|
|
Dziennik Ustaw 2006 Nr 192 poz. 1422 - Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczyc
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 16 października 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
(Dz. U. z dnia 24 października 2006 r.)
Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany: 1) w odnośniku nr 2 w lit. a dodaje się pkt 53-60 w brzmieniu: "53) dyrektywy Komisji 2006/4/WE z dnia 26 stycznia 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbofuranu (Dz. Urz. UE L 23 z 27.01.2006, str. 69); 54) dyrektywy Komisji 2006/9/WE z dnia 23 stycznia 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dikwatu (Dz. Urz. UE L 22 z 26.01.2006, str. 24); 55) dyrektywy Komisji 2006/30/WE z dnia 13 marca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości grupy benomylu (Dz. Urz. UE L 75 z 14.03.2006, str. 7); 56) dyrektywy Komisji 2006/53/WE z dnia 7 czerwca 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tlenku fenbutatinu, fenheksamidu, cyjazofamidu, linuronu, triadimefonu/triadimenolu, pimetrozyny i pyraklostrobiny (Dz. Urz. UE L 154 z 8.06.2006, str. 11); 57) dyrektywy Komisji 2006/59/WE z dnia 28 czerwca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu (Dz. Urz. UE L 175 z 29.06.2006, str. 61); 58) dyrektywy Komisji 2006/60/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości trifloksystrobiny, tiabendazolu, abamektyny, benomylu, karbendazymu, tiofanatu metylowego, mychlobutanilu, glifosatu, trimetylosulfonium, fenpropimorfu i chlormekwatu (Dz. Urz. UE L 206 z 27.07.2006, str. 1); 59) dyrektywy Komisji 2006/61/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i trazofosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 12); 60) dyrektywy Komisji 2006/62/WE z dnia 12 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości desmedifamu, fenmedifamu i chlorfenwinfosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 27)."; 2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia: a) w tabeli: – poz. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. ABAMEKTYNA | 0,01 | owoce cytrusowe |
(suma awermekcyny B1a, awermekcyny B1b i | 0,1 | truskawki, jeżyny, maliny |
izomeru delta-8,9 awermekcyny B1a) | 0,01 | pozostałe owoce |
mieszanina w stosunku 4:1: | 0,02 | pomidory, oberżyna |
(10E, 14E, 16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R, | 0,02 | ogórki i dyniowate z jadalną skórką |
12S,13S,20R,21R,24S)-6'[(s)-sec- | 0,05 | papryka |
butylo]-21,24-dihydroksy-5',11,13,22- | 0,1 | sałata i podobne, w tym endywia |
tetrametylo-2-okso-3,7,19-trioksatetracyklo- | 0,01 | pozostałe warzywa |
[l5.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22- | 0,02 | orzechy |
tetraen-6-spiro-2'(5',6'-dihydro-2'H-piran)- | 0,02 | nasiona roślin oleistych |
12-yl 2,6-dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3- | 0,01 | ziemniaki |
O-metylo-a-L-arabinoheksopiranozylo)- | 0,02 | herbata |
3-O-metylo-a-L-arabino-heksopiranozylu(i)z | 0,05 | chmiel |
(10E,14E,16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R,12S, | 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia |
13S,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-6'- | | roślinnego" |
izopropylo-5',11,13,22-tetrametylo-2-okso | | |
-3,7,19-trioksatetracyklo-[15.6.1.14,8.020,24] | | |
pentakoza-10,14,16,22-tetraen-6-spiro-2' | | |
(5',6'-dihydro-2'H-piran)-12-yl 2,6- | | |
dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3-O-metylo-a-L | | |
arabino-heksopiranozylo)-3-O-metylo-a-L- | | |
arabino-heksopiranozydem (ii) | | |
– poz. 14 otrzymuje brzmienie:
"14. ATRAZYNA | 0,05 | owoce |
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5- | 0,1 | kukurydza cukrowa |
triazyna | 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 18 otrzymuje brzmienie:
"18. AZYNOFOS ETYLOWY | 0,02 | owoce, warzywa |
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-4- | 0,02 | nasiona roślin oleistych |
okso-benzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu | 0,02 | ziemniaki |
| 0,02 | orzechy |
| 0,05 | herbata |
| 0,05 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 25 otrzymuje brzmienie:
"25. BENOMYL | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako | 0,2 | owoce ziarnkowe |
karbendazym) | 0,2 | morele, brzoskwinie włączając |
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2- | | nektaryny i inne hybrydy |
ilokarbaminian metylu | 0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki |
| 0,3 | winogrona stołowe |
| 0,5 | winogrona do produkcji wina |
| 0,1 | truskawki |
| 0,1 | owoce jagodowe |
| 0,2 | papaja |
| 0,1 | pozostałe owoce |
| 0,5 | pomidory, oberżyna, brukselka |
| 2,0 | ketmia jadalna |
| 0,1 | pozostałe warzywa |
| 0,2 | fasola w strąku, groch w strąku |
| 0,2 | ziarna soi |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 30a otrzymuje brzmienie:
"30a. BOSKALID | 0,5N | śliwki |
2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid | 1,0N | brzoskwinie, wiśnie |
| 1,0N | jabłka |
| 5,0N | truskawki, winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska |
| 1,0N | pomidory |
| 2,0N | papryka |
| 1,0N | marchew |
| 3,0N | pietruszka |
| 1,0N | seler |
| 2,0N | sałata i podobne |
| 0,2N | ogórek |
| 0,1N | melon |
| 0,5N | kapusta głowiasta |
| 2,0N | kapusta brukselka |
| 10,0N | kapusta pekińska |
| 1,0N | brokuły, kalafiory |
| 3,0N | por |
| 3,0N | cebula |
| 2,0N | fasola |
| 0,3N | groch |
| 0,05N | rzepak |
| 15,0N | chmiel" |
– poz. 43 otrzymuje brzmienie:
"43. CHLORFENWINFOS | 0,02 | owoce |
(suma izomerów E- i Z-) | 0,5 | marchew, pasternak, rzodkiewka, |
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4- | | brukiew, rzepa |
dichlorofenylowinyl-o-dietylu) | 0,02 | pozostałe warzywa korzeniowe |
| 0,5 | czosnek, cebula szalotka |
| 0,02 | pozostałe warzywa cebulowe |
| 0,1 | cukinia, brukselka |
| 0,5 | kapusta głowiasta |
| 0,3 | kalarepa |
| 0,1 | rzeżucha, roszpunka jadalna, szpinak, |
| | szparagi, por |
| 0,5 | pietruszka - nać, seler |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | grzyby uprawne |
| 0,02 | grzyby dziko rosnące |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,05 | herbata |
| 0,05 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 44 otrzymuje brzmienie:
"44. CHLORMEKWAT (CCC) | 0,05 | owoce cytrusowe |
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy | 0,2 | gruszki |
| 0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,05 | warzywa |
| 0,1 | oliwki |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 10,0 | pieczarki |
| 0,05 | grzyby dziko rosnące |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 58 otrzymuje brzmienie:
"58. CYAZOFAMID | 0,01 | owoce cytrusowe |
4-chloro-2-cyjano-N',N'-dimetylo-5-(4- | 0,5 | winogrona |
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid | 0,01 | pozostałe owoce |
| 0,2 | pomidory |
| 0,1 | dyniowate z jadalną i niejadalną skórką |
| 0,01 | pozostałe warzywa |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
| 0,01 | ziemniaki |
| 0,01 | orzechy |
| 0,02 | herbata |
| 0,02 | chmiel |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 59 otrzymuje brzmienie:
"59. CYFLUTRYNA | 0,02 | owoce cytrusowe |
(włączając inne mieszanki składników | 0,2 | owoce ziarnkowe |
izomerycznych (suma izomerów)) | 0,3 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
mieszanina dwóch par enancjomerów: | | i inne hybrydy |
[(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2- | 0,2 | wiśnie, czereśnie, śliwki |
dimetylocyklopropanokarboksylan(R)- | 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + | 0,3 | winogrona |
(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2- | 0,02 | truskawki |
dimetylocyklopropanokarboksylan(S)- | 0,02 | pozostałe owoce |
a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] | 0,02 | warzywa korzeniowe i bulwiaste, |
i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklo- | | warzywa cebulowe |
propanokarboksylan(R)-a-cyjano- | 0,05 | pomidory |
4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3S)- | 0,1 | ogórki |
3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylo- | 0,3 | papryka |
cyklopropanokarboksylan(S)-a-cyjano- | 0,02 | pozostałe warzywa owocowe |
4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] | 0,05 | brokuły, kalafiory i podobne |
(w stosunku ok. 1:2) | 0,2 | kapusta głowiasta, brukselka i podobne |
| 0,3 | kapusta pekińska, jarmuż i |
| | podobne |
| 0,5 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | warzywa strączkowe |
| 0,02 | zioła |
| 0,05 | nasiona rzepaku |
| 0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,02 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 20,0 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 77 otrzymuje brzmienie:
"77. DELTAMETRYNA | 0,05 | owoce cytrusowe |
(cis-deltametryna) | 0,2 | jabłka |
((1R)-cis-3-2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo- | 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe |
cyklopropanokarboksylan(S)-a-cyjano-3- | 0,2 | wiśnie i czereśnie |
fenoksybenzylu | 0,1 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,2 | winogrona, truskawki, agrest, kiwi |
| 0,5 | jeżyny, maliny, porzeczki |
| 1,0 | oliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,1 | czosnek, cebula, cebula szalotka, |
| | cebula dymka |
| 0,3 | pomidory, oberżyna, okra |
| 0,2 | pozostałe warzywa owocowe |
| 0,1 | brokuły, kalafiory i podobne, |
| | kapusta głowiasta, brukselka i podobne, |
| | karczochy kuliste |
| 0,5 | kapusta pekińska, jarmuż i podobne, |
| | sałata i podobne, w tym endywia, szpinak |
| | i podobne |
| 0,5 | zioła |
| 0,2 | por |
| 0,2 | warzywa strączkowe |
| 1,0 | nasiona roślin strączkowych |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | nasiona rzepaku, nasiona gorczycy |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 5,0 | herbata |
| 5,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze |
| | pochodzenia roślinnego" |
– poz. 79 otrzymuje brzmienie:
"79. DESMEDIFAM | 0,05 | owoce, warzywa |
3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu | 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze |
| | pochodzenia roślinnego" |
– poz. 91 otrzymuje brzmienie:
"91. DIFENOKONAZOL | 0,2N | czarna porzeczka |
1-2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4- | 0,1N | pozostałe owoce |
metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo-1H-1,2,4- | 0,1N | buraki cukrowe" |
triazol | | |
– poz. 96 otrzymuje brzmienie:
"96. DIKWAT | 0,05 | owoce |
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenan- | 0,05 | warzywa |
trenowy | 0,2 | nasiona roślin strączkowych |
| 5,0 | siemię lniane |
| 0,1 | orzeszki ziemne |
| 0,1 | mak |
| 0,1 | ziarna sezamu |
| 1,0 | ziarna słonecznika |
| 2,0 | rzepak |
| 0,2 | ziarna soi |
| 0,5 | ziarna gorczycy |
| 0,1 | nasiona bawełny |
| 0,5 | nasiona konopi |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 111 otrzymuje brzmienie:
"111. ENDOSULFAN | 0,05 | owoce cytrusowe |
(suma izomerów a- i β-endosulfanu oraz | 0,3 | gruszki |
siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan) | 0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe |
S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro- | 0,05 | owoce pestkowe |
1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3- | 0,5 | winogrona |
benzodioksatiepinu | 0,05 | truskawki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,05 | warzywa korzeniowe |
| 0,5 | pomidory |
| 1,0 | papryka |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,5 | nasiona soi |
| 5,0 | nasiona bawełny |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | orzechy |
| 30,0 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 114 otrzymuje brzmienie:
"114. ETEFON | 0,05 | owoce cytrusowe |
kwas 2-chloroetylofosfonowy | 0,5 | jabłka |
| 0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe |
| 3,0 | wiśnie |
| 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 1,0 | winogrona |
| 2,0 | ananas |
| 5,0 | porzeczki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 1,0 | pomidory |
| 3,0 | papryka |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 2,0 | nasiona bawełny |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 121 dodaje się poz. 121a w brzmieniu:
"121a. FENAZACHINA | 0,3N | brzoskwinie, morele |
4-2-[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]etoksy | 0,1N | pozostałe owoce pestkowe |
chinazolina | 0,1N | owoce ziarnkowe |
| 0,1N | owoce jagodowe" |
– poz. 122 otrzymuje brzmienie:
"122. FENBUTATYNY TLENEK | 5,0 | owoce cytrusowe |
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny] | 2,0 | owoce ziarnkowe |
| 0,05 | owoce pestkowe |
| 2,0 | winogrona |
| 1,0 | truskawki |
| 5,0 | jeżyny, maliny |
| 3,0 | banany |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 1,0 | pomidory, oberżyna, papryka |
| 0,5 | ogórek, cukinia |
| 0,05 | zioła |
| 0,05 | warzywa strączkowe |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 124 otrzymuje brzmienie:
"124. FENHEKSAMID | 0,05 | owoce cytrusowe |
2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocyklo- | 5,0 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie |
heksanokarboksanilid | | włączając nektaryny i inne hybrydy |
| 1,0 | śliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 5,0 | winogrona |
| 5,0 | truskawki |
| 10,0 | jeżyny, maliny |
| 5,0 | jagody, żurawiny, porzeczki, agrest |
| 10,0 | kiwi |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 1,0 | pomidory, oberżyna, dyniowate z jadalną |
| | skórką |
| 2,0 | papryka |
| 30,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 30,0 | zioła |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 125 otrzymuje brzmienie:
"125. FENITROTION | 0,01 | owoce cytrusowe |
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4- | 0,01 | pozostałe owoce |
nitrofenylu | 0,01 | warzywa |
| 0,01 | nasiona roślin oleistych |
| 0,01 | orzechy |
| 0,01 | ziemniaki |
| 0,5 | herbata |
| 0,02 | chmiel |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 126 otrzymuje brzmienie:
"126. FENMEDIFAM | 0,05 | owoce cytrusowe |
3-(3-metylofenylo)- | 0,1 | truskawki |
karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu | 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,1 | buraki |
| 0,05 | sałata i podobne |
| 0,5 | szpinak i podobne |
| 0,2 | karczochy kuliste |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 127b dodaje się poz. 127c w brzmieniu:
"127c. FENPROPIDYNA | 0,05N | buraki cukrowe" |
(RS)-1-[3-(4-tert-butylofenylo)-2- | | |
metylopropylo]piperydyna | | |
– poz. 128 otrzymuje brzmienie:
"128. FENPROPIMORF | 0,05 | owoce cytrusowe |
(±)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2- | 1,0 | truskawki, maliny, jeżyny, borówki |
metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina | | czarne, żurawiny, porzeczki, agrest |
| 2,0 | banany |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | brukselka |
| 1,0 | por |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 130 otrzymuje brzmienie:
"130. FENTION | 3,0 | owoce cytrusowe |
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, | 2,0 | wiśnie i czereśnie |
sulfotlenku i sulfonu wyrażone jako fention) | 1,0 | oliwki |
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-metylo- | 0,01 | pozostałe owoce |
tiofenylu | 0,01 | warzywa |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
| 0,01 | orzechy |
| 0,01 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 134a dodaje się poz. 134b w brzmieniu:
"134b. FLONIKAMID | 0,2N | owoce ziarnkowe |
N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3- | 0,05N | ziemniaki" |
piridynokarboksamid | | |
– poz. 141a dodaje się poz. 141b w brzmieniu:
"141b. FLUTRIAFOL | 0,05N | jabłka |
(RS)-2,4'-difluoro-A-(1H-1,2,4-triazol-1- | 0,5N | rzepak |
ilometylo)benzhydrol | 0,05N | burak cukrowy" |
– poz. 153 otrzymuje brzmienie:
"153. GLIFOSAT | 0,5 | mandarynki włączając klementynki i inne |
N-(fosfonometylo)glicyna | | hybrydy, pomarańcze |
| 0,1 | pozostałe owoce cytrusowe |
| 0,5 | winogrona |
| 1,0 | oliwki do produkcji oliwy |
| 0,1 | pozostałe owoce |
| 0,1 | warzywa |
| 0,1 | grzyby uprawne |
| 50,0 | grzyby dziko rosnące |
| 2,0 | fasola - nasiona |
| 10,0 | groch - nasiona, łubin - nasiona |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin strączkowych |
| 10,0 | siemię lniane, nasiona rzepaku, |
| | nasiona gorczycy, nasiona bawełny |
| 20,0 | ziarna słonecznika, ziarna soi |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,5 | ziemniaki |
| 0,1 | orzechy |
| 2,0 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 177 otrzymuje brzmienie:
"177. KARBARYL | 0,05 | owoce cytrusowe |
metylokarbaminian 1-naftylu | 5,0 | oliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | pomidory |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 178 otrzymuje brzmienie:
"178. KARBENDAZYM | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako | 0,2 | owoce ziarnkowe |
karbendazym) | 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | | i inne hybrydy |
| 0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki |
| 0,3 | winogrona stołowe |
| 0,5 | winogrona do produkcji wina |
| 0,1 | truskawki |
| 0,1 | owoce jagodowe |
| 0,2 | papaja |
| 0,1 | pozostałe owoce |
| 0,5 | pomidory, oberżyna, brukselka |
| 2,0 | ketmia jadalna |
| 0,1 | pozostałe warzywa |
| 0,2 | fasola w strąku, groch w strąku |
| 0,2 | ziarna soi |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| | |
– poz. 181 otrzymuje brzmienie:
"181. KARBOFURAN | 0,3 | owoce cytrusowe |
(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu | 0,02 | pozostałe owoce |
wyrażona jako karbofuran) | 0,02 | warzywa |
metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2- | 0,02 | orzechy |
dimetylobenzofuran-7-ylu | 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,05 | herbata |
| 0,05 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 193 otrzymuje brzmienie:
"193. LINURON | 0,05 | owoce cytrusowe |
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1- | 0,05 | pozostałe owoce |
metylomocznik | 0,2 | marchew, pasternak, pietruszka-korzeń |
| 0,5 | seler - korzeń |
| 0,1 | seler naciowy |
| 1,0 | zioła |
| 0,1 | fasola bez strąków, groch bez strąków |
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 194 dodaje się poz. 194a w brzmieniu:
"194a. MANDIPROPAMID | 1,0N | pomidory |
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-N-[3-metoksy-4-(prop-2- | 0,3N | ogórki |
ynyloksy)fenetyl]-2-(prop-2-ynyloksy)acetamid | 0,01N | ziemniaki" |
– po poz. 196 dodaje się poz. 196a w brzmieniu:
"196a. MCPB | 0,1N | warzywa strączkowe" |
kwas 4-(4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy | | |
– po poz. 198b dodaje się poz. 198c w brzmieniu:
"198c. MEPIKWATU CHLOREK | 3,0N | rzepak" |
chlorek 1,1-dimetylopiperydyniowy | | |
– po poz. 200 dodaje się poz. 200a w brzmieniu:
"200a. METAFLUMIZON | 0,05N | ziemniaki" |
(EZ)-2'-[2-(cyanofenylo)-1-(a,a,a-trifluoro-m- | | |
tolylo)etylideno]-4-(trifluorometoksy) | | |
karbanilohydrazyd | | |
– poz. 203 otrzymuje brzmienie:
"203. METAMIDOFOS | 0,01 | owoce cytrusowe |
amidotiofosforan O,S-dimetylu | 0,01 | owoce ziarnkowe |
| 0,1 | morele |
| 0,05 | brzoskwinie włączając nektaryny i inne |
| | hybrydy |
| 0,01 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,01 | pozostałe owoce |
| 0,02 | brokuły, kalafiory i podobne |
| 0,01 | kapusta głowiasta, brukselka i podobne |
| 0,5 | fasola w strąku, groch w strąku |
| 0,01 | pozostałe warzywa strączkowe |
| 0,1 | karczochy kuliste |
| 0,01 | pozostałe warzywa |
| 0,2 | ziarna soi, nasiona bawełny |
| 0,01 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,01 | ziemniaki |
| 0,01 | orzechy |
| 0,02 | chmiel |
| 0,02 | herbata |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 212 otrzymuje brzmienie
"212. METOMYL | 0,5 | grejpfrut, pomarańcza, pomelo |
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako | 1,0 | cytryna, limonka, mandarynki włączając |
metomyl) | | klementynki i inne hybrydy |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid | 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
| 0,2 | owoce ziarnkowe |
| 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
| | i inne hybrydy |
| 0,1 | wiśnie i czereśnie |
| 0,5 | śliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,05 | winogrona stołowe |
| 1,0 | winogrona do produkcji wina |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | rzodkiewka |
| 0,2 | pomidory, oberżyna |
| 0,2 | brokuły |
| 0,3 | sałata |
| 0,3 | zioła |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona |
| | bawełny |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 215 otrzymuje brzmienie:
"215. METYDATION | 2,0 | owoce cytrusowe |
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso- | 0,02 | owoce ziarnkowe |
-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu | 0,05 | brzoskwinie włączając nektaryny i inne |
| | hybrydy |
| 0,2 | śliwki |
| 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,02 | winogrona, truskawki |
| 1,0 | oliwki |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,02 | warzywa |
| 0,05 | nasiona rzepaku |
| 0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 219 otrzymuje brzmienie:
"219. MYCHLOBUTANIL | | |
(α-(3-hydroksybutylo)- α -(4-chlorofenylo) | 3,0 | owoce cytrusowe |
-1H-1,2,4-triazol-1-propanonitryl (RH9090) | 0,5 | owoce ziarnkowe |
wyrażony jako mychlobutanil) | 0,3 | morele |
2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1- | 1,0 | wiśnie i czereśnie |
ylometylo) heksylokarbonitryl | 0,5 | brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy, śliwki |
| 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
| 1,0 | winogrona, truskawki, porzeczki, |
| | agrest, jeżyny, maliny |
| 2,0 | banany |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,2 | marchew, chrzan, pasternak, |
| | pietruszka - korzeń |
| 0,3 | pomidory, oberżyna |
| 0,5 | papryka, karczochy kuliste |
| 0,1 | ogórki i dyniowate z jadalną skórką |
| 0,2 | melon i dyniowate z niejadalną skórką |
| 5,0 | roszpunka jadalna |
| 0,3 | fasola w strąku |
| 0,02 | pozostałe warzywa strączkowe |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,02 | ziemniaki |
| 2,0 | chmiel |
| 0,05 | herbata |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 220d dodaje się poz. 220e w brzmieniu:
"220e. NAPTALAM kwas N-1-naftyloftalamowy | 0,1N | warzywa owocowe" |
– poz. 221 otrzymuje brzmienie:
"221. NUARYMOL alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy | 0,02N | środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 224 otrzymuje brzmienie:
"224. OKSAMYL | 0,02 | mandarynki włączając klementynki i inne |
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4- | | hybrydy |
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid | 0,01 | pozostałe owoce cytrusowe |
| 0,01 | pozostałe owoce |
| 0,02 | pomidory, papryka, oberżyna, ogórki, |
| | korniszony |
| 0,03 | cukinia |
| 0,01 | pozostałe warzywa |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
| 0,01 | ziemniaki |
| 0,01 | orzechy |
| 0,02 | herbata |
| 0,02 | chmiel |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 229 otrzymuje brzmienie:
"229. PARAKWAT | 0,02 | owoce, warzywa |
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy | 0,02 | nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,05 | herbata |
| 0,05 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 236 dodaje się poz. 236a w brzmieniu:
"236a. PIRYDABEN | 1,0N | truskawki |
2-tert-butylo-5-(4-tert-butylobenzylotio)-4- | 0,5N | pozostałe owoce |
chloropirydazin-3(2H)-on | 0,1N | ogórki, pomidory, papryka, oberżyna" |
– po poz. 239 dodaje się poz. 239a w brzmieniu:
"239a. PIRYPROKSYFEN | 0,2N | owoce ziarnkowe |
eter (RS) 4-fenoksyfenylo-2-(2-pirydyloksy) propylowy | 0,1N | pomidory, ogórki, papryka, oberżyna" |
– poz. 248 otrzymuje brzmienie:
"248. PROPARGIT | 3,0 | owoce |
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)cykloheksylo- | 0,5 | ogórki |
2-propenylu | 2,0N | pomidor, papryka, oberżyna |
| 5,0 | herbata |
| 100,0N | chmiel" |
– po poz. 251 dodaje się poz. 251a w brzmieniu:
"251a. PROSULFOKARB S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian) | 0,01N | ziemniaki" |
– poz. 253 otrzymuje brzmienie:
"253. PIMETROZYNA | 0,3 | owoce cytrusowe |
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno | 0,05 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on | | i inne hybrydy |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,5 | pomidory, oberżyna |
| 1,0 | papryka |
| 0,5 | dyniowate z jadalną skórką |
| 0,2 | dyniowate z niejadalną skórką |
| 0,05 | kapusta głowiasta |
| 0,2 | kapusta pekińska, jarmuż i podobne |
| 2,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 1,0 | zioła |
| 1,0 | warzywa strączkowe |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 0,02 | orzechy |
| 0,05 | nasiona bawełny |
| 0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 15,0 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 255a otrzymuje brzmienie:
"255a. PYRAKLOSTROBINA | 1,0 | owoce cytrusowe |
metylo N-2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3- | 0,3 | owoce ziarnkowe |
iloksymetylo]fenylo(N-metoksy)karbaminian | 0,2 | wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie |
| | włączając nektaryny i inne hybrydy |
| 0,1 | śliwki |
| 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,5 | truskawki |
| 2,0 | winogrona do produkcji wina |
| 1,0 | winogrona stołowe |
| 0,05 | mango, papaja |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,1 | marchew |
| 0,3 | pasternak, chrzan |
| 0,2 | czosnek, cebula, cebula szalotka |
| 0,2 | pomidory, oberżyna |
| 0,5 | papryka |
| 0,1 | brokuły, kalafiory i podobne |
| 0,2 | brukselka, kapusta głowiasta |
| 2,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 2,0 | zioła |
| 0,5 | por |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 0,3 | nasiona roślin strączkowych |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,05 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 1,0 | orzechy pistacjowe |
| 0,02 | pozostałe orzechy |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 262a otrzymuje brzmienie:
"262a. TEBUKONAZOL | 0,5N | owoce pestkowe |
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H- | 0,5N | owoce ziarnkowe |
1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol | 0,05N | buraki cukrowe |
| 0,5N | pomidory, ogórki |
| 0,05N | rzepak" |
– po poz. 272 dodaje się poz. 272a w brzmieniu:
"272a. TETRAKONAZOL | 0,5N | jabłka |
(RS)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3(1H-1,2,4- | 0,2N | truskawki |
triazol-1-ylo)propylo 1,1,2,2-tetrafluoroetylo | 0,01N | buraki cukrowe |
eter | 0,2N | ogórki, marchew, pietruszka - korzeń, buraki ćwikłowe |
| 0,1N | pomidory |
| 0,2N | rośliny służące do sporządzania naparów ziołowych |
| 0,2N | przyprawy" |
– poz. 273 otrzymuje brzmienie:
"273. TIABENDAZOL | 5,0 | owoce cytrusowe |
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol | 5,0 | jabłka, gruszki |
| 0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe |
| 5,0 | banany, mango |
| 10,0 | papaja |
| 15,0 | awokado |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 5,0 | brokuły |
| 15,0 | maniok, słodkie ziemniaki, pochrzyn |
| | |
| 1,0 | cykoria warzywna |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 10,0 | grzyby uprawne |
| 0,05 | wczesne ziemniaki |
| 15,0 | ziemniaki przechowalnicze |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 275 otrzymuje brzmienie:
"275. TIODIKARB | 0,5 | grejpfrut, pomarańcza, pomelo |
(suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako | 1,0 | cytryna, limonka, mandarynki włączając |
metomyl) | | klementynki i inne hybrydy |
3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia- | 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
4,7,9,12-tetra-azapentadeka-3,12-dieno-6,10- | 0,2 | owoce ziarnkowe |
dion | 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
| | i inne hybrydy |
| 0,1 | wiśnie i czereśnie |
| 0,5 | śliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,05 | winogrona stołowe |
| 1,0 | winogrona do produkcji wina |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | rzodkiewka |
| 0,2 | pomidory, oberżyna |
| 0,2 | brokuły |
| 0,3 | sałata |
| 0,3 | zioła |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona |
| | bawełny |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 276 otrzymuje brzmienie:
"276. TIOFANAT METYLOWY | | |
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu | 0,1 | owoce cytrusowe |
| 0,5 | owoce ziarnkowe |
| 2,0 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
| | i inne hybrydy |
| 0,3 | wiśnie, czereśnie, śliwki |
| 0,1 | winogrona stołowe |
| 3,0 | winogrona do produkcji wina |
| 0,1 | truskawki |
| 0,1 | owoce jagodowe |
| 1,0 | papaja |
| 0,1 | pozostałe owoce |
| 2,0 | pomidory, oberżyna |
| 1,0 | brukselka, ketmia jadalna |
| 0,3 | dyniowate z niejadalną skórką (melony, |
| | arbuzy, dynie) |
| 0,1 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | warzywa strączkowe |
| 0,3 | ziarna soi |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,2 | orzechy |
| 0,1 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 281 otrzymuje brzmienie:
"281.TRIADIMEFON | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma triadimefonu i triadimenolu) | 0,2 | jabłka |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4- | 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe |
triazol-1-ylo)butan-2-on | 0,1 | owoce pestkowe |
| 2,0 | winogrona |
| 0,5 | truskawki |
| 1,0 | jagody, żurawiny, porzeczki, agrest |
| 0,2 | banany |
| 3,0 | ananasy |
| 0,1 | pozostałe owoce |
| 0,5 | cebula |
| 1,0 | cebula dymka |
| 0,3 | pomidory |
| 0,5 | papryka |
| 1,0 | karczochy kuliste |
| 0,1 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | zioła |
| 0,2 | nasiona roślin oleistych |
| 0,2 | orzechy |
| 0,1 | ziemniaki |
| 0,2 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,1 | pozostałe produkty pochodzenia roślinnego" |
– poz. 282 otrzymuje brzmienie:
"282. TRIADIMENOL | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma triadimefonu i triadimenolu) | 0,2 | jabłka |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4- | 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe |
triazol-1-ylo)-2-butanol | 0,1 | owoce pestkowe |
| 2,0 | winogrona |
| 0,5 | truskawki |
| 1,0 | jagody, żurawiny, porzeczki, agrest |
| 0,2 | banany |
| 3,0 | ananasy |
| 0,1 | pozostałe owoce |
| 0,5 | cebula |
| 1,0 | cebula dymka |
| 0,3 | pomidory |
| 0,5 | papryka |
| 1,0 | karczochy kuliste |
| 0,1 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | zioła |
| 0,2 | nasiona roślin oleistych |
| 0,2 | orzechy |
| 0,1 | ziemniaki |
| 0,2 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,1 | pozostałe produkty pochodzenia roślinnego" |
– poz. 285 otrzymuje brzmienie:
"285. TRIAZOFOS | 0,01 | owoce, warzywa |
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo- 1H-1,2,4- | 0,01 | nasiona roślin oleistych |
triaz-ol-3-ylu | 0,01 | ziemniaki |
| 0,02 | herbata |
| 0,02 | chmiel |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| | |
– poz. 288a otrzymuje brzmienie:
"288a. TRIFLOKSYSTROBINA | 0,3 | owoce cytrusowe |
(E)-metoksyimino-(E)-α-[1-(α, α, α-trifluoro- | 0,5 | owoce ziarnkowe |
m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilooctan | 1,0 | morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie, |
metylu | | w tym nektarynki i inne hybrydy |
| 0,2 | śliwki |
| 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
| 5,0 | winogrona |
| 0,5 | truskawki |
| 1,0 | porzeczki, agrest |
| 0,02 | pozostałe owoce jagodowe |
| 0,05 | banany |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,02 | warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa |
| | cebulowe |
| 0,5 | pomidory |
| 0,2 | dyniowate z jadalną skórką |
| 0,3 | melon |
| 0,5 | fasola w strąku |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 0,02 | orzechy |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,05 | herbata |
| 30,0 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 290b otrzymuje brzmienie:
"290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium | 0,5 0,5 | mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy pomarańcze |
| 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
| 1,0 | oliwki do produkcji oliwy |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,05 | warzywa |
| 0,05 | grzyby uprawne |
| 20,0 | grzyby dziko rosnące |
| 0,05 | warzywa strączkowe |
| 10,0 | ziarna soi |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | herbata |
| 0,05 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 294 otrzymuje brzmienie:
"294. ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu) | 5,0N | owoce, warzywa |
| 10,0N | ziemniaki |
| 1.000,0N | chmiel" |
b) w objaśnieniach: – poz. 3-5 otrzymują brzmienie: "3. Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, liście i pędy kapustnych, rokietta siewna (rukola), jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), karczoch, koper, por, rabarbar, rzeżucha, sałata, szczaw, szpinak, szparag - cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych, korzeni i przylegającej ziemi. 4. Warzywa owocowe: arbuz, cukinia, dynia, kabaczek, melon, oberżyna, ogórek, papryka, ketmia jadalna, patison, pomidor - cały produkt po usunięciu szypułek. 5. Warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soczewica, łubin - cały produkt po usunięciu strąków lub razem ze strąkami, jeśli są one przeznaczone do spożycia.", – poz. 13 otrzymuje brzmienie: "13. Nasiona roślin oleistych: mak, ziarna gorczycy, orzeszki ziemne, rzepak, siemię lniane, ziarna soi, ziarna sezamu, ziarna słonecznika, nasiona bawełny, nasiona konopi - cały produkt po usunięciu skorupek i łusek."; 3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli: a) poz. 16 otrzymuje brzmienie:
"16. ATRAZYNA 2-chloro-4-etyloamino-6-izo-propyloamino-1,3,5-triazyna | 0,05 | ziarno zbóż" |
b) poz. 20 otrzymuje brzmienie:
"20. BENOMYL | 2,0 | jęczmień, owies |
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym) | 0,1 | żyto, pszenica, pszenżyto |
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 0,01 | pozostałe ziarno zbóż" |
c) poz. 30 otrzymuje brzmienie:
"30. CHLORFENWINFOS | 0,02 | ziarno zbóż" |
(suma izomerów E- i Z-) | | |
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo | | |
-dietylu) | | |
d) po poz. 50 dodaje się poz. 50a w brzmieniu:
"50a. CYKLOKSYDYM (RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon | 0,05N | kukurydza" |
e) poz. 59 otrzymuje brzmienie:
"59. DELTAMETRYNA (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylocyklopropa-nokarboksylan (S) - α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 2,0 | ziarno zbóż" |
f) po poz. 59 dodaje się poz. 59a w brzmieniu:
"59a. DESMEDIFAM 3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu | 0,05 | ziarno zbóż" |
g) po poz. 87a dodaje się poz. 87b w brzmieniu:
"87b. FENMEDIFAM 3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu | 0,05 | ziarno zbóż" |
h) po poz. 94a dodaje się poz. 94b w brzmieniu:
"94b. FLONIKAMID N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3-piridynokarboksamid | 2,0N | pszenica" |
i) poz. 123 otrzymuje brzmienie:
"123. KARBENDAZYM | 2,0 | jęczmień, owies |
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym) | 0,1 | żyto, pszenica, pszenżyto |
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 0,01 | pozostałe ziarno zbóż" |
j) poz. 124 otrzymuje brzmienie:
"124. KARBOFURAN (suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażona jako karbofuran) metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu | 0,02 | ziarno zbóż" |
k) po poz. 146b dodaje się poz. 146c w brzmieniu:
"146c. METRAFENON | 0,05N | pszenica |
3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylo-benzofenon | 0,5N | jęczmień" |
l) poz. 148 otrzymuje brzmienie:
"148. METYDATION | 0,02 | ziarno zbóż" |
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu | | |
m) poz. 151 otrzymuje brzmienie:
"151. NUARYMOL | 0,02N | ziarno zbóż" |
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy | | |
n) po poz. 152 dodaje się poz. 152a w brzmieniu:
"152a. OKSAMYL | 0,01 | ziarno zbóż" |
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid | | |
o) po poz. 172 dodaje się poz. 172a w brzmieniu:
"172a. PROSULFOKARB | 0,01N | ziarno zbóż" |
S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian) | | |
p) poz. 173a otrzymuje brzmienie:
"173a. PROTIOKONAZOL | 0,05N | jęczmień, owies |
(RS)-2-[2-(1-chlorocyklopropylo)-3-(2-chlorofenylo)-2- | 0,01N | pszenica, pszenżyto" |
hydroksypropylo]-2,4-dihydro-1,2,4-triazol-3-dion | | |
r) po poz. 184 dodaje się poz. 184a w brzmieniu:
"184a. TERBUTYLOAZYNA | 0,05N | kukurydza" |
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna | | |
s) po poz. 186 dodaje się poz. 186a w brzmieniu:
"186a. TIAMETOKSAM | 0,05N | ziarno zbóż" |
(EZ)-3-(2-chloro-1,3-tiazol-5-ylometylo)-5-metylo-1,3,5- | | |
oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina | | |
t) poz. 189 otrzymuje brzmienie:
"189. TIOFANAT METYLOWY | 0,3 | jęczmień, owies |
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu | 0,05 | żyto, pszenica, pszenżyto |
| 0,01 | pozostałe ziarno zbóż" |
u) poz. 194 otrzymuje brzmienie:
"194. TRIAZOFOS | 0,02 | ziarno zbóż" |
tiofosforan O,O-dietylo-O-1- fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu | | |
w) po poz. 197 dodaje się poz. 197a w brzmieniu:
"197a.TRIFLURALINA | 0,01N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina | | |
4) w załączniku nr 3 do rozporządzenia: a) w części A w tabeli: – poz. 5 otrzymuje brzmienie:
"5. AZYNOFOS ETYLOWY | 0,01 | 0,01 | 0,01" |
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro- | | | |
-4-okso-benzo[d]-1,2,3- triazyn-3-ylo) metylu | | | |
– po poz. 9a dodaje się poz. 9b w brzmieniu:
"9b. CHLORFENWINFOS | 0,01 | 0,01 | 0,01" |
(suma izomerów E- i Z-) | | | |
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo- | | | |
dietylu) | | | |
– po poz. 29 dodaje się poz. 29a w brzmieniu:
"29a. FENTION | 0,05 | 0,01 | -" |
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku | | | |
i sulfonu wyrażone jako fention) | | | |
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo- | | | |
-4-metylo-tiofenylu | | | |
– poz. 38 otrzymuje brzmienie:
"38. KARBARYL metylokarbaminian 1-naftylu | 0,05 | 0,05 | 0,05" |
– poz. 55 otrzymuje brzmienie:
"55. TRIAZOFOS tiofosforan O,O-dietylo-O- 1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu | 0,01 | 0,01 | 0,01" |
b) w części B w tabeli: – uchyla się poz. 9, – po poz. 18 dodaje się poz. 18a w brzmieniu:
"18a. DELTAMETRYNA | 0,03 wątroba, | 0,05 | 0,05" |
(cis-deltametryna) | nerki | | |
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2- | 0,1 drób i | | |
dimetylocyklopropanokarboksylan | produkty | | |
(S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | drobiowe | | |
| 0,5 pozostałe | | |
| produkty | | |
– po poz. 31 dodaje się poz. 31a w brzmieniu:
"31a. FENMEDIFAM | 0,05 | 0,05 | 0,05" |
(N-(3-hydroksyfenylo)-karbaminian metylu | | | |
(MHPC) wyrażony jako fenmedifam) | | | |
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian | | | |
metylu | | | |
– poz. 40 otrzymuje brzmienie:
"40. KARBENDAZYM | 0,05 | 0,05 | 0,05" |
(karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako | | | |
karbendazym) | | | |
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | | | |
– poz. 68 otrzymuje brzmienie:
"68. TIOFANAT METYLOWY | 0,05 | 0,05 | 0,05" |
(karbendazym i tiofanat metylowy | | | |
wyrażone jako karbendazym) | | | |
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu | | | |
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia, z tym że w § 1: 1) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 25, 178 i 276, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 20, 123 i 189 oraz pkt 4 lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 9, 40 i 68 wchodzą w życie z dniem ogłoszenia; 2) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 58, 122, 124, 193, 253, 281 i 282 wchodzą w życie z dniem 9 grudnia 2006 r.; 3) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 77, 111, 125, 177 i 215, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 59 i 148 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 38 i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 18a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2006 r.; 4) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 2, 14, 18, 59, 114, 128, 130, 153, 203, 212, 219, 229, 273, 275, 285, 288a i 290b, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 16 i 194 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 5, 29a i 55 wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2007 r.; 5) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 255a wchodzi w życie z dniem 21 kwietnia 2007 r.; 6) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 224 oraz pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 152a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2007 r.; 7) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 43, 79 i 126, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 30, 59a i 87b oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 9b i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 31a wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2008 r.
_____ 1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924). 2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047 oraz z 2006 r. Nr 106, poz. 718.
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859
|