Dziennik Ustaw 2005 Nr 38 poz. 358 - Stawki opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 22 lutego 2005 r.

w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat

(Dz. U. z dnia 8 marca 2005 r.)


Na podstawie art. 31 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:


§ 1. Określa się stawki opłat za:
  1)   dojazd do miejsca dokonania oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)  7,80 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)  20,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km,
c)  59,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km,
d)  98,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km,
e)  137,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km,
f)  157,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
  2)   czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego:
a)  pobieranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 23,00 zł,
b)  badanie organoleptyczne dokonane:
–  w miejscu oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 17,00 zł,
–  w laboratorium analitycznym - w wysokości 20,00 zł,
c)  inne czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego:
–  ocena dokumentów - w wysokości 17,00 zł,
–  wysłanie próbki do badań - w wysokości zależnej od rodzaju, masy, miejsca i terminu dostarczenia przesyłki,
–  ocena mięsności jednej tuszy wieprzowej - w wysokości 3,00 zł,
–  ocena mięsności jednej tuszy wołowej - w wysokości 6,00 zł,
–  ocena procesu technologicznego, warunków produkcji, przechowywania, magazynowania oraz transportu - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
–  ocena zgodności ze specyfikacją procesu produkcji produktów posiadających chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub świadectwo specyficznego charakteru, w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
  3)   badania laboratoryjne - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia;
  4)   wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 6,00 zł.

§ 2. Opłaty, o których mowa w § 1, wnosi się przed wydaniem świadectwa jakości handlowej w terminie 7 dni od dnia doręczenia rachunku, gotówką w miejscu i czasie wskazanym w rachunku lub przelewem na wskazany rachunek bankowy.

§ 3. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie stawek opłat za dokonanie oceny, badań laboratoryjnych i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 241, poz. 2088).

§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

_________
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2)   Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221, z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68 i Nr 14, poz. 115.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE
 
Lp.Rodzaj badaniaStawka w zł
123
 Czynności ogólne 
1Badanie sensoryczne158,00
2Badania mikroskopowe32,00
3Destylacja32,00
4Destylacja z parą wodną62,00
5Ekstrakcja32,00
6Mineralizacja na sucho43,00
7Mineralizacja na mokro75,00
 Oznaczenia fizykochemiczne 
8Aktywność fosfatazy106,00
9Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy37,00
10Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 21,00
11Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 69,00
12Alkaliczność popiołu35,00
13Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną18,00
14Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji50,00
15Zawartość alkoholu metodą miareczkową84,00
16Zawartość alkoholu metodą piknometryczną69,00
17Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną100,00
18Zawartość alkoholu etylowego metodą GC35,00
19Zawartość alkoholu metylowego35,00
20Analiza makroskopowa69,00
21Analiza sitowa32,00
22Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych126,00
23Zawartość azotu metodą Kjeldahla82,00
24Barwa metodą spektrofotometryczną32,00
25Barwa cukru69,00
26Obecność barwników sztucznych69,00
27Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną180,00
28Zawartość celulozy106,00
29Ciemnienie ciasta46,00
30Badania amylograficzne32,00
31Zawartość chlorków metodą Mohra35,00
32Zawartość chlorków metodą Volharda52,00
33Gęstość w stanie zsypnym35,00
34Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną161,00
35Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 90,00
36Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 53,00
37Czas scukrzania18,00
38Zawartość części nierozpuszczalnych37,00
39Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną106,00
40Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową53,00
41Zawartość dwutlenku węgla18,00
42Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia18,00
43Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej69,00
44Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych53,00
45Zawartość ekstraktu ogólnego18,00
46Zawartość ekstraktu refraktometrycznego18,00
47Zawartość ekstraktu resztkowego18,00
48Energia i zdolność kiełkowania63,00
49Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC161,00
50Zawartość fosforanów160,00
51Zawartość ftalanu di-n-butylu206,00
52Zawartość fuzli metodą GC84,00
53Gęstość nasypowa23,00
54Ciężar nasypowy23,00
55Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową35,00
56Zawartość glukozynolanów metodą HPLC158,00
57Ilość glutenu35,00
58Ilość i rozpływalność glutenu40,00
59Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną35,00
60Granulacja35,00
61Zawartość trans-2-Heksenu metodą GC35,00
62Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC161,00
63Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC106,00
64Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną69,00
65Zawartość inuliny106,00
66Zawartość jodanu potasu140,00
67Zawartość jodku potasu140,00
68Zawartość b-karotenu140,00
69Zawartość karotenoidów i b-karotenu179,00
70Klarowność21,00
71Zawartość kofeiny metodą HPLC106,00
72Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną285,00
73Zawartość kumaryny metodą GC106,00
74Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną97,00
75Zawartość kwasu erukowego metodą GC168,00
76Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC209,00
77Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną176,00
78Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną97,00
79Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną106,00
80Zawartość kwasu masłowego metodą GC137,00
81Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną176,00
82Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną140,00
83Obecność kwasu szczawiowego16,00
84Kwasowość37,00
85Kwasowość lotna106,00
86Kwasowość ogólna37,00
87Kwasowość plazmy69,00
88Kwasowość tłuszczu37,00
89Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych37,00
90Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów53,00
91Skład kwasów tłuszczowych metodą GC206,00
92Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC243,00
93Zawartość laktozy metodą grawimetryczną209,00
94Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną209,00
95Lepkość brzeczki słodowej16,00
96Lepkość dekstryn140,00
97Liczba diastazowa106,00
98Liczba formolowa53,00
99Liczba Hartonga103,00
100Liczba jodowa69,00
101Liczba Kolbacha106,00
102Liczba kwasowa35,00
103Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu69,00
104Liczba nadtlenkowa69,00
105Liczba nadtlenkowa w olejach53,00
106Liczba opadania37,00
107Liczba zmydlania35,00
108Masa odciekniętych owoców i warzyw18,00
109Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną18,00
110Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną69,00
111Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 290,00
112Zawartość mocznika89,00
113Zawartość olejków eterycznych106,00
114Zawartość azotanów i/lub azotynów metodą IC120,00
115Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie140,00
116Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową32,00
117Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej132,00
118Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków153,00
119Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii32,00
120Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych211,00
121Oznaczenie ilościowe i/lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej325,00
122Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 32,00
123Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych58,00
124Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych69,00
125Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych47,00
126Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych21,00
127Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie20,00
128Zawartość patuliny metodą HPLC179,00
129Obecność pektyn18,00
130Zawartość pektyn test turbidymetryczny37,00
131Obecność peroksydazy37,00
132Oznaczanie pH18,00
133Pienistość białka37,00
134Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego37,00
135Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl106,00
136Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów53,00
137Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie21,00
138Zawartość popiołu siarczanowego53,00
139Pozorna sucha masa37,00
140Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu53,00
141Zawartość proliny140,00
142Zawartość przeciwutleniaczy264,00
143Przepuszczalność18,00
144Przewodność właściwa37,00
145Przezroczystość18,00
146Zawartość pulpy wirówkowo18,00
147Rozpraszalność35,00
148Rozpuszczalność35,00
149Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym35,00
150Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie35,00
151Zawartość sacharozy metodą chemiczną132,00
152Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną69,00
153Sedymentacja37,00
154Zawartość siarczanów53,00
155Obecność siarczanów (jakościowo) 16,00
156Siła diastatyczna285,00
157Zawartość skrobi w przetworach mięsnych243,00
158Zawartość skrobi metodą Eversa69,00
159Obecność skrobi (jakościowo) 18,00
160Skuteczność pasteryzacji37,00
161Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną140,00
162Spływ brzeczki słodowej18,00
163Stabilność koloidalna69,00
164Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC243,00
165Stopień przemiału35,00
166Stopień rozdrobnienia35,00
167Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie69,00
168Zawartość substancji niezmydlających się142,00
169Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie53,00
170Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy37,00
171Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu43,00
172Zawartość szczawianów37,00
173Szklistość ziarna37,00
174Zawartość szkodników (ilościowo) 37,00
175Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 69,00
176Obecność szkodników18,00
177Temperatura mięknięcia69,00
178Temperatura topnienia69,00
179Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba140,00
180Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną53,00
181Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost53,00
182Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta120,00
183Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą90,00
184Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC172,00
185Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC232,00
186Zawartość waniliny137,00
187Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową16,00
188Zawartość węglanów69,00
189Wilgotność destylacyjnie106,00
190Wilgotność metodą Karla-Fischera106,00
191Zawartość witaminy C96,00
192Zawartość włókna surowego161,00
193Zawartość wody i substancji lotnych w olejach37,00
194Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach37,00
195Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość69,00
196Zawartość wolnego tłuszczu53,00
197Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP69,00
198Wskaźnik pienistości białka37,00
199Wskaźnik rozpuszczalności37,00
200Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku21,00
201Wskaźnik trwałości piany37,00
202Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego69,00
203Współczynnik ekstynkcji106,00
204Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC120,00
205Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC106,00
206Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną120,00
207Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym69,00
208Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 180,00
209Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną60,00
210Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych180,00
211Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym150,00
212Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku120,00
213Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego180,00
214Zawartość mleczanów176,00
215Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny140,00
216Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym196,00
217Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC206,00
218Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle60,00
219Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP167,00
220Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo- chromatograficznej analizy triglicerydów280,00
221Zawartość triglicerydów kwasu enantowego180,00
222Zawartość wapnia metodą miareczkową60,00
223Zawartość wody metodą Karla-Fischera106,00
224Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie80,00
225Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej67,00
226Zawartość zanieczyszczeń chmielu50,00
227Zaziarnienie chmielu85,00
228Współczynnik załamania światła18,00
229Wyciąg wodny herbaty69,00
230Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka23,00
231Wyrównanie ziarna28,00
232Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną69,00
233Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne35,00
234Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej53,00
235Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych37,00
236Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku21,00
237Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze140,00
238Zawartość zanieczyszczeń organicznych69,00
239Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych47,00
240Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją69,00
241Zaśniecenie ziarna18,00
242Zdolność pochłaniania wody35,00
243Zmętnienie (NTU, FNU) 21,00
244Zawartość związków karbonylowych (aldehydów) 69,00
245Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu69,00
246Zwilżalność37,00
247Zdolność chłonięcia wody21,00
 Oznaczenia mikrobiologiczne 
248Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych21,00
249Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej21,00
250Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych47,00
251Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych116,00
252Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny47,00
253Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny106,00
254Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego47,00
255Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych47,00
256Oznaczanie liczby drożdży i pleśni47,00
257Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych51,00
258Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda53,00
259Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych51,00
260Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne47,00
261Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną53,00
262Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów80,00
263Wykrywanie obecności antybiotyków i sulfonamidów w artykułach rolno spożywczych22,00
264Potwierdzenie obecności penicylin i oznaczanie ich stężeń80,00
265Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów w jogurcie94,00
266Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne (za 1 godzinę pracy) 63,00

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859, 1860, 1861, 1862, 1863, 1864, 1865, 1866, 1867, 1868, 1869, 1870, 1871, 1872, 1873, 1874, 1875, 1876, 1877, 1878, 1879, 1880, 1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887, 1888, 1889, 1890, 1891, 1892, 1893, 1894, 1895, 1896, 1897, 1898, 1899, 1900, 1901, 1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1907, 1908, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032, 2033, 2034, 2035, 2036, 2037, 2038, 2039, 2040, 2041, 2042, 2043, 2044, 2045, 2046, 2047, 2048, 2049, 2050, 2051, 2052, 2053, 2054, 2055, 2056, 2057, 2058, 2059, 2060, 2061, 2062, 2063, 2064, 2065, 2066, 2067, 2068, 2069, 2070, 2071, 2072, 2073, 2074, 2075, 2076, 2077, 2078, 2079, 2080, 2081, 2082, 2083, 2084, 2085, 2086, 2087, 2088, 2089, 2090, 2091, 2092, 2093, 2094, 2095, 2096, 2097, 2098, 2099, 2100, 2101, 2102, 2103, 2104, 2105, 2106, 2107, 2108, 2109, 2110, 2111, 2112, 2113, 2114, 2115, 2116, 2117, 2118, 2119, 2120, 2121, 2122, 2123, 2124, 2125, 2126, 2127, 2128, 2129, 2130, 2131, 2132, 2133, 2134, 2135, 2136, 2137, 2138, 2139, 2140, 2141, 2142, 2143, 2144, 2145, 2146, 2147, 2148, 2149, 2150, 2151, 2152, 2153, 2154, 2155, 2156, 2157, 2158, 2159, 2160, 2161, 2162, 2163, 2164, 2165, 2166, 2167, 2168, 2169, 2170, 2171, 2172, 2173, 2174, 2175, 2176, 2177, 2178, 2179, 2180, 2181, 2182, 2183, 2184, 2185, 2186, 2187, 2188, 2189, 2190, 2191, 2192, 2193, 2194, 2195, 2196, 2197, 2198, 2199, 2200, 2201, 2202, 2203, 2204, 2205, 2206, 2207, 2208, 2209, 2210, 2211, 2212, 2213, 2214, 2215, 2216, 2217, 2218, 2219, 2220, 2221, 2222, 2223, 2224, 2225, 2226, 2227, 2228, 2229, 2230, 2231, 2232, 2233, 2234, 2235, 2236, 2237, 2238, 2239, 2240, 2241, 2242, 2243, 2244, 2245, 2246, 2247, 2248, 2249, 2250, 2251, 2252, 2253, 2254, 2255, 2256, 2257, 2258, 2259, 2260

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt