Dziennik Ustaw 2003 Nr 35 poz. 300 - Nabywanie uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowanie tych czynności


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 5 lutego 2003 r.

w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności

(Dz. U. z dnia 28 lutego 2003 r.)


Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:


§ 1. Rozporządzenie określa:
  1)   sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej "egzaminem dla pracowników";
  2)   sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 35 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej "egzaminem kwalifikacyjnym na rzeczoznawcę";
  3)   sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
  4)   wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej;
  5)   wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców;
  6)   wzór pieczęci imiennej rzeczoznawcy;
  7)   wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców;
  8)   stawki opłat za szkolenie rzeczoznawców oraz za egzaminy kwalifikacyjne na rzeczoznawców.

§ 2. 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu dla pracowników występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanego dalej "Głównym Inspektorem", właściwy ze względu na miejsce zatrudnienia pracownika wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
2. Egzamin dla pracowników jest przeprowadzany w formie testu opracowanego przez Głównego Inspektora.
3. Egzamin dla pracowników uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.

§ 3. 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wpis do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
2. Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę, wnosi opłatę za ten egzamin przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
3. Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę składa się z:
  1)   egzaminu pisemnego przeprowadzanego w formie testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości przepisów dotyczących produkcji i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, w tym zasad ustalania klas jakości, sposobu produkcji i pobierania próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz zasad postępowania rzeczoznawcy;
  2)   egzaminu praktycznego mającego na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia czynności związanych z ustalaniem klas jakości, sposobu produkcji, pobieraniem próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości sporządzania protokołów z przeprowadzonych czynności.
4. Główny Inspektor zatwierdza zbiór pytań testowych oraz ćwiczeń praktycznych, opracowanych przez komisję kwalifikacyjną.
5. Ocena z egzaminu pisemnego jest określana w formie punktowej w następujący sposób:
  1)   odpowiedź prawidłowa - jeden punkt;
  2)   odpowiedź nieprawidłowa lub brak odpowiedzi - zero punktów.
6. Egzamin pisemny uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.
7. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu pisemnego.
8. Egzamin praktyczny uważa się za zdany w przypadku uzyskania przez egzaminowanego pozytywnej oceny wyrażonej przez większość składu komisji kwalifikacyjnej.

§ 4. 1. Z egzaminów, o których mowa w § 2 i 3, sporządza się protokół, który zawiera w szczególności:
  1)   datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
  2)   skład komisji kwalifikacyjnej;
  3)   imiona i nazwiska, adresy zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób, które przystąpiły do egzaminu;
  4)   wyniki egzaminu.
2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3. O wynikach egzaminów Główny Inspektor informuje egzaminowanych oraz wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwych ze względu na:
  1)   miejsce zamieszkania egzaminowanego - w przypadku egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawcę;
  2)   miejsce zatrudnienia egzaminowanego - w przypadku egzaminów dla pracowników.

§ 5. Egzaminy, o których mowa w § 2 i 3, przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu i terminie wyznaczonym przez Głównego Inspektora.

§ 6. 1. W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzą:
  1)   przewodniczący;
  2)   trzech członków.
2. Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego.
3. W skład komisji kwalifikacyjnej powoływane są osoby, które:
  1)   ukończyły studia wyższe;
  2)   posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych przedmiotem egzaminu.

§ 7. Za przeprowadzenie egzaminów, o których mowa w § 2 i 3:
  1)   przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 20,00 zł,
  2)   członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 16,00 zł
- od jednej osoby egzaminowanej.

§ 8. Określa się wzory:
  1)   zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
  2)   pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
  3)   protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a)  ustalenia klas jakości tusz mięsa, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b)  ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c)  ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d)  pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.

§ 9. 1. Opłatę za godzinę szkolenia rzeczoznawców ustala się w wysokości 32,00 zł.
2. Opłatę za egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę ustala się w wysokości 162,00 zł.

§ 10. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

________
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU RZECZOZNAWCÓW

wzór: 1, 2

Wymiar: 105 mm x 70 mm

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WZÓR PIECZĘCI IMIENNEJ RZECZOZNAWCY
 
.....................................
         (imię i nazwisko)
RZECZOZNAWCA
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w .......... pod numerem ............
 
Wymiary pieczęci: 20 x 45 mm.

ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZÓR

PROTOKÓŁ NR ........./......... Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ MIĘSA
(kolejny numer/numer rzeczoznawcy)

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000
r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z
2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.).
1. Nazwa artykułu............................................
2. Dostawca żywca............................................
                 (imię i nazwisko, adres i miejsce
                 zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
3. Rzeczoznawca..............................................
                           (imię i nazwisko)
  wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego
  inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w
  .............. pod numerem ...............................
4. Miejsce ustalenia klas jakości
  ...........................................................
                     (nazwa i adres)
5. Metoda ustalenia klas jakości .............................
6. Nazwa zastosowanego urządzenia .............. dopuszczonego
  do stosowania, po zaopiniowaniu przez .....................
                                          (nazwa jednostki)
7. Ustalenie klas jakości:
 
Lp.Kategoria tuszy mięsaNumer identyfikacyjnyData i godzina ubojuData i godzina ustalenia klasy jakościMasa tuszy po uboju (kg)Opis oszacowanych wartościKlasa jakości
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono
  uwag*
  ..........................................................
  ..........................................................

                       Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
.......................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)

Potwierdzenie odbioru protokołu

................................
(data, imię i nazwisko, podpis)

* Niepotrzebne skreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr 4

WZÓR

PROTOKÓŁ NR ........./......... Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy)
PRODUKTÓW RYBNYCH

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000
r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z
2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.).
1. Producent.................................................
               (imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania
                       albo nazwa, siedziba i adres)
  ..........................................................
2. Nazwa jednostki połowowej.................................
3. Łowisko (zwyczajowa nazwa)................................
4. Rzeczoznawca..............................................
                            (imię i nazwisko)
  wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego
  inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w
  .................... pod numerem .........................
5. Miejsce ustalenia klas jakości............................
6. Wyniki ustalenia klas jakości:
 
Lp.GatunekWielkość partiiSortyment wielkościowyKlasa świeżości
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono
  uwag*
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................

                      Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:

......................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)

Potwierdzenie odbioru protokołu

...............................
(data, imię i nazwisko, podpis)

* Niepotrzebne skreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr 5

WZÓR

PROTOKÓŁ NR ........./......... Z USTALENIA SPOSOBU PRODUKCJI
(kolejny numer/numer rzeczoznawcy)

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000
r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z
2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.).
1. Producent.................................................
              (imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania
                       albo nazwa, siedziba i adres)
  ..........................................................
  ..........................................................
2. Rzeczoznawca..............................................
                                 (imię i nazwisko)
  wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego
  inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
  w........................ pod numerem ....................
3. Miejsce przeprowadzenia czynności
  ..........................................................
4. Zakres przeprowadzonych czynności
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................
5. Ocena sposobu produkcji
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................
  ..........................................................
6. Do protokołu wniesiono następujące uwagi /nie wniesiono
  uwag*
  ..........................................................
  ..........................................................

                      Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:

......................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)

Potwierdzenie odbioru protokołu

......................................
(data, imię i nazwisko, podpis)

*Niepotrzebne skreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr 6

WZÓR

PROTOKÓŁ NR........./......... Z POBRANIA PRÓBEK
(kolejny numer, numer rzeczoznawcy)

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000
r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z
2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.).
1. Nazwa artykułu............................................
2. Rzeczoznawca .............................................
                            (imię i nazwisko)
  wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego
  inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
  w ........................................................
  pod numerem ................
3. Osoby obecne przy pobieraniu próbek: .....................
                                        (imiona i nazwiska)
  ..........................................................
  ..........................................................
4. Zleceniodawca ............................................
                    (imię i nazwisko, adres i miejsce
                zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
5. Miejsce pobrania próbek
  ..........................................................
                        (nazwa i adres)
  ..........................................................
  (rodzaj i numer środka transportu/numer, nazwa magazynu)
6. Czas pobrania próbek .....................................
                                  (data i godzina)
7. Producent ................................................
             (imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania
                      albo nazwa, siedziba i adres)
8. Sprzedawca ...............................................
             (imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania
                       albo nazwa, siedziba i adres)
9. Odbiorca .................................................
            (imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania
                     albo nazwa, siedziba i adres)
10. Wielkość partii .........................................
11. Data produkcji partii ...................................
12. Dane identyfikacyjne partii .............................
                              (numer identyfikacyjny, numer
                                 partii, oznaczenie kodowe)
13. Przeznaczenie artykułu ..................................
14. Deklarowana jakość ......................................
                           (deklaracja producenta lub
                            wprowadzającego do obrotu)
   .........................................................
   .........................................................
15. Sposób składowania lub transportu i rodzaj opakowania ...
   .........................................................
   ..................... ...................................
16. Stan ogólny partii ......................................
   .........................................................
   .........................................................
17. Wskazania dotyczące rodzaju badań .......................
   .........................................................
18. Metodyka pobierania próbek ..............................
                                     (przepis, norma)
   .........................................................
   .........................................................
   .........................................................
19. Opis warunków mogących mieć wpływ na pobieranie próbek ..
   .........................................................
   .........................................................
   .........................................................
20. Liczba przygotowanych próbek ............................
21. Jednostkowe masy próbek .................................
22. Rodzaj opakowania .......................................
23. Sposób zabezpieczenia próbek ............................
   .........................................................
24. Wskazania dotyczące sposobu transportu i przechowywania
   próbek...................................................
   .........................................................
25. Próbki wraz z protokołem przekazano .....................
                      (imię i nazwisko, stanowisko służbowe)
   .........................................................
   .........................................................
26. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono
   uwag* ...................................................
   .........................................................
   .........................................................
   .........................................................

......................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)

                       Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:

Podpisy osób obecnych przy
    pobraniu próbek:

.........................
.........................

Potwierdzenie odbioru próbek i protokołu

........................................
      (data, imię i nazwisko, podpis)

* Niepotrzebne skreślić.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt