Monitor Polski 2003 Nr 26 poz. 376 - Wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej


OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 maja 2003 r.

w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

(M.P. z dnia 22 maja 2003 r.)


Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.


________
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2)   Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ
 
Część I. Towary - zwierzęta, materiał biologicznyKod PCN*)
01 Koniowate0101
02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus)0102
03 Świnie0103
04 Owce i kozy0104
05 Drób0105
06 Jaja wylęgowe0407
07 Ryby0301
08 Skorupiaki0511
09 Mięczaki0511
10 Inne wodne bezkręgowce0511
11 Ikra, mlecz i gamety ryb0301
12 Inne ssaki0102, 0103, 0106
01 naczelne (np. małpy, lemury)0106
02 parzystokopytne, przeżuwacze0102, 0106
  01 bydło (inne niż wymienione w poz. 02) 
  02 inne Bovidae 
  03 antylopy 
  04 renifery, caribu 
  05 żyrafy 
  06 jelenie, sarny, daniele 
  07 inne jeleniowate 
  08 inne przeżuwacze 
03 wielbłądowate 
  01 wielbłądy0106
04 parzystokopytne, świniowate 
  01 hipopotamy0106
  02 pozostałe świniowate0103, 0106
  03 dziki0103
05 nieparzystokopytne 
  01 nosorożce0106
  02 tapiry0106
06 syreny (np. krowy morskie, manaty)0106
07 góralki (np. góralek drzewny)0106
08 trąbowce0106
  01 słonie afrykańskie 
  02 słonie azjatyckie 
09 słupozębne (np. mrównik)0106
10 mięsożerne0106
  01 kotowate 
  02 psowate 
  03 hienowate (np. hieny) 
  04 łaszowate (np. mangusty, cywety) 
  05 łasicowate (np. norki, kuny, borsuki) 
  06 szopowate (np. szopy, pandy) 
  07 niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie) 
11 płetwonogi0106
  01 fokowate (np. foki) 
  02 morsy (np. mors) 
  03 uchatkowate (np. uchatka) 
12 walenie0106
13 gryzonie0106
  01 marowate (np. świnka morska) 
  02 jeżozwierze (np. jeżozwierz) 
  03 myszowate (np. szczury, myszy) 
  04 chomikowate (np. chomik) 
  05 bobry (np. bóbr europejski) 
  06 szynszylowate (np. szynszyla) 
  07 wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki) 
  08 pozostałe gryzonie 
14 zającowate0106
  01 króliki 
  02 dzikie króliki 
  03 zające 
  04 pozostałe zającowate 
15 łuskowce (np. pangolin, łuskowiec)0106
16 szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)0106
17 nietoperze0106
18 owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże)0106
19 skóroskrzydłe (np. lotokot)0106
20 torbacze (np. kangury, koale, oposy, wilk workowaty)0106
21 stekowce (np. kolczatka, dziobak)0106
22 wszystkie inne ssaki niewymienione w poz. 12 01- 12 210106
13 Inne ptaki0106
01 wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki) 
02 dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany) 
03 kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny) 
04 trogonowate 
05 czepigowate 
06 jerzykowate (np. jerzyki, kolibry) 
07 kozodojowate (np. lelki) 
08 sowowate (np. sowy) 
09 kukułkowate (np. kukułki) 
10 papugowate (np. papugi, papużka falista) 
11 gołębiowate 
12 żurawiowate (np. żurawie) 
13 siewkowate (np. mewy, alki, siewki) 
14 kuraki (np. paw) 
15 drapieżne (np. orły, sokoły, sępy) 
16 blaszkodziobe (np. łabędź) 
17 brodzące (np. czaple, bociany, flamingi) 
18 wiosłonogie (np. pelikany, kormorany) 
19 burzykowate (np. albatrosy, petrele) 
20 perkozowate (np. perkozy) 
21 nurowate (np. nury) 
22 kusakowate (np. kusaki) 
23 nielotowate (np. kiwi) 
24 kazuarowate (np. kazuary, emu) 
25 strusie pampasowe czyli nandu 
26 strusiowate 
27 pingwinowate 
28 wszystkie inne ptaki niewymienione w poz. 13 01- 13 27 
14 Gady0106
01 łuskoskóre (np. węże) 
02 łuskoskóre (np. jaszczurki) 
03 krokodyle (np. krokodyle, aligatory) 
04 żółwie (np. żółwie morskie) 
05 pozostałe żółwie 
06 pozostałe gady 
15 Inne zwierzęta0106
01 płazy bezogoniaste (np. żaby, ropuchy) 
02 płazy ogoniaste 
  01 traszki, salamandry, 
  02 inne płazy ogoniaste (np. aksolotl) 
03 pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze) 
04 pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna) 
05 owady 
  01 błonkówki: pszczoła-matka 
  02 błonkówki: pszczoły - rój 
  03 motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice, poczwarki) 
  04 motyle: jedwabniki 
  05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele) 
06 pozostałe zwierzęta, w tym zwierzęta przeznaczone do ogrodów zoologicznych, zwierzęta cyrkowe wraz z urządzeniami pozostającymi w kontakcie z takimi zwierzętami0106, 9508
16 Nasienie0511
01 nasienie bydła 
02 nasienie świń 
03 nasienie innych gatunków 
  01 koni 
  02 owiec 
  03 kóz 
  04 pozostałych gatunków zwierząt 
17 Komórki jajowe0511
01 komórki jajowe bydła 
02 komórki jajowe innych gatunków 
  01 świń 
  02 koni 
  03 owiec 
  04 kóz 
  05 pozostałych gatunków zwierząt 
18 Zarodki0511
01 zarodki bydła 
02 zarodki innych gatunków 
  01 świń 
  02 koni 
  03 owiec 
  04 kóz 
  05 pozostałych gatunków zwierząt 
19 Tkanki używane do produkcji materiału biologicznego0511
Część II. Towary - produkty(1)Kod PCN*)
01 Świeże mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym
  mięso i przetwory mięsne, podroby i krew - przeznaczone do
  spożycia (2)
 
01 świeże mięso jednokopytnych 
  01 tusze0205
  02 mięso w elementach0205
  03 podroby0206
02 świeża wołowina 
  01 tusze0201, 0202
  02 mięso w elementach0201, 0202
  03 podroby0206
03 świeża wieprzowina 
  01 tusze0203
  02 mięso w elementach0203, 0209
  03 podroby0206
04 świeża baranina 
  01 tusze0204
  02 mięso w elementach0204
  03 podroby0206
05 świeża kozina 
  01 tusze0204
  02 mięso w elementach0204
  03 podroby0206
06 mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka 
  01 z drobnych ptaków dzikich0208
  02 z pozostałych ptaków dzikich0208
  03 z jeleniowatych0208
  04 ze świniowatych0208
  05 z zającowatych0208
  06 z pozostałych zwierząt dzikich utrzymywanych przez
     człowieka
0208
07 dziczyzna - mięso zwierząt łownych 
  01 z drobnego ptactwa łownego0208
  02 z pozostałego drobnego ptactwa0208
  03 z jeleniowatych0208
  04 ze świniowatych0208
  05 z zającowatych0208
  06 z pozostałych dużych zwierząt łownych0208
08 świeże mięso drobiowe(3) 
  01 z kur i kurcząt0207
  02 z indyków0207
  03 z perliczek0207
  04 z kaczek0207
  05 z gęsi0207
  06 tłuszcz drobiowy0209
09 mięso z królików domowych0208
10 pozostałe mięso 
  01 ze ssaków morskich0208
  02 z gadów0208
  03 z owadów0208
  04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry)0208
  05 z syren (np. diugonie, manaty)0208
  06 z góralków0208
  07 z trąbowców0208
  08 z słupozębnych (np. mrównik)0208
  09 z mięsożernych0208
  10 z płetwonogich0208
  11 z waleni0208
  12 z gryzoni0208
  13 z naczelnych (np. małpy i lemury)0208
  14 z łuskowców (np. pangolin)0208
  15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)0208
  16 z nietoperzy0208
  17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże)0208
  18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot)0208
  19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty)0208
  20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak)0208
  21 z wielbłądowatych0208
  22 z pozostałych0208
02 Produkty mięsne oraz pozostałe produkty pochodzenia
  zwierzęcego przeznaczone do spożycia
 
01 surowa wieprzowina wędzona, lub inaczej zakonserwowana 
  01 o okresie dojrzewania poniżej 9 miesięcy0209, 0210
  02 o okresie dojrzewania co najmniej 9 miesięcy0209, 0210
02 inne surowe mięso peklowane, w tym wędzone, lub inaczej
  zakonserwowane
0209, 0210
03 żołądki, pęcherze i jelita, czyszczone, solone, suszone lub
  ogrzewane
 
  01 bydlęce0504
  02 wieprzowe0504
  03 baranie0504
  04 kozie0504
  05 inne0504
04 pozostałe produkty suszone, solone, marynowane, wędzone lub
  konserwowane w inny sposób
0210, 1601
05 konserwy mięsne sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo>=3 
  01 konserwy wołowe1602, 1601
  02 inne produkty wyłącznie z wołowiną lub cielęciną1602, 1601
  03 szynka wieprzowa1602, 1601
  04 łopatka wieprzowa1602, 1601
  05 pasztety z wieprzowiny1602, 1601
  06 pasztety z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny1602, 1601
  07 pasztety z mięsa wieprzowego oraz drobiowego1602, 1601
  08 pasztety z mięsa wieprzowego oraz króliczego1602, 1601
  09 pasztety i placki z mięsem wieprzowym oraz dziczyzną1602, 1601
  10 inne pasztety z mięsem wieprzowym1602, 1601
  11 inne produkty z wieprzowiną1602, 1601
  12 wątroby stłuszczone (drobiowe)1602, 1601
  13 produkty z udziałem mięsa, wyłącznie drobiowego1602, 1601
  14 inne konserwy wyłącznie z mięsa drobiowego1602, 1601
  15 produkty wyłącznie z mięsa króliczego1602, 1601
  16 produkty wyłącznie z dziczyzny1602, 1601
  17 inne mięso w konserwach Fo>= 31602, 1601, 2004
06 konserwy mięsne pasteryzowane Fo<= 3 (przynajmniej 70° C w
  środku konserwy)
 
  01 szynka wieprzowa1602, 1601
  02 łopatka wieprzowa1602, 1601
  03 inna pasteryzowana wieprzowina1602, 1601
  04 pasteryzowana wołowina i cielęcina1602, 1601
  05 wątroby stłuszczone drobiowe1602, 1601
  06 inne pasteryzowane mięso drobiowe1602, 1601
  07 inne mięso pasteryzowane1602, 1601
07 konserwy niepasteryzowane Fo< 3 (mniej niż 70° C w środku
  konserwy)
 
  01 wołowina lub cielęcina1602, 1601
  02 wieprzowina1602, 1601
  03 mięso drobiowe1602, 1601
  04 inne1602, 1601
08 mięso o ograniczonej przechowywalności, dojrzewanie poniżej
  9 miesięcy Aw - 0,93, pH<6
 
  01 wyłącznie mięso wieprzowe1601, 1602
  02 wieprzowina oraz inne mięso1601, 1602
09 produkty zawierające mięso i inne produkty mięsne, gotowane
  lub parzone i schłodzone
 
  01 poddane działaniu temperatury, co najmniej 70° C w środku
     produktu
1601, 1602, 1902, 2104
  02 poddane temperaturze poniżej 70° C w środku produktu1602, 1902, 2104
10 ekstrakty mięsne1603
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce 
  01 łój jadalny (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy)1502, 1503
  02 łój rafinowany (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy)1502, 1503
  03 smalec jadalny (wieprzowy)1501
  04 smalec rafinowany (wieprzowy)1501
  05 inne jadalne tłuszcze zwierzęce1501, 1503, 1504, 1506, 1516, 1517
  06 inne rafinowane tłuszcze zwierzęce1503, 1504, 1505, 1506
12 przetworzone białko zwierzęce 
  01 słonina w proszku0210
  02 mączka mięsna, mączka kostna, suszona krew, mączka z krwi,
     krwinki suszone, plazma krwi
0210, 0511
  03 skwarki0210
13 inne produkty z udziałem mięsa2103, 2104
03 Mleko płynne (4) 
01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia0401
02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego0401
03 mleko termizowane0401
04 mleko poddane obróbce cieplnej0401
  01 mleko pasteryzowane0401
  02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT0401
  03 mleko sterylizowane0401
05 mleko płynne przeznaczone do skarmiania zwierząt 
  01 siara2309
  02 pozostałe mleko płynne2309
04 Produkty mleczne 
01 Produkty mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej -
  przeznaczone do spożycia
 
  01 śmietana, masło, mleko mrożone, aromatyzowane, żelowane,
     fermentowane (mleko zsiadłe lub żelowane, śmietana kwaśna,
     jogurt, kefir i inne napoje fermentowane, desery mleczne,
     lody mleczne)
0403, 0405, 2105, 0402
  02 inne płynne produkty (4a) 
     01 serwatka0404
     02 maślanka0403
     03 mleko zagęszczone0402
  03 produkty mleczne sproszkowane (5)0405, 1702, 3501, 3502, 3504
  04 sery i twarogi (4a) 
     01 ser świeży twarogowy0406
     02 ser żółty miękki0406
     03 ser żółty twardy0406
     04 ser długo dojrzewający0406
     05 ser topiony0406
  05 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania0405
02 produkty z mleka surowego - przeznaczone do spożycia 
  01 śmietana, masło, mleko aromatyzowane, żelowane,
     fermentowane, mrożone; jogurt, kefir, żelowane lub
     zakwaszone mleko, desery mleczne, lody mleczne
0403, 0405, 2105
  02 pozostałe płynne produkty (4a) 
     01 serwatka0404
     02 maślanka0403
  03 sery (4a) 
     01 ser świeży0406
     02 ser miękki0406
     03 ser twardy0406
     04 ser długo dojrzewający0406
  04 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania0405
03 pozostałe produkty mleczne przeznaczone do spożycia 
  01 ricotta0404, 2106
  02 płatki mleczne0404, 1901, 2106
  03 pozostałe produkty mleczne3504, 1702, 2106, 0404, 1901
04 produkty mleczne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w
  tym środki żywienia zwierząt
 
  01 płynne 
     01 serwatka0404
     02 maślanka0403
     03 pozostałe płynne2309, 3501, 3502, 3504
  02 sproszkowane (5)2309, 1702, 3501, 3502, 3504
05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia 
01 ryby, wątroby, ikra i mlecz 
  01 ryby żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia0301
  02 ryby całe patroszone, z głowami lub bez 
     01 chłodzone0302
     02 mrożone0303
  03 filety rybne, kawałki ryb, mięso mielone lub inaczej
     rozdrobnione, z chłodzonych lub mrożonych ryb
 
     01 chłodzone0304
     02 mrożone0304
  04 filety rybne surowe, panierowane, w sosie nawet mrożone0304
  05 ryby lub filety rybne suszone, nawet solone0305
  06 ryby i filety rybne niesuszone solone0305
  07 ryby i filety rybne wędzone0305
  08 konserwy rybne Fo>= 31604
  09 wątroby, ikra, mlecz 
     01 świeże lub chłodzone0302
     02 mrożone0303
     03 suszone, wędzone lub nie0305
     04 solone albo w zalewie, wędzone lub nie0305
     05 kawior (w szczelnych pojemnikach)1604
     06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach)1604
     07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby,
        wątróbki, ikra, mlecz
1604
02 skorupiaki 
  01 skorupiaki żywe przeznaczone do spożycia0306
  02 skorupiaki surowe, całe lub w elementach 
     01 chłodzone0306
     02 mrożone0306
  03 skorupiaki gotowane, w skorupkach 
     01 chłodzone0306
     02 mrożone0306
  04 skorupiaki gotowane, bez skorupki 
     01 chłodzone0306
     02 mrożone0306
  05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych1605
03 mięczaki 
  01 mięczaki żywe przeznaczone do spożycia0307
  02 mięczaki surowe, całe 
     01 chłodzone0307
     02 mrożone0307
  03 mięczaki surowe, bez muszli 
     01 chłodzone0307
     02 mrożone0307
  04 mięczaki gotowane, całe 
     01 chłodzone0307
     02 mrożone0307
  05 mięczaki gotowane bez muszli 
     01 chłodzone0307
     02 mrożone0307
  06 mięczaki suszone, wędzone lub nie0307
  07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie0307
  08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych1605
04 inne wodne bezkręgowce 
  01 żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia0307
  02 surowe całe lub w elementach 
     01 chłodzone0307
     02 mrożone0307
  03 suszone, wędzone lub nie0307
  04 solone, marynowane, wędzone lub nie0307
  05 w konserwach Fo>= 31605
05 inne produkty rybne 
  01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia 
     01 z ryb0305
     02 ze skorupiaków0306
     03 z mięczaków i innych wodnych bezkręgowców0307
  02 białko z ryb w formie żelu (Surimi) 
     01 chłodzone1603, 1604
     02 mrożone1603, 1604
  03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do
     spożycia
 
     01 z ryb, chłodzone1604, 1902
     02 z ryb, mrożone1604, 1902
     03 ze skorupiaków, chłodzone1605, 1902
     04 ze skorupiaków, mrożone1605, 1902
     05 z mięczaków, chłodzone1605, 1902
     06 z mięczaków, mrożone1605, 1902
     07 mieszane, chłodzone1604, 1605, 1902
     08 mieszane, mrożone1604, 1605, 1902
  04 ekstrakty i soki, wysuszone białko mleka niebędące kazeiną
     lub kazeinianami
 
     01 z ryb, łącznie z tranem1504, 1603, 2104
     02 ze skorupiaków1603, 2104
     03 z mięczaków1603, 2104
     04 z innych wodnych bezkręgowców1603, 2104, 2106
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty na bazie jaj -
  produkty pszczele
 
01 jaja przeznaczone do spożycia 
  01 kurze0407
  02 innych gatunków0407
02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej 
  01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone0408
  02 wysuszone0408, 3502
  03 koagulowane0408, 3502
  04 krystalizowane0408, 3502
03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej0408, 3502
04 produkty pszczele (6) 
  01 przeznaczone do spożycia0409, 0410,
  02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół0511, 0409, 1521
  03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania0511, 1521
07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka - przeznaczone do spożycia 
01 ślimaki 
  01 żywe0307
  02 chłodzone lub mrożone0307
  03 konserwowane Fo >= 31605
02 inne ślimaki lądowe 
  01 żywe0307
  02 chłodzone lub mrożone0307
  03 konserwowane Fo >= 31605
03 żaby i żabie udka 
  01 żaby żywe0106
  02 chłodzone lub mrożone0208
  03 konserwowane Fo>= 31602
08 Skóry surowe, wełna, włosie, szczecina, pióra, puch i części
  piór, trofea myśliwskie
 
01 skóry surowe 
  01 bydlęce4101
  02 owcze4102
  03 kozie4103
  04 świńskie4103
  05 jednokopytnych4101
  06 pozostałych kopytnych4103
  07 surowe skóry i skórki ptasie, nielotów lub rybie4103, 0511
02 skóry przetworzone 
  01 bydlęce4101
  02 owcze4102, 4301
  03 kozie4103
  04 świńskie4103
  05 jednokopytnych4101
  06 pozostałych zwierząt (np. futerkowe)4103, 4301
03 wełny, włosie, szczeciny (7) 
  01 surowe i suche0502, 0503, 5101, 5102, 5103
  02 barwione, poddane obróbce, cieplnej, gotowane,
     przetworzone
0502, 0503, 5101, 5102, 5103
04 pióra, puch, części piór 
  01 surowe i wysuszone0505
  02 barwione, ogrzewane, wyjałowione lub poddane innej obróbce0505
05 trofea myśliwskie0506, 0507, 4103, 9705
09 Kości, rogi, kopyta, odpadki tych produktów inne niż mączki,
  żelatyna oraz surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny,
  podobne produkty
 
01 kości, rogi, kopyta i inne wytwory skórne przeznaczone do
  spożycia przez ludzi lub skarmiania zwierząt
 
  01 z bydła0410, 0506, 0507
  02 z owiec i kóz0410, 0506, 0507
  03 ze świń0410, 0506, 0507
  04 z pozostałych gatunków zwierząt, łącznie z rybami0410, 0506, 0507, 0508
02 produkty z kości, rogów, kopyt i innych wytworów skórnych
  przeznaczone do spożycia przez ludzi i skarmiania zwierząt
 
  01 żelatyny przeznaczone dla przemysłu spożywczego3503
  02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami
     hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym
3504
  03 osłonki kolagenowe3917
03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone,
  przeznaczone dla celów technicznych
 
  01 żelatyny przemysłowe3503
  02 pozostałe produkty w tym z kolagenem, białkami
     hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym
3504, 0506, 0507
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla
  przemysłu farmaceutycznego lub do użytku technicznego,
  czynniki patogenne
 
01 krew oraz produkty z krwi koniowatych 
  01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego3002
  02 przeznaczone dla innych przemysłów3002
02 krew oraz produkty z krwi innych gatunków niż koniowate 
  01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego3002
  02 przeznaczone dla innych przemysłów3002
03 czynniki patogenne (np. hodowle mikroorganizmów)3002
11 Inne odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone
  materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka
  przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów
  technicznych lub produkcji środków żywienia zwierząt
 
01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka 
  01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska0511
  02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu0511
  03 inne martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór0511
  04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania
     chorób
0511
  05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę
     zakaźną
0511
  06 części zwierząt rzeźnych, które nie podlegają badaniu
     poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór,
     krwi)
0511
  07 mięso, ryby, produkty pochodzenia zwierzęcego o
     niewłaściwej jakości zdrowotnej
0511
  08 mięso oraz produkty rybne importowane nieodpowiadające
     wymaganiom przywozowym
0511
  09 odpady zwierzęce oraz produkty zawierające pozostałości
     (weterynaryjne produkty lecznicze, toksyny, hormony,
      stymulatory wzrostu i inne)
0511
  10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną0511
02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów
  farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn
  owodniowy
 
  01 podroby ze świeżych ryb0510, 3001
  02 serca0510, 3001
  03 jelita0510, 3001
  04 trzustki0510, 3001
  05 śledziony0510, 3001
  06 gruczoły nadnercza0510, 3001
  07 migdałki0510, 3001
  08 genitalia0510, 3001
  09 tarczyce0510, 3001
  10 mózgi, gruczoły przysadkowe0510, 3001
  11 maź stawowa0510, 3001
  12 żółć0510, 3001
  13 śluzówki jelit lub soki jelitowe0510, 3001
  14 pozostałe tkanki limfatyczne0510, 3001
  15 pozostałe, łącznie z mlekiem0510, 3001
03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów
  technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu
  owodniowego
 
  01 pochodzenia bydlęcego0511
  02 z nieparzystokopytnych0511
  03 pochodzenia owczego, koziego0511
  04 pochodzenia wieprzowego0511
  05 z drobiu0511
  06 z ryb0511
  07 pozyskane z innych gatunków zwierząt0511, 0510
04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków
  żywienia zwierząt
 
  01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa0511
  02 ze zwierząt wodnych 
     01 ryby złowione do produkcji mączki0511
     02 świeże odpady rybne i podroby0511
05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego,
  farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt
1505, 1506, 1516, 1517, 1518, 1522
12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone lub
  nie do produkcji środków żywienia zwierząt, środki żywienia
  zwierząt domowych
 
01 przetworzone białko ssaków (8) 
  01 mączka mięsno-kostna2301
  02 mączka z krwi2301
  03 mączka kostna0506
  04 mączka z rogów0507
  05 mączka z kopyt0507
  06 suszone skwarki2301
  07 mieszanki tych mączek2309
02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji
  środków żywienia zwierząt, do przetworzenia, spalenia lub
  użycia jako paliwo
 
  01 mączka mięsno-kostna2301
  02 mączka z krwi2301
  03 mączka kostna0506
  04 mączka z rogów0507
  05 mączka z kopyt0507
  06 suszone skwarki2301
  07 mieszanki tych mączek2309
03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od
  ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt
 
  01 mączka rybna2301
  02 mączka z mięsa i odpadów drobiowych2301
  03 mączka z piór0505
  04 mieszanki tych i innych mączek, łącznie z produktami
     jajecznymi
2309
04 środki żywienia zwierząt domowych 
  01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej2309
  02 konserwowana Fo >= 32309
  03 półwilgotna2309
  04 sucha2309, 4205
  05 z przetworzonych skór2309
05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków
  żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12 01
 
  01 mączka mięsno-kostna2301
  02 mączka z krwi2301, 2309
  03 mączka kostna0506
  04 suszone skwarki2301
  05 mieszanki tych mączek2301, 2309
13 Nawozy 
01 produkty przetworzone zawierające nawóz3101
02 nawozy nieprzetworzone 
  01 drobiowe0511, 3101
  02 pochodzące od koniowatych0511, 3101
  03 pochodzące od pozostałych gatunków0511, 3101
14 Towary roślinne 
  01 słoma1213
  02 siano1214
 
*)   Czterocyfrowy kod PCN zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124 i Nr 53, poz. 469).
(1)  Weterynaryjnej kontroli granicznej podlegają również mieszanki produktów, które zawierają pewną ilość produktów pochodzenia zwierzęcego określonych w części II załącznika.
(2)  Wykaz obejmuje tusze w kawałkach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione, jadalne surowe tłuszcze.
(3)  Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone, oraz pozostałe podroby.
(4)  Krowie, bawole, owcze, kozie, wielbłądzie, kobyle, pozostałych gatunków zwierząt.
(4a)  Uzyskane z mleka krowiego, bawolego, owczego, koziego, wielbłądziego, kobylego, pozostałych gatunków zwierząt.
(5)  Mleko w proszku, mieszanki w proszku na bazie mleka, serwatka w proszku i pochodne, maślanka w proszku i pochodne, kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek, jogurt w proszku, pozostałe produkty mleczne w proszku.
(6)  Miód, wosk, mleczko pszczele, pyłek, produkty pszczelarskie, kit pszczeli, pozostałe produkty.
(7)  Wełna owcza, sierść bydlęca, sierść borsuka i sierść gryzoni, włosie końskie, szczecina świńska i dzika, sierść i włosy pozostałych gatunków zwierząt.
(8)  Parametry przetworzenia: cząstki odpadów nie większe niż 50 mm, ogrzane do temperatury przekraczającej 133°C przez okres co najmniej 20 minut bez przerwy, pod ciśnieniem co najmniej 3 barów wytworzonym przy pomocy nasyconej pary wodnej.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt