Dziennik Ustaw 2009 Nr 36 poz. 282 - Stawki opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 lutego 2009 r.

w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat2)

(Dz. U. z dnia 6 marca 2009 r.)


Na podstawie art. 31 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:


§ 1. Określa się stawki opłat za:
  1)   dojazd do miejsca dokonania oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)  8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)  21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c)  63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d)  104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e)  146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f)  167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
  2)   czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)  pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 27,00 zł,
b)  badanie organoleptyczne przeprowadzone:
–  w miejscu oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł,
–  w laboratorium analitycznym - w wysokości 24,00 zł,
c)  ocenę dokumentów - w wysokości 21,00 zł,
d)  wysłanie próbki do badań - w wysokości 100 % kosztów wysłania próbki do badań,
e)  ocenę klasyfikacji mięsności jednej tuszy:
–  wieprzowej - w wysokości 3,10 zł,
–  wołowej - w wysokości 6,30 zł,
f)  ocenę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
g)  ocenę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 34 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
  3)   badania laboratoryjne - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia;
  4)   wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 7,00 zł.

§ 2. Opłaty, o których mowa w § 1, wnosi się przed wydaniem świadectwa jakości handlowej w terminie 7 dni od dnia doręczenia rachunku, gotówką w miejscu i czasie wskazanym w rachunku lub przelewem na wskazany rachunek bankowy.

§ 3. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 38, poz. 358 oraz z 2006 r. Nr 221, poz. 1621).

§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

______
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2)   Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 28 stycznia 2009 r. pod numerem 2009/0059/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 337).
3)   Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

ZAŁĄCZNIK  

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE
 
Lp.Rodzaj badania
Stawka
w zł
123
 Czynności ogólne 
1Badanie sensoryczne165,00
2Badania mikroskopowe33,00
3Destylacja33,00
4Destylacja z parą wodną65,00
5Ekstrakcja33,00
6Mineralizacja na sucho45,00
7Mineralizacja na mokro78,00
 Oznaczenia fizykochemiczne 
8Aktywność fosfatazy111,00
9Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy39,00
10Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 22,00
11Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 72,00
12Alkaliczność popiołu37,00
13Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną19,00
14Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji52,00
15Zawartość alkoholu metodą miareczkową88,00
16Zawartość alkoholu metodą piknometryczną72,00
17Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną105,00
18Zawartość alkoholu etylowego metodą GC37,00
19Zawartość alkoholu metylowego37,00
20Analiza makroskopowa72,00
21Analiza sitowa33,00
22Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych132,00
23Zawartość azotu metodą Kjeldahla86,00
24Barwa metodą spektrofotometryczną33,00
25Barwa cukru72,00
26Obecność barwników sztucznych72,00
27Barwa cukru metodą wzorców płynnych17,00
28Barwa cukru metodą wzorców stałych17,00
29Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną188,00
30Zawartość celulozy111,00
31Ciemnienie ciasta48,00
32Badania amylograficzne33,00
33Zawartość chlorków metodą Mohra37,00
34Zawartość chlorków metodą Volharda54,00
35Gęstość w stanie zsypnym35,00
36Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną168,00
37Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 94,00
38Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 55,00
39Czas scukrzania19,00
40Zawartość części nierozpuszczalnych39,00
41Czystość cukru białego lub skrobii (wyliczenie) 8,00
42Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną111,00
43Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową55,00
44Zawartość dwutlenku węgla19,00
45Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia19,00
46Dwutlenek węgla metodą destylacyjną111,00
47Dyspersja wody w maśle33,00
48Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej72,00
49Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych55,00
50Zawartość ekstraktu ogólnego19,00
51Zawartość ekstraktu refraktometrycznego19,00
52Zawartość ekstraktu resztkowego19,00
53Zawartość ekstraktu ogólnego w kremach i likierach37,00
54Energia i zdolność kiełkowania54,00
55Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC168,00
56Zawartość fosforanów168,00
57Zawartość ftalanu di-n-butylu216,00
58Zawartość fuzli metodą GC88,00
59Gęstość nasypowa24,00
60Ciężar nasypowy24,00
61Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową37,00
62Zawartość glukozynolanów metodą HPLC165,00
63Ilość glutenu37,00
64Ilość i rozpływalność glutenu42,00
65Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną37,00
66Granulacja37,00
67Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC37,00
68Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC168,00
69Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC111,00
70Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną72,00
71Zawartość inuliny111,00
72Izolacja DNA z produktów roślinnych153,00
73Zawartość jodanu potasu146,00
74Zawartość jodku potasu146,00
75Zawartość β-karotenu146,00
76Zawartość karotenoidów i β-karotenu187,00
77Kalibracja mrożonych owoców i warzyw17,00
78Klarowność22,00
79Klasa cukru (wyliczenie) 8,00
80Zawartość kofeiny metodą HPLC111,00
81Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną298,00
82Zawartość kumaryny metodą GC111,00
83Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną102,00
84Zawartość kwasu erukowego metodą GC175,00
85Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC220,00
86Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną184,00
87Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną101,00
88Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną111,00
89Zawartość kwasu masłowego metodą GC143,00
90Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną184,00
91Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną146,00
92Obecność kwasu szczawiowego17,00
93Kwasowość39,00
94Kwasowość lotna111,00
95Kwasowość ogólna39,00
96Kwasowość plazmy72,00
97Kwasowość tłuszczu39,00
98Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych39,00
99Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów55,00
100Skład kwasów tłuszczowych metodą GC215,00
101Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC254,00
102Zawartość laktozy metodą grawimetryczną218,00
103Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną218,00
104Lepkość brzeczki słodowej17,00
105Lepkość dekstryn146,00
106Liczba diastazowa111,00
107Liczba diastazowa wg skali Schade146,00
108Liczba formolowa55,00
109Liczba Hartonga107,00
110Liczba jodowa72,00
111Liczba Kolbacha111,00
112Liczba kwasowa37,00
113Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu72,00
114Liczba Lusson-Girarda (wyliczenie) 8,00
115Liczba nadtlenkowa72,00
116Liczba nadtlenkowa w olejach55,00
117Liczba opadania39,00
118Liczba zmydlania37,00
119Masa odciekniętych owoców i warzyw19,00
120Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną19,00
121Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną72,00
122Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 303,00
123Zawartość mocznika93,00
124Zawartość olejków eterycznych111,00
125Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC125,00
126Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie146,00
127Obecność dekstryn w miodzie39,00
128Obecność furfuralu w napojach spirytusowych39,00
129Obecność modyfikacji genetycznych metodą podwójnego skriningu: promotor 35s i terminator NOS, metodą PCR268,00
130Obecność modyfikacji soi Roundup Ready, metodą PCR230,00
131Obecność pojedynczej modyfikacji genetycznej metodą PCR (bez kosztu izolacji DNA) 76,00
132Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową33,00
133Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej136,00
134Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków160,00
135Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii33,00
136Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych220,00
137Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej340,00
138Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 33,00
139Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych60,00
140Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych72,00
141Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych49,00
142Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych22,00
143Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie21,00
144Zawartość patuliny metodą HPLC187,00
145Obecność pektyn19,00
146Zawartość pektyn test turbidymetryczny39,00
147Obecność peroksydazy39,00
148Oznaczanie pH19,00
149Zawartość piperyny w pieprzu157,00
150Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego39,00
151Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI83,00
152Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów55,00
153Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie22,00
154Zawartość popiołu siarczanowego56,00
155Pozorna sucha masa39,00
156Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu55,00
157Zawartość proliny146,00
158Zawartość przeciwutleniaczy276,00
159Próba Langa19,00
160Przepuszczalność19,00
161Przewodność właściwa39,00
162Przeźroczystość19,00
163Zawartość pulpy wirówkowo19,00
164Rozpraszalność37,00
165Rozpuszczalność37,00
166Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym37,00
167Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie37,00
168Zawartość sacharozy metodą chemiczną138,00
169Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną72,00
170Sedymentacja39,00
171Zawartość siarczanów55,00
172Obecność siarczanów (jakościowo) 17,00
173Siła diastatyczna298,00
174Zawartość skrobi w przetworach mięsnych254,00
175Zawartość skrobi metodą Eversa72,00
176Obecność skrobi (jakościowo) 19,00
177Skuteczność pasteryzacji39,00
178Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną146,00
179Spływ brzeczki słodowej19,00
180Stabilność koloidalna72,00
181Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC254,00
182Stopień przemiału37,00
183Stopień rozdrobnienia37,00
184Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie72,00
185Zawartość substancji niezmydlających się148,00
186Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie55,00
187Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy39,00
188Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu45,00
189Zawartość szczawianów39,00
190Szklistość ziarna39,00
191Zawartość szkodników (ilościowo) 26,00
192Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 52,00
193Obecność szkodników10,00
194Temperatura mięknięcia72,00
195Temperatura topnienia72,00
196Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba146,00
197Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną55,00
198Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost55,00
199Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta125,00
200Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą94,00
201Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC180,00
202Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC243,00
203Zawartość waniliny143,00
204Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową17,00
205Zawartość węglanów72,00
206Wilgotność destylacyjnie111,00
207Wilgotność metodą Karla-Fischera111,00
208Zawartość witaminy C101,00
209Zawartość włókna surowego168,00
210Zawartość wody i substancji lotnych w olejach39,00
211Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach39,00
212Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość72,00
213Zawartość wolnego tłuszczu55,00
214Wolne kwasy w miodzie39,00
215Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP72,00
216Wskaźnik bezpieczeństwa cukru8,00
217Wskaźnik w miodzie pitnym8,00
218Wskaźnik pienistości białka39,00
219Wskaźnik rozpuszczalności39,00
220Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku22,00
221Wskaźnik trwałości piany39,00
222Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego72,00
223Współczynnik ekstynkcji111,00
224Wyliczenie stosunku glukozy do fruktozy8,00
225Wyliczenie stosunku kwasu cytrynowego do izocytrynowego8,00
226Wyliczenie uzysku cukru surowego8,00
227Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC125,00
228Zawartość aldehydów metodą GC78,00
229Zawartość chloramfenikolu w miodzie146,00
230Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC111,00
231Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną125,00
232Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym72,00
233Zawartość estrów metodą GC37,00
234Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 188,00
235Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną62,00
236Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych188,00
237Zawartość glukozy i fruktozy metodą enzymatyczną168,00
238Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym157,00
239Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku125,00
240Zawartość kwasu winowego metodą HPLC125,00
241Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego188,00
242Zawartość mleczanów184,00
243Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach kukurydzianych, metodą skriningu promotora 35s, metodą RT PCR826,00
244Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach sojowych, modyfikacja soi Roundup Ready, metodą RT PCR826,00
245Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny146,00
246Zawartość owoców i warzyw z wadami72,00
247Zawartość sacharozy metodą enzymatyczną111,00
248Zawartość słodzików metodą HPLC111,00
249Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym205,00
250Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC215,00
251Zawartość substancji neutralizujących konserwujących oraz przeciwutleniaczy w produktach tłuszczowych197,00
252Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle62,00
253Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP175,00
254Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów293,00
255Zawartość triglicerydów kwasu enantowego187,00
256Zawartość wapnia metodą miareczkową62,00
257Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie84,00
258Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej69,00
259Zawartość zanieczyszczeń chmielu52,00
260Zaziarnienie chmielu89,00
261Współczynnik załamania światła19,00
262Wyciąg wodny herbaty72,00
263Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka24,00
264Wyrównanie ziarna29,00
265Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną72,00
266Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne37,00
267Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie palonej55,00
268Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie zielonej72,00
269Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych39,00
270Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku22,00
271Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze146,00
272Zawartość zanieczyszczeń organicznych72,00
273Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych49,00
274Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją72,00
275Zaśniecenie ziarna19,00
276Zdolność pochłaniania wody37,00
277Zmętnienie (NTU, FNU) 22,00
278Zawartość związków karbonylowych (aldehydów) 72,00
279Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu72,00
280Zawartość żółtka jaja kurzego w majonezie167,00
281Zwilżalność39,00
282Zdolność chłonięcia wody22,00
 Oznaczenia mikrobiologiczne 
283Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych22,00
284Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej22,00
285Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych49,00
286Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych121,00
287Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny49,00
288Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny111,00
289Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego49,00
290Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych49,00
291Oznaczanie liczby drożdży i pleśni49,00
292Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych53,00
293Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda55,00
294Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych53,00
295Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne49,00
296Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną55,00
297Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów84,00
298Wykrywanie obecności antybiotyków i sulfonamidów w artykułach rolno-spożywczych23,00
299Potwierdzenie obecności penicylin i oznaczanie ich stężeń84,00
300Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów w jogurcie98,00
301Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne, za 1 godzinę pracy65,00

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt