Monitor Polski 2003 Nr 57 poz. 900 - Wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej


OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 1 grudnia 2003 r.

w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

(M.P. z dnia 22 grudnia 2003 r.)


Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.3)


________
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2)   Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020.
3)   Niniejsze obwieszczenie zastępuje obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 maja 2003 r. w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej (M. P. Nr 26, poz. 376).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ1)

TABELA I
 
Część I. Towary - zwierzęta, materiał
        biologiczny
Kod ANIMOPozycja PCN2)
 123 
123456
01 Koniowate     
01 tranzyt koniowatych21010900010000   01013)
02 import koniowatych     
 01 zarejestrowane koniowate     
    01 konie zarejestrowane21010109010000   01013)
    02 pozostałe koniowate
       zarejestrowane
21010109020000   01013)
 02 koniowate do rozrodu i produkcji21010101000000   01013)
 03 koniowate rzeźne     
    01 bezpośrednio do rzeźni21010102000000   01013)
    02 przechodzące przez rynek21010101010000   01013)
03 tymczasowe dopuszczenie
   zarejestrowanych koni (do 90 dni)
21010110010000   01013)
04 ponowne wprowadzenie
   zarejestrowanych koni
21010109030000   01013)
02 Bydło (włącznie z Bison bison i
  Bubalus bubalus)
     
01 cielęta w wieku poniżej 15 dni21020100000000   01023)
02 bydło do rozrodu21020200000000   01023)
03 bydło utrzymywane w celach
   produkcyjnych
21020400000000   01023)
04 bydło rzeźne21020300000000   01023)
05 pozostałe rodzaje bydła21021090000000   01023)
03 Świnie     
01 świnie do rozrodu21050200000000   01033)
02 świnie utrzymywane w celach
   produkcyjnych
21050100000000   01033)
03 świnie rzeźne21050300000000   01033)
04 Owce i kozy     
01 owce do rozrodu21030200000000   01043)
02 owce przeznaczone do tuczu21030100000000   01043)
03 owce rzeźne21030300000000   01043)
04 kozy do rozrodu21040200000000   01043)
05 kozy przeznaczone do tuczu21040100000000   01043)
06 kozy rzeźne21040300000000   01043)
05 Drób     
01 w partiach liczących po 20 lub
   więcej sztuk
     
 01 drób jednodniowy22010900000000   01053)
 02 drób przeznaczony do rozrodu i
    produkcji
22020900000000   01053)
 03 drób przeznaczony do odtworzenia
    zasobów dzikiego ptactwa łownego
22040900000000   01063)
 04 drób rzeźny22030900000000   01053)
02 drób w partiach liczących poniżej 20
   sztuk
22090900000000   01053)
06 Jaja wylęgowe     
 01 jaja wylęgowe w liczbie 20 sztuk i
    powyżej
41010100000000   0407
 02 jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20
    sztuk
41010200000000   0407
07 Ryby     
01 wrażliwe gatunki ryb (na ISA, VHS,
   IHN, SVC, IPN, ERM, Gyrodactylosis)
23040109PIY 03013)
02 pozostałe gatunki ryb230402PIN 03013)
08 Skorupiaki     
01 wrażliwe gatunki skorupiaków
   (na Aphanomyces astaci)
23040309000000   03063)
02 pozostałe gatunki skorupiaków230404CRN 03063)
09 Mięczaki     
01 wrażliwe gatunki mięczaków (na
   Bonomia ostreae, Marteilia
   refringens)
23040509MOY 03073)
02 pozostałe gatunki mięczaków230406MON 03073)
10 Pozostałe wodne bezkręgowce230407AQ  03073)
11 Ikra, mlecz i gamety ryb     
01 wrażliwych gatunków ryb ISA, VHS,
   IHN, SVC
230601PIY 0511
02 pozostałych gatunków ryb230609PIN 0511
12 Pozostałe ssaki     
01 primates - naczelne (np. małpy,
   lemury)
1101  D101063)
02 artiodactyla; ruminantia -
   parzystokopytne, przeżuwacze
     
 01 bos bovis - bydło (pozostałe niż
    wymienione w poz. 02)
11030101  D101023)
 02 pozostałe Bovidae11030191  D101063)
 03 antylopy11030102  D101063)
 04 renifery, caribu11030192  D101063)
 05 żyrafy11030103  D101063)
 06 jelenie, sarny, daniele11030104  D101063)
 07 pozostałe jeleniowate11030101  D101063)
 08 pozostałe przeżuwacze11030105  D101063)
03 artiodactyla; camelidae -
   parzystokopytne, wielbłądowate
     
 01 wielbłądy i lamy113021  D101063)
04 artiodactyla; suidae -
   parzystokopytne, świniowate
     
 01 pozostałe świniowate11030302  D101033)
 02 dziki11030303  D101033)
05 hipopotamidae - hipopotamy11030301  D101063)
06 perissodactyla - nieparzystokopytne     
 01 rhinocerotidae (np. nosorożce)110401  D101063)
 02 tapiridae - tapiry110402  D101063)
07 sirenia - syreny (np. krowy morskie,
   manaty)
1105    
08 hyracoidae - góralki (np. góralek
   drzewny)
1106  D101063)
09 proboscidae - trąbowce     
 01 słonie afrykańskie110701  D101063)
 02 słonie azjatyckie110702  D101063)
10 tubulidentata - słupozębne (np.
   mrównik)
110801  D101063)
11 carnivora - drapieżne     
 01 felidae - kotowate     
    01 koty w wieku poniżej 3 miesięcy11090101  D101063)
    02 koty w wieku powyżej 3 miesięcy11090102  D101063)
    03 pozostałe kotowate11090109  D101063)
 02 canidae - psowate     
    01 psy w wieku poniżej 3 miesięcy11090201  D101063)
    02 psy w wieku powyżej 3 miesięcy11090202  D101063)
    03 pozostałe psowate11090209  D101063)
 03 hyenidae - hienowate (np. hieny)11090305  D101063)
 04 viverridae - łaszowate (np.
    mangusty, cywety)
11090301  D101063)
 05 mustelidae - łasicowate (np. norki,
    kuny, borsuki)
11090302  D101063)
 06 procyonidae - szopowate11090303  D101063)
 07 ursidae - niedźwiedziowate (np.
    niedźwiedzie)
11090304  D101063)
12 pinnipedia - płetwonogie     
 01 phocidae - fokowate (np. foka
   właściwa)
111001  D101063)
 02 odobenidae - morsy (np. mors)111002  D101063)
 03 otaridea - uchatkowate (np.
    uchatka)
111003  D101063)
13 cetacea - walenie1111  D101063)
14 rodentia - gryzonie     
 01 caviidae - marowate (np. świnka
    morska)
1112010101    
 02 hystricidae - jeżozwierze (np.
    jeżozwierz)
1112010199  D101063)
 03 muridae - myszowate (np. szczury,
    myszy)
1112010201  D101063)
 04 cricetidae - chomikowate (np.
    chomik)
1112010401  D101063)
 05 castaridae - bobry (np. bóbr
    europejski)
1112010501  D101063)
 06 chinchillidae - szynszylowate (np.
    szynszyla)
1112010601  D101063)
 07 sciuridae - wiewiórkowate (np.
    wiewiórki, świstaki)
11120103  D101063)
 08 pozostałe gryzonie1112010299  D101063)
15 lagomorpha - zajęczaki     
 01 króliki11120203  D101063)
 02 dzikie króliki11120202  D101063)
 03 zające1112020101  D101063)
 04 pozostałe zajęczaki1112020102  D101063)
16 pholidota - łuskowce (np. łuskowiec)1113  D101063)
17 edenta - szczerbaki (np. pancernik,
   leniwiec, mrówkojad)
1114  D101063)
18 chiroptera (np. nietoperze)1115  D101063)
19 insectivora - owadożerne (np.
   krety, ryjówki, jeże)
1116  D101063)
20 dermoptera - skóroskrzydłe (np.
   lotokot)
1117  D101063)
21 marsupialia - torbacze (np. kangury,
   koala, oposy, wilk workowaty)
1118  D101063)
22 monotremata - stekowce (np.
   kolczatka, dziobak)
1119  D101063)
13 Pozostałe ptaki     
01 passeriformes - wróblowate (np.
   jaskółki, wróble, kanarki)
1201  D101063)
02 piciformes - dzięciołowate (np.
   dzięcioły, tukany)
1202  D101063)
03 coraciiformes - kraskowate (np.
   zimorodki, dzioborożce, żołny)
1203  D101063)
04 trogoniformes - trogonowate1204  D101063)
05 coliiformes - czepigowate1205  D101063)
06 apodiformes - jerzykowate (np.
   jerzyki, kolibry)
1206  D101063)
07 caprimulgiformes - kozodojowate (np.
   lelki)
1207  D101063)
08 strigiformes - sowowate (np. sowy)1208  D101063)
09 cuculiformes - kukułkowate (np.
   kukułki)
1209  D101063)
10 psittaciformes - papugowate (np.
   papugi, papużka falista)
1210  D101063)
11 columbiformes - gołębiowate1211  D101063)
12 gruiformes - żurawiowate (np.
   żurawie)
1212  D101063)
13 charadriiformes - siewkowate (np.
   mewy, alki, siewki)
1213  D101063)
14 galliformes - grzebiące (np. paw)1214  D101063)
15 falconiformes - drapieżne (np. orły,
   sokoły)
1215  D101063)
16 anseriformes - blaszkodziobe (np.
   łabędź)
1216  D101063)
17 ciconiiformes - brodzące (poza
   kaczkami i gęśmi; np. czaple,
   bociany, flamingi)
1217  D101063)
18 pelicaniformes - wiosłonogie (np.
   pelikany, kormorany)
1218  D101063)
19 procellariiformes - rurkonose (np.
   albatrosy, petrele)
1219  D101063)
20 podicipediformes - perkozowate (np.
   perkozy)
1220  D101063)
21 gaciiformes - nurowate (np. nury)1221  D101063)
22 tinamiformes - kusakowate (np.
   kusaki)
1222  D101063)
23 apterygiformes - kiwi1223  D101063)
24 casuariformes - kazuarowate (np.
   kazuary)
1224  D101063)
25 rheiformes - (np. struś nandu)1225  D101063)
26 struthioniformes - strusiowate1226  D101063)
27 sphenisciformes - pingwinowate1227  D101063)
14 Gady     
01 squamata - łuskoskóre (np. węże)1302  D101063)
02 squamata - łuskoskóre (np.
   jaszczurki)
1301  D101063)
03 crocodylia - krokodyle (np.
   krokodyle, aligatory)
1304  D101063)
04 testudines chelonidae - żółwie
   morskie
130301  D101063)
05 testudines - pozostałe żółwie130399  D101063)
15 Pozostałe zwierzęta     
01 amphibia; anura - płazy bezogonowe     
 01 anura ranidae - żaby140101  D301063)
 02 pozostałe anura (np. ropuchy)140199  D301063)
02 amphibians; urodela - płazy
   ogoniaste
     
 01 płazy ogoniaste (np. traszki,
    salamandry)
1402  D301063)
 02 pozostałe płazy ogoniaste (np.
    aksolotl)
1403  D301063)
03 pozostałe kręgowce1901  D301063)
04 arachnida - pajęczaki (np.
   skorpiony, pająki, kleszcze)
2402  D301063)
05 annelida - pierścienice (np. pijawka
   lekarska, dżdżownica ziemna)
140501  D301063)
06 owady     
 01 hymenoptera - błonkówki: pszczoła-
    matka
240101  D301063)
 02 hymenoptera - błonkówki: pszczoły
    (robotnice) - rój
240102  D301063)
 03 pozostałe lepidoptera - motyle (np.
    motyle, ćmy, gąsienice)
240192  D301063)
 04 lepidoptera - motyle: jedwabniki240103  D301063)
 05 pozostałe błonkówki (np. mrówki,
    osy, trzmiele)
240199  D301063)
07 pozostałe bezkręgowce2402  D301063)
16 Nasienie, komórki jajowe, zarodki     
01 nasienie bydła46010100000000   0511
02 nasienie świń46010200000000   0511
03 nasienie pozostałych gatunków     
 01 koni46010901000000   0511
 02 owiec46010902000000   0511
 03 kóz46010903000000   0511
 04 pozostałych gatunków zwierząt46010999  D20511
17 Komórki jajowe     
01 komórki jajowe bydła46020100000000   0511
02 komórki jajowe pozostałych gatunków     
 01 świń46020901000000   0511
 02 koni46020902000000   0511
 03 owiec46020903000000   0511
 04 kóz46020904000000   0511
 05 pozostałych gatunków zwierząt46020999  D20511
18 Zarodki     
01 zarodki bydła46030100000000   0511
02 zarodki pozostałych gatunków     
 01 świń46030901000000   0511
 02 koni46030902000000   0511
 03 owiec46030903000000   0511
 04 kóz46030904000000   0511
 05 pozostałych gatunków zwierząt46030999  D20511
Część II. Towary - mięso, produkty
         pochodzenia zwierzęcego,
         niejadalne produkty zwierzęce
         oraz środki żywienia zwierząt
 
 
Kod ANIMO
Pozycja PCN2)
 123 
123456
01 Mięso zwierząt gospodarskich i świeża
  dziczyzna, w tym mięso i przetwory
  mięsne, podroby i krew - przeznaczone
  do spożycia przez ludzi, łącznie
  z przetworami mięsnymi4)
     
01 mięso zwierząt jednokopytnych     
 01 tusze310101M1  0205
 02 mięso w elementach310103M2  0205
 03 podroby310102M3  0206
02 mięso wołowe     
 01 tusze310201M1  0201, 0202
 02 mięso w elementach310203M2  0201, 0202
 03 podroby310202M3  0206
03 mięso wieprzowe     
 01 tusze310301M1  0203
 02 mięso w elementach310303M2  0203
 03 podroby310302M3  0206
04 mięso baranie     
 01 tusze310401M1  0204
 02 mięso w elementach310403M2  0204
 03 podroby310402M3  0206
05 mięso kozie     
 01 tusze310501M1  0204
 02 mięso w elementach310503M2  0204
 03 podroby310502M3  0206
06 mięso zwierząt dzikich udomowionych
   przez człowieka
     
 01 z dzikiego ptactwa udomowionego311001POA 0208
 02 z pozostałego dzikiego ptactwa
    udomowionego
31100199BI  0208
 03 z dużej zwierzyny udomowionej
    (przeżuwacze)
31110102RU  0208
 04 z dużej zwierzyny udomowionej
    (świniowate)
31110101SU  0208
 05 z zającowatych31110104LA  0208
 06 z pozostałej dużej zwierzyny
    udomowionej
31110199000000   0208
07 mięso zwierząt łownych (dziczyzna)     
 01 z dzikiego ptactwa311002POA 0208
 02 z pozostałego dzikiego ptactwa31100299BI  0208
 03 z dużej zwierzyny dzikiej
    (przeżuwacze)
31110202RU  0208
 04 z dużej zwierzyny dzikiej
    (świniowate)
31110201SU  0208
 05 z dzikich zającowatych31110204LA  0208
 06 z pozostałej dużej zwierzyny
    dzikiej
31110202990000   0208
08 mięso drobiowe5)     
 01 z kur i kurcząt311201M4A 0207
 02 z indyków311202M4A 0207
 03 z perliczek311203M4A 0207
 04 z kaczek31120401M4  0207
 05 z gęsi31120402M4  0207
09 mięso z królików domowych31130000000000   0208
10 pozostałe mięso     
 01 ze zwierząt morskich31190100000000   0208
 02 z gadów311902RE  0208
 03 z owadów31199900000000IN  0208
 04 z nieparzystokopytnych (np.
    nosorożce, tapiry)
311905PE  0208
 05 z syren (np. diugonie, manaty)31190600000000   0208
 06 z góralków31190700000000   0208
 07 z trąbowców (np. słonie)311908PB  0208
 08 z słupozębnych (np. mrównik)31190900000000   0208
 09 z mięsożernych311910CA  0208
 10 z płetwonogich311911PN  0208
 11 z waleni311912CE  0208
 12 z gryzoni311913RO  0208
 13 z naczelnych (np. małpy i lemury)31191400000000   0208
 14 z łuskowców (np. pangolin)31191500000000   0208
 15 ze szczerbaków (np. pancernik,
    leniwiec, mrówkojad)
31191600000000   0208
 16 z nietoperzy31191700000000   0208
 17 z owadożernych (np. ryjówki, krety,
    jeże)
31191800000000   0208
 18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot)31191900000000   0208
 19 z torbaczy (np. kangury, koala,
    oposy, wilk workowaty)
31192000000000   0208
 20 ze stekowców (np. kolczatka,
    dziobak)
31192100000000   0208
 21 z wielbłądowatych311922CM  0208
 22 pozostałe31199900000000   0208
02 Produkty mięsne i pozostałe produkty
  pochodzenia zwierzęcego przeznaczone
  do spożycia przez ludzi
     
01 surowe mięso wieprzowe wędzone lub
   zakonserwowane w inny sposób
     
 01 krótko dojrzewające (poniżej 9
    miesięcy)
311701M5  0210
 02 długo dojrzewające (9 miesięcy i
    dłużej)
311711M5  0210
02 pozostałe surowe mięso konserwowane
   (wędzone lub zakonserwowane w inny
   sposób)
311705M6A 0210
03 żołądki, pęcherze i jelita,
   oczyszczone, solone, suszone lub
   parzone
     
 01 wołowe31171502000000   0504
 02 wieprzowe31171503000000   0504
 03 owcze31171504000000   0504
 04 kozie31171505000000   0504
 05 z pozostałych gatunków zwierząt31171509000000   0504
04 pozostałe produkty pochodzenia
   zwierzęcego suszone, solone,
   marynowane, wędzone lub
   zakonserwowane w inny sposób
311706M6  0210, 1601
05 produkty mięsne zakonserwowane
   sterylizowane (z warzywami lub bez),
   Fo ł 3
     
 01 wołowina peklowana31150701000000   1602, 1601
 02 pozostałe produkty pochodzenia
    zwierzęcego zawierające jedynie
    mięso wołowe lub cielęce
31150702000000   1602, 1601
 03 szynka (wieprzowa)31150703000000   1602, 1601
 04 łopatka wieprzowa31150704000000   1602, 1601
 05 pasztety wyłącznie z mięsa
    wieprzowego
31150705000000   1602, 1601
 06 pasztety z mięsa wieprzowego i
    mięsa wołowego lub cielęcego
31150706000000   1602, 1601
 07 pasztety z mięsa wieprzowego i
    mięsa drobiowego
31150707000000   1602, 1601
 08 pasztety z mięsa wieprzowego i
    mięsa króliczego
31150708000000   1602, 1601
 09 pasztety i paszteciki z mięsem
    wieprzowym i mięsem zwierząt
    łownych (dziczyzną)
31150709000000   1602, 1601
 10 pozostałe pasztety z mięsem
    wieprzowym
31150710000000   1602, 1601
 11 pozostałe produkty żywnościowe
    zawierające mięso wieprzowe
31150711000000   
1602, 1601
2005
 12 wątroby stłuszczone (drobiowe)31150712000000   1602, 1601
 13 produkty z udziałem mięsa wyłącznie
    drobiowego
31150713000000   1602, 1601
 14 pozostałe konserwy zawierające
    wyłącznie mięso drobiowe
31150714000000   1602, 1601
 15 produkty pochodzenia zwierzęcego
    wyłącznie z mięsa króliczego
31150715000000   1602, 1601
 16 produkty pochodzenia zwierzęcego
    wyłącznie z dziczyzny
31150716000000   1602, 1601
 17 pozostałe mięso zakonserwowane
    Fo ł 3
31150799000000   1602, 1601
06 produkty mięsne o ograniczonym
   okresie przechowywania pasteryzowane
   Fo Ł 3 (przynajmniej 70°C w centrum)
     
 01 szynka (wieprzowa)31150803000000   1602, 1601
 02 łopatka wieprzowa31150804000000   1602, 1601
 03 pozostałe mięso wieprzowe
    pasteryzowane
31150811000000   1602, 1601
 04 pasteryzowana wołowina i cielęcina31150801000000   1602, 1601
 05 wątroby stłuszczone (drobiowe)31150812000000   1602, 1601
 06 pozostałe mięso drobiowe
    pasteryzowane
31150814000000   1602, 1601
 07 pozostałe mięso z pozostałych
    gatunków zwierząt lub z więcej niż
    jednego gatunku pasteryzowane
31150899000000   1602, 1601
07 produkty mięsne o ograniczonym
   okresie przechowywania
   niepasteryzowane Fo< 3 (mniej niż
   70°C w centrum)
     
 01 mięso wołowe lub cielęce31150902000000   1602, 1601
 02 mięso wieprzowe31150903000000   1602, 1601
 03 mięso drobiowe31150912000000   1602, 1601
 04 pozostałe31150999000000   1601, 1602
08 mięso o ograniczonym okresie
   przechowywania dojrzewające powyżej
   9 miesięcy, aw Ł 0,793 i pH < 6
     
 01 wyłącznie mięso wieprzowe31151003000000   1601, 1602
 02 mięso wieprzowe wraz z innym mięsem31151099000000   1601, 1602
09 produkty żywnościowe i pozostałe
   produkty garmażeryjne, gotowane lub
   parzone i chłodzone
     
 01 poddane obróbce cieplnej (co
    najmniej 70°C w centrum)
311801M7  
1601, 1602,
1902, 2104
 02 poddane obróbce cieplnej (poniżej
    70°C w centrum)
311802M7  
1602, 1902,
2104
10 ekstrakty z mięsa31151200000000   1603
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce
   (włącznie z kośćmi)
     
 01 tłuszcz jadalny (wołowy, owczy,
    kozi)
31160201000000   1502, 1503
 02 tłuszcz rafinowany (wołowy, owczy,
    kozi)
31160202000000   1502, 1503
 03 smalec jadalny (wieprzowy)31160101000000   1501
 04 smalec rafinowany (wieprzowy)31160102000000   1501
 05 pozostałe jadalne tłuszcze
    zwierzęce
31169901000000   
1503, 1504,
1506
 06 pozostałe rafinowane tłuszcze
    zwierzęce (np. koński)
31169902000000   
1503, 1504,
1505, 1506
12 przetworzone białko zwierzęce     
 01 słonina w proszku31151301000000   0210
 02 mączka mięsna i mączka kostna,
    suszona krew i mączka z krwi
31151302000000   
0210, 2301,
0511, 0506
 03 skwarki31151303000000   2301
03 Mleko płynne     
01 mleko surowe przeznaczone do
   bezpośredniego spożycia
330101LM  0401
02 mleko surowe przeznaczone dla
   przemysłu mleczarskiego
310102LM  0401
03 mleko termizowane330103LM  0401
04 mleko poddane obróbce cieplnej     
 01 mleko pasteryzowane33010401LM  0401
 02 mleko o przedłużonym terminie
    ważności UHT
33010410LM  0401
 03 mleko sterylizowane33010411LM  0401
05 mleko płynne nieprzeznaczone do
   spożycia przez ludzi lub wyłącznie
   do bezpośredniego spożycia przez
   zwierzęta
     
 01 siara33010901LM  2309
 02 pozostałe mleko płynne33010999LM  0401
04 Przetwory mleczne     
01 przetwory mleczne z mleka poddanego
   obróbce cieplnej (przeznaczone do
   spożycia przez ludzi)
     
 01 śmietanka i śmietana, masło,
    przetwory smakowe, o konsystencji
    żelu (desery mleczne), mrożone
    (lody mleczne) i mleko fermentowane
    (jogurt, kefir i pozostałe mleko
    fermentowane)
330301L1  
0403, 0405,
2105, 1901
 02 pozostałe płynne przetwory     
    01 serwatka33030301LM  0404
    02 maślanka33031401LM  0403
    03 mleko zagęszczone33010412LM  0402
 03 przetwory mleczne w proszku330302L2  
1702, 3501
3502, 3504
 04 sery    0402
    01 ser świeży (twarogi i twarożki)33040101LM  0406
    02 ser miękki33040201LM  0406
    03 ser twardy33040301LM  0406
    04 ser długo dojrzewający330404LM  0406
    05 ser przetworzony (np. topiony)330405LM  0406
 05 przetwory mleczne przeznaczone do
    smarowania
33040600000000   0405
02 przetwory zawierające mleko surowe
   (przeznaczone do spożycia przez
   ludzi)
     
 01 śmietanka i śmietana, masło,
    przetwory smakowe, o konsystencji
    żelu (desery mleczne), mrożone
    (lody mleczne) i mleko fermentowane
    (jogurt, kefir i pozostałe mleko
    fermentowane)
330201L1  
0403, 2105,
1901
 02 pozostałe płynne przetwory     
    01 serwatka33030302LM  0404
    02 maślanka33031402LM  0403
 03 sery     
    01 ser świeży (twarogi i twarożki)33041101LM  0406
    02 ser miękki33041201LM  0406
    03 ser twardy33041301LM  0406
    04 ser długo dojrzewający330414LM  0406
 04 przetwory mleczne przeznaczone do
    smarowania
33041600000000   0405
03 pozostałe przetwory mleczne
   (przeznaczone do spożycia przez
   ludzi)
     
 01 ser ricotta33090100000000   0406, 2106
 02 płatki mleczne33090200000000   
0404, 1901
2106
 03 pozostałe przetwory33099900000000   
0404, 1901,
2106, 3504,
04 przetwory zawierające mleko
   nieprzeznaczone do spożycia przez
   ludzi, w tym środki żywienia
   zwierząt
    1702
 01 płynne     
    01 płynna serwatka33100101000000   0404
    02 płynna maślanka33100102000000   0403
    03 pozostałe płynne przetwory33100199000000   0401
 02 przetwory w proszku331002L2  
3501, 3502,
3504, 2309,
1702, 0402
05 Produkty rybne przeznaczone do
  spożycia przez ludzi
     
01 ryby, wątroby, ikra i mlecz     
 01 ryby żywe przeznaczone do
    natychmiastowego spożycia przez
    ludzi
     
    01 wrażliwe gatunki ryb, ISA, VIS,
       IHN, SEC
320111PIY 0301
    02 pozostałe gatunki ryb320199PIN 0301
 02 ryby całe lub patroszone, z głowami
    lub bez, świeże, chłodzone lub
    mrożone
     
    01 chłodzone320121PI  0302
    02 mrożone320131PI  0303
 03 filety rybne, kawałki lub mięso
    mielone ze świeżych, chłodzonych
    lub mrożonych ryb
     
    01 chłodzone320122PI  0304
    02 mrożone320132PI  0304
 04 filety rybne, surowe, panierowane
    lub w sosie i mrożone
320135PI  1604
 05 ryby lub filety rybne suszone,
    solone lub nie
320140PI  0305
 06 ryby i filety rybne niesuszone,
    solone lub w solance
320150PI  0305
 07 ryby i filety rybne wędzone320160PI  0305
08 konserwy rybne (Fo ł 3)320180PI  1604
 09 wątroby, ikra, mlecz     
    01 świeże lub chłodzone320221PI  0302
    02 mrożone320231PI  0303
    03 suszone, wędzone lub niewędzone320240PI  0305
    04 solone albo w solance, wędzone
       lub nie
320250PI  0305
    05 kawior (w szczelnych
       pojemnikach)
32029500000000   1604
    06 substytuty kawioru (w szczelnych
       pojemnikach)
32029600000000   1604
    07 pozostałe przetworzone lub
       częściowo przetworzone ryby,
       wątróbki, ikra i mlecz
320297PI  1604
02 skorupiaki     
 01 skorupiaki żywe przeznaczone do
    natychmiastowego spożycia przez
    ludzi
     
    01 wrażliwe gatunki skorupiaków32101100000000   0306
    02 niewrażliwe gatunki skorupiaków321012CRN 0306
 02 skorupiaki surowe, całe lub w
    kawałkach
     
    01 chłodzone321021CR  0306
    02 mrożone321031CR  0306
 03 skorupiaki gotowane, w skorupach     
    01 chłodzone321023CR  0306
    02 mrożone321033CR  0306
 04 skorupiaki gotowane, bez skorup     
    01 chłodzone321024CR  1605
    02 mrożone321034CR  1605
 05 skorupiaki w opakowaniach
    hermetycznych
321080CR  1605
03 mięczaki     
 01 mięczaki żywe przeznaczone do
    natychmiastowego spożycia przez
    ludzi
     
    01 wrażliwe gatunki mięczaków,
       ostrygi płaskie (z gatunku
       ostreae), marteilia refringens
322011MOY 0307
    02 niewrażliwe gatunki mięczaków322012MON 0307
 02 mięczaki surowe, całe     
    01 chłodzone322021MO  0307
    02 mrożone322031MO  0307
 03 mięczaki surowe, bez skorup     
    01 chłodzone322022MO  0307
    02 mrożone322032MO  0307
 04 mięczaki gotowane, w skorupach     
    01 chłodzone322023MO  1605
    02 mrożone322033MO  1605
 05 mięczaki gotowane bez skorup     
    01 chłodzone322024MO  1605
    02 mrożone322034MO  1605
 06 mięczaki suszone, wędzone lub nie322040MO  0307
 07 mięczaki solone lub marynowane,
    wędzone lub nie
322050MO  0307, 1605
 08 mięczaki w opakowaniach
    hermetycznych
322080MO  1605
04 pozostałe wodne bezkręgowce     
 01 żywe przeznaczone do
    natychmiastowego spożycia przez
    ludzi
323011AQ  0307
 02 surowe całe lub w kawałkach     
    01 chłodzone323021AQ  0307
    02 mrożone323031AQ  0307
    03 suszone, wędzone lub niewędzone323040AQ  0307
    04 solone, marynowane, wędzone lub
       nie
323050AQ  0307, 1605
05 konserwowane Fo ł 3323080AQ  1605
05 pozostałe produkty rybne     
 01 mączka, granulat przeznaczony do
    spożycia przez ludzi
     
    01 z ryb32017000000000   0305
    02 ze skorupiaków32107000000000   0306
    03 z mięczaków i pozostałych
       wodnych bezkręgowców
32407000000000   0307
 02 białko z ryb w formie żelu (Surimi)     
    01 chłodzone32019200000000   1604
    02 mrożone32019300000000   1604
 03 gotowane lub wstępnie gotowane
    produkty przeznaczone do spożycia
     
    01 z ryb, chłodzone320126PI  1604, 1902
    02 z ryb, mrożone320136PI  1604, 1902
    03 ze skorupiaków, chłodzone321026CR  1605, 1902
    04 ze skorupiaków, mrożone321036CR  1605, 1902
    05 z mięczaków, chłodzone322026MO  1605, 1902
    06 z mięczaków, mrożone322036MO  1605, 1902
    07 mieszane, chłodzone32402600000000   
1604, 1605,
1902
    08 mieszane, mrożone32403600000000   
1604, 1605,
1902
 04 ekstrakty i soki     
    01 z ryb, łącznie z tranem32019400000000   
1504, 1603,
2104
    02 ze skorupiaków32109400000000   1603, 2104
    03 z mięczaków32209400000000   1603, 2104
    04 z pozostałych wodnych
       bezkręgowców
32309400000000   1603, 2104
06 Jaja przeznaczone do spożycia,
  produkty jajeczne, produkty pszczele
     
01 jaja przeznaczone do spożycia     
 01 kurze34010100000000   0407
 02 pozostałych gatunków34010900000000   0407
02 produkty z jaj poddanych obróbce
   termicznej
     
 01 w formie płynnej, zagęszczone lub
    mrożone
34020100000000   0408
 02 wysuszone34020200000000   0408, 3502
 03 koagulowane34020300000000   0408, 3502
 04 krystalizowane34020400000000   0408, 3502
03 produkty z jaj niepoddane obróbce
   termicznej
34030100000000   0408, 3502
04 produkty pszczele8)     
 01 przeznaczone do spożycia przez
    ludzi
390401HO  0409, 0410
 02 przeznaczone do użycia wyłącznie w
    hodowli pszczół
390402HO  
0511, 0409,
1521, 0410,
9602
 03 przeznaczone do przemysłowego
    wykorzystania
390403HO  
0511, 1521,
0410
07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka -
  przeznaczone do spożycia przez ludzi
     
01 ślimaki     
 01 żywe39220101000000   0307
 02 chłodzone lub mrożone39220102000000   0307
 03 konserwowane (poddane obróbce
    cieplnej Fo ł 3)
39220103000000   1605
02 pozostałe ślimaki lądowe     
 01 żywe39229901000000   0307
 02 chłodzone lub mrożone39229902000000   0307
 03 konserwowane (poddane obróbce
    cieplnej Fo ł 3)
39229903000000   1605
03 żaby i żabie udka     
 01 żaby żywe39210100000000   0106
 02 chłodzone lub mrożone39210200000000   0208
 03 konserwowane (poddane obróbce
    cieplnej Fo ł 3)
39210300000000   1602
08 Skóry ze zwierząt kopytnych, wełna,
  włosie zwierząt, włosie końskie,
  szczecina, pióra, puch lub części
  piór - trofea myśliwskie
     
01 surowe skóry     
 01 surowe skóry bydlęce43010100000000   4101
 02 surowe skóry owcze43010200000000   4102
 03 surowe skóry kozie43010300000000   4103
 04 surowe skóry świńskie43010400000000   4103
 05 surowe skóry ze zwierząt
    jednokopytnych
43010500000000   4101
 06 surowe skóry z pozostałych zwierząt
    kopytnych
43010900000000   4103
 07 pozostałe surowe skóry i skórki
    (ptasie, nielotów, rybie,
    futerkowe)
43011900000000   4103, 4301
02 skóry i skórki poddane obróbce6)     
 01 skóry bydlęce43020100000000   4101
 02 skóry owcze43020200000000   4102
 03 skóry kozie43020300000000   4103
 04 skóry świńskie43020400000000   4103
 05 skóry ze zwierząt jednokopytnych43020500000000   4101
 06 skóry z pozostałych zwierząt
    kopytnych
43020900000000   4103
03 wełna, włosie, końskie włosie,
   szczecina
     
 01 nieprzetworzone7)440101H1  
0502, 0503,
5101, 5102,
5103
04 pióra, puch lub części piór     
 01 nieprzetworzone7)45010000000000   0505
 02 barwione, poddane obróbce cieplnej,
    gotowane lub przetworzone8)
45020000000000   0505, 6701
05 trofea myśliwskie     
 01 nieprzetworzone46010000000000   0506, 0507, 4103, 9705
 02 przetworzone9)46020000000000   0506, 0507, 4103
09 Kości, rogi, kopyta i odpadki tych
  produktów inne niż mączki; żelatyna,
  surowiec przeznaczony do produkcji
  żelatyny oraz podobne produkty
     
01 kości, rogi, kopyta i pozostałe
   wytwory naskórka i tkanki kostnej
   przeznaczone do spożycia przez ludzi
   lub zwierzęta
     
 01 z bydła48010100000000   0506, 0507
 02 z owiec i kóz48010200000000   0506, 0507
 03 ze świń48010300000000   0506, 0507
 04 z pozostałych gatunków zwierząt
    (łącznie z rybami)
48010900000000   
0410, 0506,
0507, 0508
02 produkty zawierające kości, rogi,
   kopyta i pozostałe wytwory naskórka
   i tkanki kostnej przeznaczone do
   spożycia przez ludzi lub zwierzęta
     
 01 żelatyna przeznaczona do użytku w
    przemyśle spożywczym
48011100000000   3503
 02 pozostałe produkty łącznie z
    kolagenem, białkami hydrolizowanymi
    i fosforanem diwapnia
48011900000000   3504, 2835
03 kości, rogi, kopyta i produkty z
   nich wytworzone, przeznaczone do
   celów technicznych10)
     
 01 żelatyny do celów technicznych48012100000000   3503
 02 pozostałe produkty łącznie z
    kolagenem, białkami hydrolizowanymi
    i fosforanem diwapnia
48012900000000   3504
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy
  przeznaczone dla przemysłu
  farmaceutycznego, do użytku
  technicznego, inne niż te w
  artykułach żywnościowych lub
  przeznaczone do pozostałych celów.
  Czynniki patogenne
     
01 krew oraz produkty z krwi
   koniowatych
     
 01 przeznaczone do użytku w przemyśle
    farmaceutycznym
490101BL  3002
 02 przeznaczone do użytku technicznego
    w pozostałych gałęziach przemysłu
490102BL  0511, 3002
02 krew i produkty z krwi pozostałych
   gatunków innych niż koniowate
     
 01 przeznaczone do użytku w przemyśle
    farmaceutycznym
490103BL  3002
 02 przeznaczone do użytku technicznego
    w pozostałych gałęziach przemysłu
490104BL  0511, 3002
03 czynniki patogenne49020000000000   3002
11 Pozostałe odpady pochodzenia
  zwierzęcego: nieprzetworzone
  materiały wysokiego ryzyka; materiały
  niskiego ryzyka przeznaczone dla
  przemysłu farmaceutycznego, do celów
  technicznych oraz do produkcji
  środków żywnościowych
     
01 nieprzetworzone materiały wysokiego
   ryzyka
     
 01 martwe zwierzęta, martwe płody,
    łożyska
48021001000000   0511
 02 martwe zwierzęta padłe w czasie
    transportu
48021002000000   0511
 03 pozostałe martwe zwierzęta, łącznie
    ze ścinkami skór
48021099000000   0511
 04 zwierzęta zabite profilaktycznie w
    ramach zwalczania chorób
48022001000000   0511
 05 odpady poubojowe ze zmianami
    wskazującymi na chorobę zakaźną
48022002000000   0511
 06 części zabitych zwierząt, które nie
    podlegają badaniu poubojowemu (z
    wyjątkiem: skór, rogów, kopyt,
    wełny, piór, krwi)
48023001000000   0511
 07 mięso, ryby, produkty spożywcze
    pochodzenia zwierzęcego o
    niewłaściwej jakości zdrowotnej
48023002000000   0511
 08 produkty mięsne i rybne importowane
    z krajów trzecich niespełniające
    wymogów Unii Europejskiej
48023003000000   0511
 09 odpady zwierzęce, mleko oraz
    produkty zawierające pozostałości
48023004000000   
0401, 0402,
0511
 10 ryby ze zmianami wskazującymi na
    chorobę zakaźną
48023005000000   0511
02 materiały niskiego ryzyka
   przeznaczone dla celów
   farmaceutycznych, inne niż krew,
   produkty z krwi czy płyn owodniowy
     
 01 podroby ze świeżych ryb50010601000000   0510, 3001
 02 serca50010102AN  
0206, 0207,
3001
 03 jelita50010103AN  0504, 3001
 04 trzustki50010104AN  0510, 3001
 05 śledziony50010105AN  0510, 3001
 06 gruczoły nadnercza50010106AN  0510, 3001
 07 migdałki50010107AN  0510, 3001
 08 genitalia50010108AN  0510, 3001
 09 tarczyce50010109AN  0510, 3001
 10 mózgi, gruczoły przysadkowe50010410AN  0510, 3001
 11 maź stawowa50011011AN  0510, 3001
 12 żółć50010112AN  0510, 3001
 13 śluzówki jelit lub soki jelitowe50011013AN  0510, 3001
 14 pozostałe tkanki limfoidalne50011014AN  0510, 3001
 15 pozostałe, łącznie z mlekiem50011099AN  
0401, 0402,
0510, 3001
03 materiały niskiego ryzyka
   przeznaczone do wyrobów
   technicznych, z wyjątkiem krwi,
   produktów z krwi oraz płynu
   owodniowego
     
 01 pochodzenia bydlęcego50020100000000   0511
 02 z nieparzystokopytnych50020200000000   0511
 03 pochodzące z owiec lub kóz50020300000000   0511
 04 pochodzenia wieprzowego50020400000000   0511
 05 z drobiu50020500000000   0511
 06 z ryb50020600000000   0511
 07 pozyskane z pozostałych gatunków
    zwierząt
50029900000000   0511, 0510
04 materiały niskiego ryzyka
   przeznaczone do produkcji środków
   żywienia zwierząt
     
 01 odpady zwierzęce z produkcji
    świeżego mięsa
5003AN  0511
 02 pochodzące ze zwierząt wodnych     
    01 ryby złowione do produkcji
       mączki
50030615000000   0301, 0511
    02 odpady i wnętrzności ze świeżych
       ryb
50030601000000   0511
05 topione tłuszcze i oleje
   przeznaczone do użytku technicznego,
   farmaceutycznego lub produkcji
   środków żywienia zwierząt
50040000000000   
1501, 1502,
1503, 1504,
1505, 1506,
1516, 1517,
1518, 1522
12 Przetworzone białka pochodzenia
  zwierzęcego przeznaczone lub nie do
  produkcji środków żywienia zwierząt
  (mączki i skwarki) - środki żywienia
  zwierząt domowych
     
01 przetworzone białko ssaków11)     
 01 mączka mięsno-kostna47010101000000   2301, 2309
 02 mączka z krwi47010103000000   0511
 03 mączka kostna47010104000000   0506
 04 mączka z rogów47010105000000   0507
 05 mączka z kopyt47010106000000   0507
 06 suszone skwarki47010108000000   2301
 07 mieszanki tych mączek47010199000000   2309
02 przetworzone białko ssaków
   nieprzeznaczone do produkcji środków
   żywnościowych
     
 01 mączka mięsno-kostna47010301D4  2301, 2309
 02 mączka z krwi47010303D4  0511
 03 mączka kostna47010304D4  0506
 04 mączka z rogów47010305D4  0507
 05 mączka z kopyt47010306D4  0507
 06 suszone skwarki47010308D4  2301
 07 mieszanki tych mączek47010399D4  2309
03 przetworzone białko pochodzenia
   zwierzęcego niepochodzące od
   ssaków, przeznaczone do produkcji
   środków żywienia zwierząt
     
 01 mączka rybna47010102000000   2301
 02 mączka mięsno-kostna z odpadów
    drobiowych
47010109000000   2301, 2309
 03 mączka z piór47010107000000   0505
 04 mieszanki tych i pozostałych
    mączek, łącznie z produktami
    jajecznymi
47010499000000   0408, 2309
04 środki żywienia zwierząt domowych     
 01 karma mrożona, niepoddana obróbce
    cieplnej
47010201000000   2309
 02 karma konserwowana (poddana obróbce
    cieplnej Fo ł 3)
47010202000000   2309
 03 karma półwilgotna47010203000000   2309
 04 karma sucha47010204000000   2309
 05 karma z przetworzonych skór47010205000000   2309
05 przetworzone białko ssaków
   przeznaczone do produkcji środków
   żywienia zwierząt, inne niż w poz.
   12.01
     
 01 mączka mięsno-kostna47010501000000   2301, 2309
 02 mączka z krwi47010503000000   0511
 03 mączka kostna47010504000000   0506
 04 suszone skwarki47010508000000   2301
 05 mieszanki tych mączek47010599000000   2309
13 Nawozy     
01 produkty przetworzone zawierające
   nawóz
48150100000000   3101
02 nawozy nieprzetworzone     
 01 drobiowe48150201000000   0511, 3101
 02 pochodzące od koniowatych48150202000000   0511, 3101
 03 pochodzące od pozostałych gatunków48150209000000   0511, 3101
14 Towary roślinne pozostałe     
01 słoma    1213
02 siano    1214
 
_________
1)   Towarom podlegającym weterynaryjnej kontroli granicznej wymienionym w tabeli I odpowiadają kody ANIMO podane w kolumnie 1. Kody ANIMO są uzupełniane w szczególnych przypadkach o dodatkowe kody kwalifikacyjne zamieszczone w kolumnach 2 i 3. Kody te zamieszczonew tabelach II oraz III i odpowiadają grupom zwierząt, gatunkom i typom produktów oraz/lub miejscu przeznaczenia towarów.
2)   Czterocyfrowa pozycja PCN została ustalona na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156, Nr 129, poz. 1178 i Nr 156, poz. 1518).
3)   Zwierzętom może być przypisana pozycja PCN 9508, jeżeli są zwierzętami cyrkowymi lub uczestniczą w menażeriach lub wędrownych pokazach.
4)   Wykaz obejmuje tusze, mięso w elementach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione i jadalne surowe tłuszcze.
5)   Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone oraz pozostałe podroby.
6)   Z wyłączeniem skór surowych, które zostały poddane całkowitemu procesowi garbowania, "wet blue", skór gołych poddanych kąpieli piklującej, "skór poddanych obróbce wapnem" (w zalewie o pH od 12 do 13, przez co najmniej 8 godzin).
7)   Nieprzetworzona wełna owcza i szczecina świńska oznaczają wełnę owczą i szczecinę świńską, które nie przeszły fabrycznego prania, nie zostały pozyskane przez garbowanie, ani poddane innym rodzajom obróbki zapewniających zniszczenie czynników patogennych.
8)   Z wyłączeniem piór dekoracyjnych oraz piór, które stanowią przedmiot handlu lub importu na terytorium Unii Europejskiej w formie partii towarów przesyłanych prywatnym odbiorcom indywidualnym w celach nieprzemysłowych.
9)   Z wyłączeniem trofeów łowieckich ze zwierząt kopytnych i ptaków poddanych całkowitemu wypchaniu, zapewniającemu ich zakonserwowanie w temperaturze pokojowej i gatunków innych niż zwierzęta kopytne i ptaki.
10)  Wyłącznie produkty, które mają styczność z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi i zwierzęta.
11)  Parametry przetworzenia zgodnie z załącznikiem V, rozdział III rozporządzenia Parlamentu Europejskiej i Rady Unii Europejskiej Nr 1774/2002 z dnia 3 października 2002 r. określającym przepisy zdrowotne dotyczące odpadów zwierzęcych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (O.J. L 273).

DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE ODPOWIADAJĄCE GRUPOM ZWIERZĄT, GATUNKOM I TYPOM PRODUKTÓW

TABELA II
 
Dodatkowe kody kwalifikacyjneNazwa towaru
1234
ANA0100Bydło rogate
 A0200Jednokopytne
 A0300Trzoda chlewna
 A0400Owce
 A0500Kozy
  0600Drób
 A9900Pozostałe
AQN9100Osłonice, żachwy (Ascidiacea)
 N9210Jeżowce (Echinoidae)
 N9999Pozostałe bezkręgowce wodne
BI 0101Wróblowate Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)
  0201Dzięciołowate Piciformes (np. dzięcioły, tukany)
  0301Kraskowate Coraciiformes (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)
  0401Trogonowate Trogoniformes (np. trogony, piliki,)
  0501Czepigowate Coliiformes
  0601Jerzykowate Apodiformes (np. jerzyki, kolibry)
  0701Kozodojowate Caprimulgiformes (np. lelki)
  0801Sowowate Strigiformes (np. sowy)
  0901Kukułkowate Cuculiformes (np. kukułki)
  1001Papugowate Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste)
  1101Gołębiowate Columbiformes
  1201Żurawiowate Gruiformes (np. żurawie)
  1301Siewkowate Charadriiformes (np. mewy, alki, sieweczka)
  1401Grzebiące Galliformes (inne niż drób, np. paw)
  1501Drapieżne Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy)
  1601Blaszkodziobe Anseriformes (inne niż kaczka lub gęś, np. łabędź)
  1701Brodzące Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi)
  1801Pełnopłetwe Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany)
  1901Rurkonose Procellariiformes (np. albatrosy, burzyki)
  2001Perkozowate Podicipediformes (np. perkozy)
  2101Nurowate Gaviiformes (np. nur)
  2201Kopetony Tinamiformes (np. kopetona)
  2301Apterygiformes (np. kiwi)
  2401Strusie australijskie Casuariformes (np. kazuary)
  2501Strusie amerykańskie Rheiformes (np. nandu)
  2601Strusie afrykańskie Struthioniformes (np. struś afrykański)
  2701Sphenisciformes (np. pingwiny)
BL 0100Świeża krew (niepreparowana)
  0150Krew (w pełni preparowana)
  0200Surowica (niepreparowana)
  0250Surowica (w pełni preparowana)
  0300Przecier ziarnisty
  0400Płyn owodniowy (niepreparowany)
  0450Płyn owodniowy (w pełni preparowany)
  0500Produkty z krwi
  0600Produkty do diagnostyki in vitro
  0700Odczynniki laboratoryjne zawierające produkty z krwi
  9900Pozostałe produkty
CA 0100Koty
  0200Psy
  0300Hieny Hyenidae (np. hieny)
  0400Łaszowate Viverridae (np. mangusta, cyweta)
  0500Łasicowate Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk)
  0600Szopowate Procyonidae (np. szop pracz)
  0700Niedźwiedzie Ursidae (np. niedźwiedzie)
CE 0100Wieloryby
  0102Delfiny
  0103Pozostałe walenie (Cetacea)
CM 0100Baktriany
  0101Dromadery
  0102Lamy
  0103Wigonie
  0104Pozostałe wielbłądowate (Camelidae)
CRN7020Pąkle (Balanidae)
 N7110Kryl (Euphausidae)
 N7120Penaeidae
 N7130Palaemonidae
 N7140Krewetki z rodzaju Crangon (Crangonidae)
 N7199Pozostałe krewetki
 N7200Langusty (Palinuridae)
 N7310Rak amerykański (Astacidae-Orconectes spp.)
 N7399Pozostałe raki (pozostałe Astacidae)
 N7410Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae-Homarus spp.)
 N7420Homary norweskie (Nephropidae-Nephrops norvegicus)
 N7510Kraby jadalne (Cancridae-Cancer spp.)
 N7599Pozostałe kraby
 N7900Pozostałe skorupiaki
H1 0100Wełna owcza
  0200Sierść bydlęca
  0300Sierść borsuka
  0400Włosie końskie
  0500Szczecina świńska
  0600Szczecina z dzika
  9900Sierść gryzoni i pozostałych zwierząt
HOA0100Miód
 A0200Wosk
 A0300Mleczko pszczele
 A0400Pyłek
 A0500Produkty pszczelarskie
  0600Kit pszczeli
 A0700Pozostałe
IN 0103Błonkówki Hymenoptera: (królowa pszczół)
  0203Błonkówki Hymenoptera: pszczoły (rój)
  0209Pozostałe motyle Lepidoptera (np. motyle, ćmy, gąsienice)
  0303Motyle Lepidoptera: larwy jedwabnika (bombyx)
  9903Pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy)
L1 0100Śmietana
  0200Masło
  0300Jogurt
  0400Pozostałe fermentowane mleko
  0500Przetwory smakowe
  0600Przetwory mleczne o konsystencji żelu lub zakwaszone mleko lub desery mleczne
  0700Lody mleczne
L2 0100Mleko w proszku
  0200Mieszanki w proszku z mleka
  0300Serwatka w proszku i pochodne
  0400Maślanka w proszku i pochodne
  0500Kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek
  9900Pozostałe przetwory mleczne w proszku
LA 0100Króliki
  0200Dziki królik
  0300Zające
  0400Pozostałe gryzonie
LM 0100Mleko krowie
  0200Mleko bawole
  0300Mleko owcze
  0400Mleko kozie
  0500Mleko wielbłądzie
  0600Mleko kobyle
  0700Pozostałe
MI 0100Całe tusze
  0200Półtusze
  0300Ćwierćtusze
M2 0100Półtusze pokrojone na maksymalnie trzy części
  0200Kawałki
  0300Mięso bez kości
  0400Mięso w kawałkach mniejszych niż 100 g
  0500Mięso mielone
  0600Przetwory mięsne
  0700Mięso rozebrane mechanicznie
  0800Jadalne surowe tłuszcze
M3A0100Serca
 A0200Mięśnie przeponowe
 A0300Mięśnie żwacze
 A0400Języki
 A0500Podroby mielone
 A0600Przetwory zawierające podroby
 A0700Wątroby
 A0800Wątroby w plastrach
  0900Grasica
 A1000Mózgi i pozostałe tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy)
 A1200Krew
 A9900Pozostałe podroby
M4A0100Tusze całkowicie patroszone
 A0200Tusze częściowo patroszone
 A0300Tusze, w których odłożono patroszenie
 A0400Kawałki
 A0500Bez kości
 A0600Przetwory mięsne
 A0700Mięso rozebrane mechanicznie
 A0800Wątroby
  0900Wątroby otłuszczone
 A1000Mielce
 A9900Pozostałe podroby
M5 0100Szynki bez kości
  0200Szynki z kością
  0300Łopatki
  0400Kiełbasy (łącznie z mieszankami)
M6A0100Jednokopytne
 A0200Bydło rogate
  0300Trzoda chlewna
 A0400Owce
 A0500Kozy
 A0600Udomowione dzikie ptactwo
 A0700Udomowione dziki
 A0800Pozostała udomowiona dziczyzna
 A0900Dzikie ptactwo
 A1000Dziki
 A1100Pozostała dziczyzna
 A1200Drób
 A1300Króliki
 A1400Pozostałe gatunki
M7 0100Gotowane potrawy zawierające mięso
  0200Pozostałe gotowane potrawy
  0300Kiełbasy
  9900Pozostałe gotowane lub parzone produkty mięsne
MOY0100Ostrygi płaskie (Ostreidae-Ostrea edulis)
 N8110Ślimaki morskie (Haliotidae-Haliotis spp.)
 N8120Ślimaki morskie (trąbik) (Buccinidae-Buccinum undatum)
 N8130Ślimaki morskie (Littorinidae-Littorina spp.)
 N8199Pozostałe ślimaki morskie
 N8211Wypukłe ostrygi pacyficzne (Ostreidae-Crassostrea gigas)
 N8299Pozostałe ostrygi (pozostałe Ostreidae)
 N8311Przegrzebki królowej (Pectinidae-Pecten jacobeus)
 N8312Przegrzebki zwyczajne, Coquilles Saint Jacques (Pectinidae-Pecten maximus)
 N8319Pozostałe przegrzebki z rodzaju Pecten spp.
 N8399Pozostałe przegrzebki Pectinidae
 N8410Małże z gatunku Mytilus spp.
 N8499Pozostałe małże (pozostałe Mytilidae)
 N8510Mątwa zwyczajna (Sepiidae-Sepia officinalis)
 N8520Mątwa mniejsza (Sepiolidae)
 N8530Kałamarnice przybrzeżne - Loligo spp. (Loliginidae)
 N8540Kałamarnice Ommastrephes spp. (Ommastrephidae)
 N8550Ośmiornice (Octopodidae)
 N8900Pozostałe mięczaki
PB 0101Słoń afrykański
  0201Słoń azjatycki
PE 0101Nosorożce Rhinocerotidae
  0201Tapiry Tapiridae
PIY0400Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN
 Y0401Karp (Cyprinus carpio), SVC
 Y0402Karaś srebrzysty (Carassius auratus), SVC
 Y0403Karaś (Carassius carassius), SVC
 Y0404Amur biały (Ctenopharyngodon idella), SVC
 Y0405Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC
 Y0406Hypophthalmichtys nobilis, SVC
 Y0407Jaź (Leuciscus idus), SVC
 Y0408Lin (Tinca tinca), SVC
 Y0409Płoć (Rutilus rutilus), SVC
 Y0410Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC
 Y0500Pozostałe łososiowate, VHS, IHN
 Y0600Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA, VHS, IHN
 Y0700Lipień (Thymallus thymallus), VHS
 Y0701Sum pospolity (Silurus glanis), SVC
 Y0800Sielawa (Coregonus spp.), VHS, IHN
 Y0900Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC
 N0999Pozostałe ryby słodkowodne
 N1000Halibut (Reinhardtius spp.-Hippoglossus spp.)
 N1100Gładzica (pleuronectes platessa)
 N1200Sola (Solea spp.)
 Y1901Skarp (Scophthalmus maximus), VHS
 N1999Pozostałe płastugi
 N2000Tuńczyk długopłetwy lub albakora (Thunnus alalunga)
 N2100Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albaceres)
 N2200Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis)
 N2999Pozostałe ryby z rodzaju Thunnus i Euthynnus
 N3000Śledź (Clupea spp.)
 N3100Dorsz (Gadus spp.)
 N3200Sardynki, sardynele, szproty (Sardina spp. Sardinella spp.-Sprattus)
 N3300Łupacze (Melanogrammus aeglefinus)
 N3400Czarniaki (dorsze z czarnym grzbietem) (Pollachius virens)
 N3500Makrele (Scomber spp.)
 N3600Rekiny (wszystkie gatunki)
 N3700Płaszczka (Raja spp.)
 N4000Jesiotr (Acipenser spp.)
 N4100Węgorz (Anguilla spp.)
 N4200Zębacz pasiasty (Anarchichas lupus)
 N4300Okoń morski (Dicentrarchus spp.)
 N4400Witlinek (Merlangus merlangus)
 N4500Witlinek błękitny (Gadus poutassou)
 N4600Ling (Molva spp.)
 N4700Mintaj i wątłusz (Theragra chalcogramma-Pollachius)
 N4800Merlin (Makaira spp.)
 N5000Centroscymnus coelolepis
 N5100Sardela (Engraulis spp.)
 N5200Dentex dentex-Pagallus spp.
 N5300Morszczuk (Merluccius spp.)
 N5400Leszcz promieniowy (Brama spp.)
 N5500Żabnica (Lophius spp.)
 N5600Ryby z gatunków 'Orcynopsis unicolor'
 N5700Karmazyn (Sebastes spp.)
 N5800Ryby z gatunków 'Boreogadus saida'
 N6000Łuskopłyń (Lepidopus caudatus-Aphanopus carbo)
 N6100Miecznik (Xiphias gladius )
 N6200Ostrobok pospolity (Caranx trachurus-Trachurus)
 N6300Ryby jadowite (Dyrektywa 91/493/EWG, art. 5)
 N6900Pozostałe ryby
PN 0101Foki Phocidae (np. foka zwyczajna)
  0201Morsy Odobenidae (np. mors)
  0301Uchatki Otaridea (np. uchatka)
PO 0100Grzebiące
  0200Indyki
  0300Perlica dzika
  0400Kaczki
  0500Gęsi
 A0600Przepiórki
  0700Gołębie
 A0800Bażanty
 A0900Kuropatwy
  0950Pozostałe drobne dzikie ptactwo
 A1000Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce)
RE 0100Łuskoskóre (np. węże)
  0200Łuskoskóre (np. jaszczurki)
  0300Krokodyle (np. krokodyle i aligatory)
  0400Żółwie Testudines chelonidae (np. żółwie)
  0500Pozostałe testudines
RO 0100Cavidae (np. świnka morska)
  0200Jeżozwierze Hystrichidae (np. jeżozwierz)
  0300Myszowate Muridae (np. szczury, myszy)
  0400Chomikowate Cricetidae (np. chomik)
  0500Bobry Castoridae (np. bóbr)
  0600Szynszyle (np. szynszyla)
  0700Wiewórkowate Sciuridae (np. wiewiórka, świstak)
  9900Pozostałe gryzonie
RU 0101Krętorogi
  0105Pozostałe krętorogie
  0201Antylopy
  0205Renifery, karibu
  0301Żyrafy
  0401Jelenie
  0405Pozostałe jeleniowate cervine
  0501Pozostałe przeżuwacze
SU 0101Hipopotamy
  0201Pozostałe suinae
  0301Dziki
 
DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE DLA MOŻLIWYCH MIEJSC PRZEZNACZENIA ZWIERZĄT ŻYWYCH, NASIENIA, KOMÓREK JAJOWYCH, ZARODKÓW ORAZ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

TABELA III
 
Dodatkowe kody kwalifikacyjneMiejsce przeznaczenia
123
D101Do ogrodu zoologicznego
 02Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
 03W celach hodowlanych lub odnowienia hodowli
 04Przemieszczanie cyrków i zwierząt wystawowych
D201Do ogrodu zoologicznego
 02Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
 03W celach hodowlanych
D302Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
 03W celach hodowlanych
D401Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu spopielenia lub użycia jako paliwo
 02Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu przetworzenia

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt