Dziennik Ustaw 2010 Nr 94 poz. 607 - Nabywanie uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 12 maja 2010 r.

w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego

(Dz. U. z dnia 31 maja 2010 r.)


Na podstawie art. 21 ust. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975) zarządza się, co następuje:


§ 1. Rozporządzenie określa:
  1)   rodzaje specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, zwanej dalej "ustawą";
  2)   szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy, zwanych dalej "rodzajami specjalizacji";
  3)   warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 ustawy, zwanego dalej "egzaminem", w tym jego dokumentowanie;
  4)   sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
  5)   wzór zaświadczenia o zdaniu egzaminu i wzór imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy;
  6)   wysokość i sposób wnoszenia opłat za przeprowadzenie egzaminu oraz wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej.

§ 2. 1. Określa się następujące rodzaje specjalizacji:
  1)   ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt;
  2)   zbiór ze stanu naturalnego;
  3)   pszczelarstwo;
  4)   produkty akwakultury i wodorosty morskie;
  5)   przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;
  6)   wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.
2. Szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji, jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

§ 3. 1. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektorem", podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informacje o:
  1)   rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;
  2)   terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.
2. Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar, na piśmie, Głównemu Inspektorowi co najmniej na 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.
3. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2, zawiera imię, nazwisko, imiona rodziców, datę i miejsce urodzenia osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.
4. Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, dołącza się kopię:
  1)   dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu;
  2)   dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu.

§ 4. 1. Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna powołana przez Głównego Inspektora, w skład której wchodzi czterech członków.
2. W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:
  1)   wykształcenie wyższe;
  2)   wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych egzaminem.
3. Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej.

§ 5. 1. Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień, o których mowa w § 2 ust. 2.
2. Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania egzaminu.
3. O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź jest przyznawany 1 punkt, a za każdą odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi - 0 punktów.
4. Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu co najmniej 70 % liczby możliwych do uzyskania punktów.

§ 6. 1. Z egzaminu komisja kwalifikacyjna sporządza protokół, który zawiera w szczególności:
  1)   datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
  2)   skład komisji kwalifikacyjnej;
  3)   imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres oraz rodzaj, numer i serię dokumentu tożsamości osoby przystępującej do egzaminu;
  4)   liczbę punktów, jaką uzyskała osoba przystępująca do egzaminu z pisemnego testu.
2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3. O wynikach egzaminu Główny Inspektor informuje na piśmie osoby przystępujące do egzaminu, podając liczbę punktów, jaką te osoby uzyskały z pisemnego testu.

§ 7. Określa się wzór:
  1)   zaświadczenia o zdaniu egzaminu, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
  2)   imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.

§ 8. 1. Za przeprowadzenie egzaminu:
  1)   przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 28,00 zł,
  2)   członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 23,00 zł
- za każdą osobę przystępującą do egzaminu.
2. Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1, wypłaca Główny Inspektor.

§ 9. 1. Za przystąpienie do egzaminu ustala się opłatę w wysokości 150,00 złotych za pierwszą specjalizację i 50,00 złotych za każdy kolejny z rodzajów specjalizacji, o której uzyskanie ubiega się osoba przystępująca do egzaminu.
2. Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

§ 10. Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia egzaminu.

§ 11. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

______
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 

SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ OBJĘTYCH EGZAMINEM, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI

  1.   Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:
1)   przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:
a)   wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,
b)   utrzymania zwierząt oraz wytwarzania produktów zwierzęcych, z wyłączeniem pszczelarstwa;
2)   zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;
3)   przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;
4)   przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania i obrotu materiałem siewnym;
5)   przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających uprawę roślin;
6)   zasady chowu i hodowli zwierząt;
7)   przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami i w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;
8)   przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;
9)   przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
10)  przepisy dotyczące udzielenia pomocy finansowej producentom ekologicznym na podstawie przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich;
11)  przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
12)  przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
13)  podstawy rachunkowości.
  2.   Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - zbiór ze stanu naturalnego:
1)   przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;
2)   przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;
3)   przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;
4)   przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;
5)   przepisy o ochronie przyrody w zakresie:
a)   formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór roślin i ochrony gatunkowej,
b)   gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;
6)   zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;
7)   przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
8)   przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
9)   podstawy rachunkowości.
  3.   Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - pszczelarstwo:
1)   przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;
2)   zasady utrzymywania pszczół;
3)   przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz w zakresie zwalczania chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;
4)   przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
5)   przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
6)   podstawy rachunkowości.
  4.   Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - produkty akwakultury i wodorosty morskie:
1)   przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów morskich;
2)   zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;
3)   przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;
4)   przepisy Prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;
5)   przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6)   przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
7)   podstawy rachunkowości.
  5.   Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:
1)   przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;
2)   przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;
3)   przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;
4)   przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
5)   przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;
6)   przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
7)   przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
8)   podstawy rachunkowości.
  6.   Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:
1)   przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym wprowadzania na rynek produktów importowanych;
2)   przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania zakładów, znakowania żywności oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;
3)   przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
4)   przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
5)   przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6)   przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
7)   podstawy rachunkowości.

ZAŁĄCZNIK Nr 2 

ZAŚWIADCZENIE O ZDANIU EGZAMINU

WZÓR


ZAŁĄCZNIK Nr 3 

PIECZĘĆ IMIENNA INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

WZÓR

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt