Dziennik Ustaw 2009 Nr 78 poz. 656 - Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 8 maja 2009 r.

w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

(Dz. U. z dnia 25 maja 2009 r.)


Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:


§ 1. Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.

§ 2. 1. Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:
  1)   czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań higienicznych;
  2)   oceny spełniania przez środki spożywcze wymagań zdrowotnych, a także spełniania przez materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wymagań określonych w przepisach rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4) oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 54 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w tym:
a)  oceny cech organoleptycznych,
b)  pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c)  wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
  3)   innych niż określone w pkt 1 i 2 czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wydania świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością.
2. Koszty, o których mowa w ust. 1, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z wykonaniem danej czynności, w tym koszty:
  1)   dojazdu do miejsca wykonania czynności;
  2)   kontroli dokumentów;
  3)   wysłania próbek do badań laboratoryjnych;
  4)   kontroli prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

§ 3. Koszty czynności, o których mowa w § 2, są ustalane na podstawie kosztów bezpośrednich i pośrednich obliczanych zgodnie z przepisami w sprawie opłat za badania laboratoryjne oraz inne czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

§ 4. Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
  1)   stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych - 45 zł oraz
  2)   stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych - 15 zł.

§ 5. 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
  1)   ocena cech organoleptycznych - 8 zł;
  2)   prawidłowość oznakowania:
a)  środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 20 zł,
b)  suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 45 zł;
  3)   proste pobranie próbek - 15 zł;
  4)   złożone pobranie próbek - 45 zł;
  5)   przedstawienie wyników wykonanych badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 17 zł.
2. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
3. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.

§ 6. 1. Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.
2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.

§ 7. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
  1)   kontrola dokumentacji partii towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 15 zł;
  2)   oględziny partii towaru:
a)  za 1 kontener lub pojemnik - 15 zł,
b)  za każdy następny kontener lub pojemnik w przesyłce - 5 zł;
  3)   kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie, na statku oraz w wagonie kolejowym - 15 zł;
  4)   kontrola i oględziny jednej partii towaru przewożonego w cysternie lub wagonie kolejowym - 35 zł;
  5)   kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie lub na statku, jeżeli przesyłka składa się z różnych rodzajów tego samego towaru - 30 zł;
  6)   sporządzenie świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością - 30 zł;
  7)   sporządzenie załącznika do świadectwa, o którym mowa w pkt 6 - 15 zł za każdy załącznik.

§ 8. Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:
  1)   gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
  2)   na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
  3)   na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.

§ 9. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

______
1)   Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

ZAŁĄCZNIK  

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI

I.   Badania fizykochemiczne
 
Lp.Rodzaj oznaczeniaStawka w zł
123
1Alkohol etylowy:  
 1) metoda piknometryczna bez destylacji51 
 2) metoda piknometryczna z destylacją73 
 3) metoda areometryczna8 
 4) metoda GC63 
2Alkohol etylowy - fuzle:  
 metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:  
 1) pierwsza próbka94 
 2) następna próbka w serii45 
3Alkohol etylowy w occie:  
 metoda miareczkowa100 
4Alkohol metylowy z destylacją:  
 metoda kolorymetryczna:  
 1) pierwsza próbka123 
 2) następna próbka w serii60 
5Alkohol metylowy bez destylacji:  
 metoda kolorymetryczna:  
 1) pierwsza próbka110 
 2) następna próbka w serii30 
6Alkohol metylowy:  
 1) oznaczanie zawartości metodą GC:  
 a) pierwsza próbka45 
 b) następna próbka w serii25 
 2) destylacja próbki20 
7Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa):  
 metoda wizualna12 
8Azotany i azotyny:  
 1) metoda spektrofotometryczna:  
 a) pierwsza próbka205 
 b) następna próbka w serii69 
 2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:  
 a) pierwsza próbka305 
 b) następna próbka w serii205 
9Barwa oleju:  
 skala jodowa38 
10Barwniki:  
 1) wykrywanie24 
 2) identyfikacja - metoda chromatografii cienkowarstwowej72 
 3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna200 
11Barwniki:  
 1) napoje - metoda HPLC:  
 a) pierwsza próbka214 
 b) następna próbka w serii139 
 2) inne środki spożywcze - metoda HPLC:  
 a) pierwsza próbka247 
 b) następna próbka w serii172 
12Barwniki:  
 Sudan I-IV i/lub biksyna i/lub para-Red - metoda HPLC:  
 1) pierwsza próbka222 
 2) następna próbka w serii146 
13Białko:  
 metoda Kjeldahla80 
14Chlorki:  
 1) metoda Mohra:  
 a) pierwsza próbka40 
 b) następna próbka w serii17 
 2) metoda Volharda:  
 a) pierwsza próbka37 
 b) następna próbka w serii29 
15Cukier:  
 przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona:  
 1) pierwsza próbka93 
 2) następna próbka w serii64 
16Ciężar właściwy:  
 1) metoda areometryczna8 
 2) metoda piknometryczna30 
17Cyjanowodór:  
 metoda spektrofotometryczna:  
 1) pierwsza próbka70 
 2) następna próbka w serii20 
18Dwutlenek węgla:  
 nasycenie5 
19Ekstrakt:  
 1) metoda piknometryczna40 
 2) metoda refraktometryczna30 
20Gluten:  
 metoda wagowa38 
21Glutaminian sodu:  
 metoda spektrofotometryczna325 
22Jodek potasu:  
 metoda kolorymetryczna140 
23Histamina:  
 1) metoda spektrofotometryczna250 
 2) metoda HPLC:  
 a) pierwsza próbka252 
 b) następna próbka w serii100 
24Kofeina:  
 1) metoda HPLC - w napojach:  
 a) pierwsza próbka127 
 b) następna próbka w serii82 
 2) metoda HPLC - w pozostałych środkach spożywczych:  
 a) pierwsza próbka150 
 b) następna próbka w serii105 
 3) metoda Prange-Waltera70 
25Kwasowość:  
 1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym24 
 2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym50 
 3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna55 
 4) metoda potencjometryczna18 
26Konserwanty: kwas benzoesowy  
 1) metoda spektrofotometryczna141 
 2) metoda kolorymetryczna178 
27Konserwanty: kwas benzoesowy  
 1) w napojach - metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka229 
 b) następna próbka w serii149 
 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC205 
28Konserwanty: kwas sorbowy  
 metoda spektrofotometryczna140 
29Konserwanty: kwas sorbowy  
 1) w napojach - metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka229 
 b) następna próbka w serii149 
 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka264 
 b) następna próbka w serii184 
30Konserwanty: SO2  
 1) metoda destylacyjna i miareczkowanie73 
 2) metoda miareczkowa bezpośrednia53 
31Kwas erukowy:  
 metoda chromatografii gazowej:  
 1) pierwsza próbka161 
 2) następna próbka w serii66 
32Liczba kwasowa w tłuszczach:  
 metoda miareczkowa57 
33Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:  
 metoda miareczkowa108 
34Liczba jodowa w tłuszczach:  
 metoda wizualna i miareczkowa47 
35Metale: Pb, Cd  
 mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:  
 1) pierwsza próbka za każdy pierwiastek160 
 2) następna próbka w serii120 
36Metale: Fe, Ni  
 metoda ASA
141
(za jeden metal)
 
37Metale: Cu, Zn  
 mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:  
 1) pierwsza próbka za każdy pierwiastek103 
 2) następna próbka w serii81 
38Metale: Hg  
 1) mineralizacja mokra - odczyt metodą ASA:  
 a) pierwsza próbka150 
 b) następna próbka w serii140 
 2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową50 
39Metale: As  
 1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA:  
 a) pierwsza próbka113 
 b) następna próbka w serii103 
 2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:  
 a) pierwsza próbka138 
 b) następna próbka w serii79 
40Metale: Sn  
 1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA:  
 a) pierwsza próbka113 
 b) następna próbka w serii68 
 2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:  
 a) pierwsza próbka100 
 b) następna próbka w serii51 
 3) metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:  
 a) pierwsza próbka92 
 b) następna próbka w serii43 
 4) metoda spektrofotometryczna200 
41Mikroelementy: Ca, Mg70  
 metoda ASA(za jeden metal) 
425-hydroksymetylofurfurol w miodzie:  
 metoda spektrofotometryczna35 
43Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie:  
 metoda wizualna35 
44Obecność melasy w miodzie:  
 metoda wizualna28 
45Obecność skrobi w miodzie:  
 metoda wizualna20 
46Liczba diastazowa w miodzie:  
 metoda miareczkowa56 
47Mikotoksyny - ochratoksyna A:  
 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:  
 a) pierwsza próbka850 
 b) następna próbka w serii98 
 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:  
 a) pierwsza próbka900 
 b) następna próbka w serii350 
 3) metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka299 
 b) następna próbka w serii147 
48Mikotoksyny - aflatoksyna B1:  
 1) metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka299 
 b) następna próbka w serii147 
 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:  
 a) pierwsza próbka497 
 b) następna próbka w serii130 
 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:  
 a) pierwsza próbka700 
 b) następna próbka w serii282 
49Mikotoksyny - aflatoksyna M1:  
 1) metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka299 
 b) następna próbka w serii147 
 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA299 
50Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:  
 1) metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka497 
 b) następna próbka w serii140 
 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:  
 a) pierwsza próbka335 
 b) następna próbka w serii130 
 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:  
   
 a) pierwsza próbka700 
 b) następna próbka w serii282 
51Mikotoksyny - zawartość ZEA:  
 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:  
 a) pierwsza próbka590 
 b) następna próbka w serii75 
 2) metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka299 
 b) następna próbka w serii147 
52Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:  
 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:  
 a) pierwsza próbka590 
 b) następna próbka w serii75 
 2) metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka299 
 b) następna próbka w serii147 
53Mikotoksyny - zawartość DON:  
 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:  
 a) pierwsza próbka590 
 b) następna próbka w serii75 
 2) metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka299 
 b) następna próbka w serii147 
54Mikotoksyny - patulina:  
 metoda chromatograficzna HPLC:  
 1) pierwsza próbka320 
 2) następna próbka w serii230 
553-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol):  
 metoda GC/MS1.250 
56pH:  
 metoda potencjometryczna50 
57Popiół:  
 1) całkowity - metoda wagowa85 
 2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa120 
58Polifosforany dodane (bez białka):  
 metoda wagowa:  
 1) pierwsza próbka99 
 2) następna próbka w serii70 
59Żelazocyjanek potasu (w soli):  
 metoda fotokolorymetryczna90 
60Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory):  
 metoda chromatograficzna GC:  
 1) pierwsza próbka358 
 2) następna próbka w serii196 
61Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory):  
   
 metoda chromatograficzna GC:  
 1) pierwsza próbka218 
 2) następna próbka w serii93 
62Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów:  
 1) metoda spektrofotometryczna UV- VIS70 
 2) technika GC150 
63Pestycydy - z grupy benomylu lub tiabendazol:  
 metoda chromatograficzna HPLC:  
 1) pierwsza próbka445 
 2) następna próbka w serii340 
64Pestycydy chloroorganiczne:  
 metoda chromatograficzna GC:  
 1) pierwsza próbka358 
 2) następna próbka w serii216 
65Pestycydy - karbaminiany:  
 metoda chromatograficzna HPLC:  
 1) pierwsza próbka356 
 2) następna próbka w serii182 
66Pestycydy - bromek metylu:  
 metoda chromatograficzna GC:  
 1) pierwsza próbka186 
 2) następna próbka w serii94 
67Potwierdzenie techniką GC- MS90 
68Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany:  
 1) w napojach - metoda HPLC200 
 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda HPLC264 
69Szkodniki żywnościowe:  
 1) obecność - metoda makroskopowa10 
 2) obecność - metoda mikroskopowa36 
70Tłuszcz:  
 1) metoda Gerbera46 
 2) metoda Soxhleta80 
 3) metoda Szmidt-Bondzyńskiego70 
 4) metoda Grossfelda82 
71Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA - benzo(a)piren:  
 1) w olejach - metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka350 
 b) następna próbka w serii195 
 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC:  
 a) pierwsza próbka600 
 b) następna próbka w serii237 
72Witamina C:  
 1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa47 
 2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna55 
 3) metoda HPLC311 
73Zanieczyszczenia:  
 1) organiczne - wykrywanie,12 
 2) organiczne - oznaczenie metodą wagową60 
 3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń12 
 4) ferromagnetyczne - wykrywanie12 
 5) ferromagnetyczne - oznaczenie metodą wagową60 
74Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready:  
 metoda PCR337 
75Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready:  
 metoda PCR549 
76Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana):  
 metoda PCR338 
77Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany):  
 metoda PCR393 
78Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS):  
 metoda PCR346 
79Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana):  
 metoda PCR549 
80Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności:  
 metoda spektrometrii gamma150 
81Jakościowe próby chemiczne25 
82Oznaczanie liczby formolowej25 
83Ocena organoleptyczna:  
 1) bezpośrednia17 
 2) po sporządzeniu potrawy25 
84Oznaczanie wilgotności i suchej masy25 
85Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14)
60
(za każdą substancję wzorcową)
 
86Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:  
 1) do wody destylowanej97 
 2) do 3 % kwasu octowego99 
 3) do 10 % alkoholu etylowego114 
 4) do 50 % alkoholu etylowego159 
 5) do izooktanu198 
 6) do 95 % alkoholu etylowego258 
87Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:  
 1) do wody destylowanej194 
 2) do 3 % kwasu octowego198 
 3) do 10 % alkoholu etylowego228 
 4) do 50 % alkoholu etylowego280 
 5) do izooktanu395 
 6) do 95 % alkoholu etylowego515 
88Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP:  
 metoda chromatografii cienkowarstwowej53 
89Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych:  
 metoda chromatografii cienkowarstwowej74 
90Oznaczanie e-kaprolaktamu:  
 metoda chromatografii gazowej GC:  
 1) pierwsza próbka208 
 2) następna próbka w serii127 
91Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów:  
 metoda chromatografii cienkowarstwowej72 
92Formaldehyd:  
 1) w papierze - metoda spektrofotometryczna300 
 2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna300 
93Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:  
 metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:  
 1) pierwsza próbka
78
(każdy metal)
 
 2) następna próbka w serii
48
(każdy
metal)
 
94Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne):  
 metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:  
 1) pierwsza próbka
78
(każdy metal)
 
 2) następna próbka w serii
48
(każdy metal)
 
95Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika):  
 metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:  
 1) pierwsza próbka78 
 2) następna próbka w serii48 
96Oznaczanie:  
 1) odporności nadruku farbami23 
 2) sprawdzenie przyczepności nadruku6 
97Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze:  
 metoda kolorymetryczna:  
 1) pierwsza próbka146 
 2) następna próbka w serii117 
98Związki lotne w wyrobach z silikonu:  
 metoda wagowa30 
99Próba nieobecności baru w gumie:  
 metoda wizualna32 
100Zawartość cynku w gumie:  
 metoda miareczkowa142 
101Badanie gumy:  
 1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu41 
 2) siarczki35 
 3) metale w przeliczeniu na ołów54 
 4) organoleptyka bezpośrednia9 
 5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami
35
(za każdą substancję modelową)
 
 6) sucha pozostałość35 
 7) migracja globalna do wody destylowanej35 
102Gramatura w papierze:  
 metoda wagowa23 
103Badanie papieru:  
 1) chlorki40 
 2) wilgotność35 
104Ocena organoleptyczna papieru  
 (wg normy PN-EN 1230-1,2:2004)200 
105Oznaczenie styrenu:  
 metoda chromatografii gazowej GC:  
 1) pierwsza próbka210 
 2) następna próbka w serii125 
 
II.  Badania mikrobiologiczne
 
Lp.Rodzaj oznaczeniaStawka w zł
123
1Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:  
 1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna62 
 2) identyfikacja - metoda klasyczna70 
 3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas85 
 4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR90 
2Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:  
 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa40 
 potwierdzenie 1 kolonii3 
 2) oznaczanie liczby - metoda NPL60 
 potwierdzenie 1 probówki3 
 3) wykrywanie obecności30 
3Badanie w kierunku Escherichia coli:  
 1) wykrywanie obecności30 
 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa40 
 3) oznaczanie liczby - metoda NPL60 
 potwierdzenie 1 probówki3 
4Badanie w kierunku Escherichia coli O157:  
 1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR137 
 2) metoda testowa Mini Vidas120 
5Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:  
 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa40 
 2) oznaczanie liczby - metoda NPL60 
 3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR104 
 4) wykrywanie obecności30 
 5) identyfikacja 1 kolonii3 
6Badanie w kierunku Enterobacter sakazakii:  
 wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR104 
7Badanie w kierunku Bacillus cereus:  
 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa55 
 2) identyfikacja25 
8Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:  
 1) wykrywanie obecności30 
 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa53 
 3) oznaczanie liczby - metoda NPL55 
 potwierdzenie 1 probówki6 
 4) identyfikacja 1 kolonii6 
9Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:  
 metoda testowa Mini Vidas110 
10Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:  
 1) wykrywanie obecności w 25 g80 
 2) wykrywanie obecności w 1 g54 
 3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa77 
 4) metoda testowa Mini Vidas110 
 5) identyfikacja200 
11Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:  
 1) wykrywanie obecności w 1 g65 
 2) wykrywanie obecności w 25 g250 
 3) identyfikacja100 
12Badanie w kierunku Campylobacter:  
 1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas120 
 2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO) 100 
 3) identyfikacja92 
13Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową52 
14Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową50 
15Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:  
 1) wykrywanie obecności21 
 2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany21 
 3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa70 
 4) identyfikacja65 
16Wykonanie próby szczelności:  
 metoda wizualna10 
17Wykonanie próby termostatowej:  
 metoda wizualna10 
18Badanie bakterioskopowe15 
19Przygotowanie próbki:  
 1) proste5 
 2) złożone10 

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt