Dziennik Ustaw 2003 Nr 77 poz. 686 - Wykaz produktów rybołówstwa oraz standardy rynkowe dla tych produktów


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 25 kwietnia 2003 r.

w sprawie wykazu produktów rybołówstwa oraz standardów rynkowych dla tych produktów

(Dz. U. z dnia 8 maja 2003 r.)


Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o organizacji rynku rybnego oraz o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim (Dz. U. Nr 181, poz. 1514) zarządza się, co następuje:


§ 1. Ustala się wykaz produktów rybołówstwa, których wprowadzanie na rynek, w postaci świeżej lub schłodzonej, jest dozwolone przy zachowaniu standardów rynkowych, określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

§ 2. Ustala się standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa, o których mowa w § 1, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 3. 1. Produkty rybołówstwa, o których mowa w § 1, pakuje się z uwzględnieniem określonych dla nich standardów rynkowych tak, aby jedno opakowanie zawierało produkty rybołówstwa tego samego gatunku oraz tej samej kategorii świeżości i wielkości.
2. Na opakowaniu, o którym mowa w ust. 1, w sposób trwały i czytelny, podaje się nazwę gatunku produktu rybołówstwa, masę netto, stopień jego przetworzenia, miejsce jego połowu oraz oznacza się, znakami o wysokości co najmniej 5 centymetrów, kategorię świeżości i wielkości tego produktu.

§ 4. Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

________
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, KTÓRYCH WPROWADZANIE NA RYNEK W POSTACI ŚWIEŻEJ LUB SCHŁODZONEJ JEST DOZWOLONE PRZY ZACHOWANIU STANDARDÓW RYNKOWYCH
  1.   Ryby morskie:
1)   ryby denne:
a)   barbata (Mullus barbatus),
b)   barwena (Mullus sermuletus),
c)   bielmik (Trisopterus luscus),
d)   bops (Boops boops),
e)   brama (Brama brama),
f)   cefal (Mugil cefal),
g)   czarniak (Pollachius virens),
h)   dorsz (Gadus morhua),
i)   gładzica (Pleuronectus platessa),
j)   kantar (Spondyliosoma cantharus),
k)   karlik (Trisopterus minutus),
l)   karmazyn (Sebastes sp.),
m)   karmazynek (Sebastolobus sp.),
n)   konger (Conger conger),
o)   kurek czerwony (Trigla lucerna),
p)   molwa (Molva molva),
r)   morszczuk (Merluccius sp.),
s)   pałasz czarny (Aphanopus carbo),
t)   pałasz ogoniasty (Lepidopus caudatus),
u)   pikarel (Spicara maena),
w)   plamiak (Melanogrammus aeglefinus),
x)   rdzawiec (Pollachius pollachius),
y)   smuklica (Lepidhorombus whiffiagonis),
z)   sola zwyczajna (Solea solea),
za)   stornia (Platichthys flesus),
zb)   skarp (Psetta maxima L.),
zc)   witlinek (Merlangius merlangus),
zd)   zimnica (Limanda limanda),
ze)   złocica (Microstomus kitt),
zf)   żabnica (Lophius sp.);
2)   ryby pelagiczne:
a)   błękitek (Micromesistius poutassou),
b)   makrela atlantycka (Scomber scombrus),
c)   makrela kolias (Scomber japonicus),
d)   opastun (Thunnus obesus),
e)   ostrobok (Trachurus sp.),
f)   sardela (Engraulis sp.),
g)   sardynka europejska (Sardina pilchardus),
h)   szprot (Sprattus sprattus),
i)   śledź (Clupea harengus),
j)   tuńczyk biały (Thunnus alalunga),
k)   tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus);
3)   ryby spodouste:
a)   koleń (Squalus acanthias),
b)   raja gładka (Raja batis),
c)   rekinek psi (Scyliorhinus caniculus).
  2.   Głowonogi - mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma).
  3.   Skorupiaki:
1)   garnela (Crangon crangon) i krewetka z gatunku Pandalus borealis;
2)   krab kieszeniec (Cancer pagurus);
3)   homarzec (Nephrops norvegicus).
  4.   Małże i inne bezkręgowce wodne:
1)   przegrzebek zwyczajny (Pecten maximus);
2)   trąbik zwyczajny (Buccinum undatum).

ZAŁĄCZNIK Nr 2

STANDARDY RYNKOWE DLA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA

Tabela nr 1
 
Nazwa produktuWyszczególnienieStandardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie świeżości
rybołówstwa EkstraAB
12345
Ryby denneSkóraPigmentacja wyraźna, opalizująca, brak odbarwień, błyszczącaPigmentacja wyraźna; niebłyszczącaPigmentacja mniej wyraźna, oznaki zmatowienia
 Śluz na skórzeWodnisty, przezroczystyLekko mętnyMleczny
 OczyWypukłe, źrenica czarna, błyszcząca; rogówka przezroczystaWypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna, matowa; rogówka lekko opalizującaPłaskie lub lekko wklęsłe; źrenica nieprzejrzysta; rogówka opalizująca
 SkrzelaKolor jasny, czerwony, intensywny; brak śluzu lub śluz mniej przezroczystyKolor jasny, czerwony, mniej intensywny; śluz przezroczystyKolor brązowo -szary; odbarwienia; mętny śluz
 Otrzewna 1)Gładka, połyskliwa; trudna do oddzielenia od mięsaLekko matowa; można oddzielić od mięsaPlamista; łatwo oddziela się od mięsa
 Zapach skrzeli i jamy brzusznej
Zapach wodorostów 2)
 
 
Świeżooleisty; zapach pieprzu, ziemi 3)
Brak zapachu wodorostów; neutralny2)
 
Oleisty wodorostowy lub lekko słodkawy 3)
Zapach fermentacyjny; lekko kwaśny2)
 
Oleisty; fermentacyjny, stęchły, lekko jełki3)
 MięsoJędrne, elastyczne, powierzchnia gładka 4)Mniej elastyczneLekko miękkie, zwiotczałe, nie elastyczne, powierzchnia woskowata i matowa
 Naczynia krwionośne w mięśniach brzusznych 5)Ostre kontury; kolor jaskrawoczerwonyOstre kontury; pociemniała krewKontury rozmywające się; brązowe
Ryby pelagiczneSkóra6)Jaskrawa pigmentacja, błyszczące, opalizujące kolory - wyraźna różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a bocznąBrak połysku i błyszczenia; kolory bardziej matowe, mniejsza różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a środkowąMatowe, mdłe kolory; w przypadku zgięcia ryby zmarszczenie skóry
 Śluz na skórzeWodnisty, przezroczystyLekko mętnyMleczny
 Mięso6)Bardzo jędrne, twardeDość twarde, jędrneMiękkawe
 Pokrywy skrzeloweSrebrzysteSrebrzyste, lekko czerwone lub brązoweBrązowawe, rozległy wyciek krwi z naczyń
 OczyWypukłe, źrenice wyraziste niebiesko-czarne, "powieka" przezroczystaWypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna; rogówka lekko opalizującaPłaskie lub lekko wklęsłe; rogówka zamglona; przekrwienie wokół oczu
 SkrzelaKolor jednolity od ciemnoczerwonego do purpurowego, brak śluzuKolor mniej intensywny, bardziej blady na obrzeżach; przezroczysty śluzŚluz gęstniejący, odbarwiony, mętny
 Zapach skrzeliZapach świeżych wodorostów; ostry zapach joduBrak zapachu wodorostów; neutralnyLekko siarkowy; zapach tłuszczu, zjełczałych kawałków bekonu lub zgniłych owoców
Ryby spodousteOczyWypukłe, bardzo jasne i opalizujące; małe źreniceWypukłe i lekko spłaszczone; brak jaskrawości i opalizacji; źrenice owalnePłaskie, matowe
 WyglądRyba w stanie stężenia pośmiertnego lub częściowego zesztywnienia; na skórze małe ilości przezroczystego śluzuRyba po fazie stężenia pośmiertnego; brak śluzu na skórze, a zwłaszcza w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowychNiewielkie ilości śluzu w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych; szczęki lekko spłaszczone
 ZapachZapach wodorostówBrak zapachu wodorostów lub zapach lekko nieświeży; nie wyczuwa się zapachu amoniakuSłaby zapach amoniaku; kwaśny
 Skóra7)Jaskrawa, opalizująca i błyszcząca pigmentacja; śluz wodnistyJaskrawa pigmentacja, śluz wodnistyPigmentacja ulegająca procesowi odbarwienia i matowienia; śluz mętny
 Mięso7)Jędrne i elastyczneJędrneMiękkie
 Płetwy7)Obrzeża płetw półprzezroczyste i zaokrągloneSztywneMiękkie
 Brzuch7)Biały i błyszczący, różowo-fioletowy okrąg wokół płetwBiały i błyszczący, czerwone plamy wokół płetwBiały i matowy, liczne czerwone lub żółte plamy
Głowonogi -mątwySkóraJaskrawa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsaMatowa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsaOdbarwienie; łatwa do oddzielenia od mięsa
 MięsoPerłowobiałe; tekstura bardzo jędrnaKredowobiałe; tekstura jędrnaRóżowobiałe lub lekko żółciejące; tekstura lekko miękka
 MackiTrudne do oderwaniaTrudne do oderwaniaŁatwiejsze do oderwania
 ZapachŚwieży; zapach wodorostówSłaby zapach wodorostów lub jego brakZapach atramentu
Skorupiaki - garnele i krewetkiMinimalne wymaganiaPowierzchnia skorupy: wilgotna i błyszcząca; podczas przesypywania z jednego kontenera do innego garnele nie mogą się ze sobą sklejać; mięso nie może mieć obcego zapachu; garnele nie mogą być zanieczyszczone piaskiem, śluzem i innymi obcymi ciałamiNie dotyczy
 Wygląd
Kolor wyraziście czerwonaworóżowy z małymi białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza w przeważającej mierze jasny 8)
 
 
 
Kolor jednolicie różowy 9)
Kolor od rozmytego czerwonaworóżowego po niebieskoczerwony z białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza powinien być w kolorach jasnych przechodzących w szare 8)
 
Kolor różowy, możliwość czernienia głowy9)
 
 Mięso przed usunięciem pancerzaPancerze łatwe do usunięcia, możliwa utrata mięsa jedynie ze względów "technicznych"Pancerze trudniejsze do usunięcia, możliwa niewielka utrata mięsa 
 Mięso po usunięciu pancerzaTekstura jędrna, ale nie łykowataTekstura mniej jędrna, lekko łykowata 
 KawałkiDopuszczalne sporadyczne kawałki garneliDopuszczalna niewielka ilość kawałków garneli 
 ZapachZapach świeżych wodorostów, zapach lekko słodkiZapach kwaskowaty; brak zapachu wodorostów 
Skorupiaki - homarceSkorupaKolor od bladoróżowego albo różowego po pomarańczowo-czerwonyKolor bladoróżowy albo różowy po pomarańczowoczerwony, brak czarnych kropekLekkie odbarwienia; niewielka liczba czarnych kropek; kolor szarawy (na pancerzu, pomiędzy odcinkami ogona)
 Oczy i skrzelaOczy błyszczące, czarne; skrzela różoweOczy matowe, szare/ różowe; skrzela szaraweSkrzela ciemnoszare, grzbietowa część skorupy częściowo w kolorze zielonawym
 ZapachCharakterystyczny łagodny zapach skorupiakówBrak charakterystycznego, łagodnego zapachu skorupiaków; brak zapachu amoniakuLekko kwaśny
 Mięso w części ogonowejPółprzezroczyste, kolor niebieski przechodzący w białyUtrata półprzezroczystości, brak odbarwieńMatowe i mętne
 
Objaśnienia:
1)   Dotyczy ryb patroszonych.
2)   Dotyczy ryb dennych innych niż płastugi.
3)   Dotyczy płastug.
4)   Nie dotyczy ryb przed stężeniem pośmiertnym.
5)   Dotyczy żabnic z głowami.
6)   Dla śledzi i makreli przechowywanych w chłodnej wodzie morskiej, schłodzonych lodem lub schłodzonych przy użyciu środków technicznych kategorię A stosuje się dla kategorii Ekstra i A.
7)   Dotyczy rai gładkiej.
8)   Dotyczy garneli bez skorupy.
9)   Dotyczy krewetki głębokowodnej.

Tabela nr 2
 
Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie wielkości
GatunekKategorie wielkościMasa 1 sztuki w kg albo szerokość muszli lub pancerza w cm/mmIlość sztuk w 1 kg1)
1234
 1powyżej 0,5 
Barbata2od 0,2 do 0,5-
 3aod 0,04 do 0,2 
 3bod 0,018 do 0,2 
 1powyżej 0,5 
 2od 0,2 do 0,5 
Barwena3aod 0,04 do 0,2-
 3bod 0,018 do 0,2 
 1powyżej 0,4 
Bielmik2od 0,25 do 0,4-
 3od 0,125 do 0,25 
 4od 0,05 do 0,125 
 1 7 lub mniej
Błękitek2-8 do 14
 3 15 do 25
 4 26 do 30
 1 5 lub mniej
Bops2-6 do 31
 3 32 do 70
 1od 0,8 i powyżej 
Brama2od 0,2 do 0,8-
 1powyżej 1 
 2od 0,5 do 1 
Cefal3od 0,2 do 0,5-
 4od 0,1 do 0,2 
 1powyżej 5 
Czarniak2od 3 do 5-
 3od 1,5 do 3 
 4od 0,3 do 1,5 
 1powyżej 7 
 2od 4 do 7 
Dorsz3od 2 do 4-
 4od 1 do 2 
 5od 0,3 do 1 
Garnela16,8 mm i więcej-
 26,5 mm i więcej 
 1powyżej 0,6 
Gładzica2od 0,4 do 0,6-
 3od 0,3 do 0,4 
 4od 0,15 do 0,3 
 1 20 i mniej
 2 21 do 30
 3 31 do 40
 4 ponad 40
Homarzec - 
 12) 60 i mniej
 22) 61 do 120
 32) 121 do 180
 42) ponad 180
 1powyżej 0,8 
Kantar2od 0,5 do 0,8-
 3od 0,3 do 0,5 
 4od 0,18 do 0,3 
 1powyżej 0,4 
 2od 0,25 do 0,4 
Karlik3od 0,125 do 0,25-
 4od 0,05 do 0,125 
 1powyżej 2 
Karmazyn2od 0,6 do 2-
 3od 0,35 do 0,6 
 1powyżej 2 
Karmazynek2od 0,6 do 2-
 3od 0,35 do 0,6 
 1powyżej 2,2 
Koleń2od 1 do 2,2-
 3od 0,5 do 1 
 1powyżej 7 
Konger2od 5 do 7-
 3od 0,5 do 5 
Krab kieszeniec116 cm i więcej3)-
 2od 13 do 16 cm3) 
Krewetka1-250 i mniej
 1powyżej 1 
Kurek czerwony2od 0,4 do 1-
 3od 0,2 do 0,4 
 4od 0,06 do 0,2 
  powyżej 0,550 lub mniej
 1od 0,2 do 0,551 do 125
Makrela 2od 0,1 do 0,2126 do 250
atlantycka3od 0,08 do 0,2126 do 325
 1powyżej 0,5 
Makrela kolias2od 0,25 do 0,5-
 3od 0,14 do 0,25 
 4od 0,05 do 0,14 
 1powyżej 0,5 
Mątwy2od 0,3 do 0,5-
 3od 0,1 do 0,3 
 1powyżej 5 
Molwa2od 3 do 5-
 3od 1,2 do 3 
 1powyżej 2,5 
 2od 1,2 do 2,5 
 3od 0,6 do 1,2 
Morszczuk4od 0,28 do 0,6-
 5od 0,2 do 0,28 
 6od 0,15 do 0,28 
Opastun1powyżej 10-
 2od 3,2 do 10 
 1powyżej 0,6 
 2od 0,4 do 0,6 
Ostrobok3od 0,2 do 0,4-
 4od 0,08 do 0,2 
 5od 0,02 do 0,08 
Pałasz czarny1powyżej 3 
 2od 0,5 do 3-
 1powyżej 3 
 2od 2 do 3 
Pałasz ogoniasty3od 1 do 2-
 4od 0,5 do 1 
 1 20 lub mniej
Pikarel2-21 do 40
 3 41 do 90
 1powyżej 1 
Plamiak2od 0,57 do 1-
 3od 0,37 do 0,57 
 4od 0,17 do 0,37 
Przegrzebek zwyczajny110 cm i więcej4)-
 1powyżej 5 
 2od 3 do 5 
 3od 1 do 3 
Raja gładka4od 0,3 do 1-
 15)powyżej 3 
 25)od 0,5 do 3 
 1powyżej 2 
Rekinek psi2od 1 do 2-
 3od 0,5 do 1 
 15 i powyżej 
Rdzawiec23 do 5-
 31,5 do 3 
 40,3 do 1,5 
 10,033 i powyżej30 lub mniej
Sardela20,020 do 0,03331 do 50
 30,012 do 0,02051 do 83
 40,008 do 0,01284 do 125
 10,067 i powyżej15 lub mniej
 20,042 do 0,06716 do 24
Sardynka 30,028 do 0,04225 do 35
europejska40,015 do 0,02836 do 67
 50,011 do 0,02836 do 91
 11,3 i więcej 
 20,8 do 1,3 
Skarp30,45 do 0,8-
 40,25 do 0,45 
 10,45 i powyżej 
 20,25 do 0,45 
Smuklica30,20 do 0,25-
 40,11 do 0,20 
 50,05 do 0,20 
 10,5 i powyżej 
 20,33 do 0,5 
Sola zwyczajna30,25 do 0,35-
 40,2 do 0,25 
 50,12 do 0,2 
Stornia1powyżej 0,3-
 20,2 do 0,3 włącznie 
Szprot1-125 lub mniej
 10,250 i powyżej4 lub mniej
 20,125 do 0,2505 do 8
 30,085 do 0,1259 do 11
Śledź4(a)0,050 do 0,08512 do 20
 4(b)6)0,036 do 0,08512 do 27
 4(c)7)0,057 do 0,08512 do 17
 57)0,031 do 0,05718 do 32
 67)0,023 do 0,03133 do 44
Trąbik zwyczajny145 mm i więcej4)-
 14 i powyżej 
Tuńczyk biały21,5 do 4-
 170 i powyżej 
 250 do 70 
Tuńczyk 325 do 50-
błękitnopłetwy410 do 25 
 56,4 do 10 
 10,5 i powyżej 
Witlinek20,35 do 0,5-
 30,25 do 0,35 
 40,11 do 0,25 
Zimnica10,25 i powyżej-
 20,13 do 0,25 
 10,6 i powyżej 
Złocica20,35 do 0,6-
 30,18 do 0,35 
 14 i powyżej 
 22 do 4 
Żabnica31 do 2-
 40,5 do 1 
 50,2 do 0,5 
 
Objaśnienia:
1)   Dla obydwu gatunków makreli ilość sztuk w 25 kg.
2)   Dotyczy ogonów homarca.
3)   Szerokość pancerza w najszerszym miejscu.
4)   Szerokość muszli w najszerszym miejscu.
5)   Dotyczy rai gładkiej skrzydłej.
6)   Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na południe od 59° 30'.
7)   Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na północ od 59° 30'.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt