |
| 1 | powyżej 2 | |
Karmazynek | 2 | od 0,6 do 2 | - |
| 3 | od 0,35 do 0,6 | |
| 1 | powyżej 2,2 | |
Koleń | 2 | od 1 do 2,2 | - |
| 3 | od 0,5 do 1 | |
| 1 | powyżej 7 | |
Konger | 2 | od 5 do 7 | - |
| 3 | od 0,5 do 5 | |
Krab kieszeniec | 1 | 16 cm i więcej3) | - |
| 2 | od 13 do 16 cm3) | |
Krewetka | 1 | - | 250 i mniej |
| 1 | powyżej 1 | |
Kurek czerwony | 2 | od 0,4 do 1 | - |
| 3 | od 0,2 do 0,4 | |
| 4 | od 0,06 do 0,2 | |
| | powyżej 0,5 | 50 lub mniej |
| 1 | od 0,2 do 0,5 | 51 do 125 |
Makrela | 2 | od 0,1 do 0,2 | 126 do 250 |
atlantycka | 3 | od 0,08 do 0,2 | 126 do 325 |
| 1 | powyżej 0,5 | |
Makrela kolias | 2 | od 0,25 do 0,5 | - |
| 3 | od 0,14 do 0,25 | |
| 4 | od 0,05 do 0,14 | |
| 1 | powyżej 0,5 | |
Mątwy | 2 | od 0,3 do 0,5 | - |
| 3 | od 0,1 do 0,3 | |
| 1 | powyżej 5 | |
Molwa | 2 | od 3 do 5 | - |
| 3 | od 1,2 do 3 | |
| 1 | powyżej 2,5 | |
| 2 | od 1,2 do 2,5 | |
| 3 | od 0,6 do 1,2 | |
Morszczuk | 4 | od 0,28 do 0,6 | - |
| 5 | od 0,2 do 0,28 | |
| 6 | od 0,15 do 0,28 | |
Opastun | 1 | powyżej 10 | - |
| 2 | od 3,2 do 10 | |
| 1 | powyżej 0,6 | |
| 2 | od 0,4 do 0,6 | |
Ostrobok | 3 | od 0,2 do 0,4 | - |
| 4 | od 0,08 do 0,2 | |
| 5 | od 0,02 do 0,08 | |
Pałasz czarny | 1 | powyżej 3 | |
| 2 | od 0,5 do 3 | - |
| 1 | powyżej 3 | |
| 2 | od 2 do 3 | |
Pałasz ogoniasty | 3 | od 1 do 2 | - |
| 4 | od 0,5 do 1 | |
| 1 | | 20 lub mniej |
Pikarel | 2 | - | 21 do 40 |
| 3 | | 41 do 90 |
| 1 | powyżej 1 | |
Plamiak | 2 | od 0,57 do 1 | - |
| 3 | od 0,37 do 0,57 | |
| 4 | od 0,17 do 0,37 | |
Przegrzebek zwyczajny | 1 | 10 cm i więcej4) | - |
| 1 | powyżej 5 | |
| 2 | od 3 do 5 | |
| 3 | od 1 do 3 | |
Raja gładka | 4 | od 0,3 do 1 | - |
| 15) | powyżej 3 | |
| 25) | od 0,5 do 3 | |
| 1 | powyżej 2 | |
Rekinek psi | 2 | od 1 do 2 | - |
| 3 | od 0,5 do 1 | |
| 1 | 5 i powyżej | |
Rdzawiec | 2 | 3 do 5 | - |
| 3 | 1,5 do 3 | |
| 4 | 0,3 do 1,5 | |
| 1 | 0,033 i powyżej | 30 lub mniej |
Sardela | 2 | 0,020 do 0,033 | 31 do 50 |
| 3 | 0,012 do 0,020 | 51 do 83 |
| 4 | 0,008 do 0,012 | 84 do 125 |
| 1 | 0,067 i powyżej | 15 lub mniej |
| 2 | 0,042 do 0,067 | 16 do 24 |
Sardynka | 3 | 0,028 do 0,042 | 25 do 35 |
europejska | 4 | 0,015 do 0,028 | 36 do 67 |
| 5 | 0,011 do 0,028 | 36 do 91 |
| 1 | 1,3 i więcej | |
| 2 | 0,8 do 1,3 | |
Skarp | 3 | 0,45 do 0,8 | - |
| 4 | 0,25 do 0,45 | |
| 1 | 0,45 i powyżej | |
| 2 | 0,25 do 0,45 | |
Smuklica | 3 | 0,20 do 0,25 | - |
| 4 | 0,11 do 0,20 | |
| 5 | 0,05 do 0,20 | |
| 1 | 0,5 i powyżej | |
| 2 | 0,33 do 0,5 | |
Sola zwyczajna | 3 | 0,25 do 0,35 | - |
| 4 | 0,2 do 0,25 | |
| 5 | 0,12 do 0,2 | |
Stornia | 1 | powyżej 0,3 | - |
| 2 | 0,2 do 0,3 włącznie | |
Szprot | 1 | - | 125 lub mniej |
| 1 | 0,250 i powyżej | 4 lub mniej |
| 2 | 0,125 do 0,250 | 5 do 8 |
| 3 | 0,085 do 0,125 | 9 do 11 |
Śledź | 4(a) | 0,050 do 0,085 | 12 do 20 |
| 4(b)6) | 0,036 do 0,085 | 12 do 27 |
| 4(c)7) | 0,057 do 0,085 | 12 do 17 |
| 57) | 0,031 do 0,057 | 18 do 32 |
| 67) | 0,023 do 0,031 | 33 do 44 |
Trąbik zwyczajny | 1 | 45 mm i więcej4) | - |
| 1 | 4 i powyżej | |
Tuńczyk biały | 2 | 1,5 do 4 | - |
| 1 | 70 i powyżej | |
| 2 | 50 do 70 | |
Tuńczyk | 3 | 25 do 50 | - |
błękitnopłetwy | 4 | 10 do 25 | |
| 5 | 6,4 do 10 | |
| 1 | 0,5 i powyżej | |
Witlinek | 2 | 0,35 do 0,5 | - |
| 3 | 0,25 do 0,35 | |
| 4 | 0,11 do 0,25 | |
Zimnica | 1 | 0,25 i powyżej | - |
| 2 | 0,13 do 0,25 | |
| 1 | 0,6 i powyżej | |
Złocica | 2 | 0,35 do 0,6 | - |
| 3 | 0,18 do 0,35 | |
| 1 | 4 i powyżej | |
| 2 | 2 do 4 | |
Żabnica | 3 | 1 do 2 | - |
| 4 | 0,5 do 1 | |
| 5 | 0,2 do 0,5 | |
Objaśnienia: 1) Dla obydwu gatunków makreli ilość sztuk w 25 kg. 2) Dotyczy ogonów homarca. 3) Szerokość pancerza w najszerszym miejscu. 4) Szerokość muszli w najszerszym miejscu. 5) Dotyczy rai gładkiej skrzydłej. 6) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na południe od 59° 30'. 7) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na północ od 59° 30'.
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921
|