Dziennik Ustaw 2003 Nr 27 poz. 234 - Graniczna kontrola sanitarna żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 18 grudnia 2002 r.

w sprawie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności

(Dz. U. z dnia 17 lutego 2003 r.)


Na podstawie art. 41 ust. 6 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:


§ 1. Rozporządzenie określa:
  1)   warunki i zakres przeprowadzania granicznej kontroli sanitarnej jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności oraz przydatności do produkcji przywożonych z zagranicy substancji pomagających w przetwarzaniu;
  2)   wskazania dotyczące częstotliwości wykonywania badań laboratoryjnych i rodzaje badań laboratoryjnych artykułów, o których mowa w pkt 1;
  3)   wzory świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej artykułów, o których mowa w pkt 1, oraz świadectwa o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu.

§ 2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
  1)   "ustawie" - oznacza to ustawę z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;
  2)   "partii środka spożywczego" - oznacza to określoną ilość środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagających w przetwarzaniu lub innego składnika żywności pochodzących z tego samego źródła oraz przechowywanych i przewożonych w tych samych warunkach i w tym samym czasie;
  3)   "importerze" - oznacza to osobę fizyczną i prawną oraz jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej, a także osobę krajową, w rozumieniu ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572), wprowadzającą partię środka spożywczego na polski obszar celny.

§ 3. Importer jest zobowiązany zawiadomić na piśmie właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o przywozie partii środka spożywczego z zagranicy nie później niż 48 godzin przed jego przywozem, a następnie potwierdzić jego nadejście.

§ 4. Graniczna kontrola sanitarna obejmuje w szczególności:
  1)   ocenę dokumentacji dotyczącej kontrolowanej partii środka spożywczego:
a)  określającej identyfikację i wielkość partii oraz pochodzenie środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagającej w przetwarzaniu lub innego składnika żywności, w szczególności nazwę i skład surowcowy, a także nazwę producenta i jego adres,
b)  potwierdzającej, że środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa, substancja pomagająca w przetwarzaniu lub inny składnik żywności spełniają określone wymagania jakości zdrowotnej obowiązujące w kraju producenta i są przeznaczone do spożycia przez ludzi,
c)  zawierającej deklarację producenta dotyczącą:
–  zanieczyszczeń chemicznych,
–  zanieczyszczeń biologicznych,
–  skażeń promieniotwórczych - w przypadku uzasadnionego podejrzenia,
d)  zawierającej popartą wynikami badań deklarację producenta informującą, czy dany środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa lub inny składnik żywności pochodzą z genetycznej modyfikacji - w odniesieniu do żywności, która może być żywnością genetycznie zmodyfikowaną lub zawierającą składniki pochodzące z organizmów genetycznie zmodyfikowanych;
  2)   ustalenie, czy w czasie transportu nie wystąpiły okoliczności mające wpływ na jakość zdrowotną przewożonych środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu;
  3)   dokonanie oględzin środka spożywczego, a w przypadku konieczności badań laboratoryjnych, pobranie próbek do badań laboratoryjnych.

§ 5. Oględziny partii środka spożywczego obejmują:
  1)   ocenę stanu opakowań jednostkowych i transportowych (rodzaj, odkształcenia, uszkodzenia, szczelność, czystość);
  2)   ocenę oznakowania partii kodami i innymi znakami identyfikacyjnymi na opakowaniach;
  3)   ocenę organoleptyczną;
  4)   ocenę w kierunku zanieczyszczeń biologicznych i innych.

§ 6. 1. Badania laboratoryjne partii środka spożywczego obejmują:
  1)   ocenę stanu opakowań bezpośrednich oraz oznakowanie;
  2)   ocenę organoleptyczną środków spożywczych;
  3)   badania mikrobiologiczne oraz fizykochemiczne.
2. Wskazania dotyczące częstotliwości oraz rodzaju wykonywanych badań laboratoryjnych, o których mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

§ 7. Badania laboratoryjne, o których mowa w § 6 ust. 1 pkt 3, stosownie do rodzaju środka spożywczego, jego pochodzenia i przeznaczenia, przeprowadza się w kierunku:
  1)   zanieczyszczeń mikrobiologicznych i innych biologicznych;
  2)   zawartości substancji dodatkowych dozwolonych (rodzaju i ilości);
  3)   zanieczyszczeń chemicznych;
  4)   skażeń promieniotwórczych;
  5)   poziomu mikotoksyn;
  6)   składu środka spożywczego, a w szczególności zgodności z deklaracją producenta;
  7)   napromieniowania żywności;
  8)   obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych albo ich fragmentów;
  9)   innych parametrów jakości zdrowotnej.

§ 8. 1. Wzór świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. Wzór świadectwa o przydatności do produkcji przywożonych z zagranicy substancji pomagających w przetwarzaniu określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
3. Świadectwa, o których mowa w ust. 1 i 2, sporządzane są w trzech egzemplarzach; dwa egzemplarze wydawane są podmiotowi zgłaszającemu partię środka spożywczego do granicznej kontroli sanitarnej, a jeden egzemplarz pozostaje u przeprowadzającego kontrolę państwowego inspektora sanitarnego.
4. Kopie świadectw dalszym odbiorcom krajowym sporządza i potwierdza za zgodność z otrzymanym oryginałem podmiot zgłaszający partię środka spożywczego do kontroli.

§ 9. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

___________
1)   Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WSKAZANIA DOTYCZĄCE CZĘSTOTLIWOŚCI ORAZ RODZAJU WYKONYWANYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH
 
Lp.GrupaCzęstotliwość badań laboratoryjnychRodzaje badań
1.
Grupa I (niskiego ryzyka):
środki spożywcze o deklarowanej jakości zdrowotnej lub substancje pomagające w przetwarzaniu o deklarowanej przydatności do produkcji, potwierdzonej okazaniem certyfikatów wydanych przez laboratoria akredytowane i referencyjne
 
 
 
 
 
co najmniej raz w roku
1) w kierunku zanieczyszczeń
  mikrobiologicznych
  (chorobotwórczych i pozostałymi
  drobnoustrojami), chemicznych (na
  zawartość metali, substancji
  konserwujących, pestycydów,
  azotanów i azotynów)
2) organoleptyczne
3) w kierunku zanieczyszczeń
  biologicznych (w tym szkodników
  i ich pozostałości) i ciał obcych
   
4) w kierunku poziomu skażeń
  promieniotwórczych
   - w zależności od rodzaju badanego produktu
2.Grupa II (średniego ryzyka): pozostałe środki spożywcze i substancje pomagające w przetwarzaniu, niezakwalifikowane do grup I i IIIkażdorazowo w przypadku powzięcia, w wyniku dokonanych oględzin, uzasadnionego podejrzenia do jakości zdrowotnej badanego środka spożywczego lub substancji pomagającej w przetwarzaniu - nie rzadziej niż raz w
1) w kierunku zanieczyszczeń
  mikrobiologicznych
  (chorobotwórczych i pozostałymi
  drobnoustrojami), chemicznych (na
  zawartość metali, substancji
  konserwujących, pestycydów,
  azotanów i azotynów)
2) organoleptyczne
3) w kierunku zanieczyszczeń
  biologicznych (w tym szkodników
  i ich pozostałości) i ciał obcych
4) w kierunku poziomu skażeń
  promieniotwórczych
  roku- w zależności od rodzaju badanego produktu
3.
Grupa III (wysokiego ryzyka):
1) preparaty do żywienia niemowląt
  i środki spożywcze przeznaczone
  dla małych dzieci
2) środki spożywcze i substancje
  pomagające w przetwarzaniu, które
  wykazały niewłaściwą jakość
  zdrowotną lub skład odbiegający od
  zadeklarowanego podczas
  poprzedniego badania
3) środki spożywcze utrwalane przez
  napromienianie
4) nowa żywność
 
 
 
 
 
 
 
 
 
każda partia środka spożywczego
1) pod kątem zanieczyszczeń
  mikrobiologicznych
  (chorobotwórczych i pozostałymi
  drobnoustrojami), chemicznych (na
  zawartość metali, substancji
  konserwujących, pestycydów,
  azotanów i azotynów)
2) organoleptyczne
3) pod kątem zanieczyszczeń
  biologicznych (w tym szkodników
  i ich pozostałości) i ciał obcych
4) pod kątem poziomu skażeń
  promieniotwórczych
5) pod kątem poziomu napromieniowania
   
6) na obecność organizmów genetycznie
  zmodyfikowanych oraz identyfikację
  modyfikacji genetycznej
   - w zależności od rodzaju badanego produktu
 

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WZÓR

............................
     (pieczęć stacji
sanitarno-epidemiologicznej)

ŚWIADECTWO nr ........./............
                                   (rok)

O BRAKU ZASTRZEŻEŃ DO JAKOŚCI ZDROWOTNEJ PRZYWOŻONEGO Z ZAGRANICY ŚRODKA SPOŻYWCZEGO/DOZWOLONEJ SUBSTANCJI DODATKOWEJ/SKŁADNIKA ŻYWNOŚCI*)

IDENTYFIKACJA PARTII:

Nazwa środka spożywczego/dozwolonej substancji dodatkowej/
składnika żywności:*) .........................................
...............................................................
Kraj pochodzenia: .............................................
Wielkość partii: ..............................................
Wielkość i rodzaj opakowań: ...................................
Data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia*): ..
...............................................................
Kod, oznaczenia: ..............................................
Środek transportu: ............................................
Dostawca: .....................................................
Importer: .....................................................
Numer zgłoszenia/spedytor: ....................................
Miejsce i data przejścia przez granicę Rzeczypospolitej
Polskiej ......................................................

  W wyniku przeprowadzonej w dniu ............... kontroli
sanitarnej Państwowy ......... Inspektor Sanitarny w ..........,
na podstawie art. 41 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r.
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz.
634, z późn. zm.), zaświadcza o braku zastrzeżeń do jakości
zdrowotnej objętego świadectwem przywożonego z zagranicy środka
spożywczego/dozwolonej substancji dodatkowej/składnika
żywności*).

........................                 ......................
(miejsce i data wydania)                   (podpis i pieczęć
                                        państwowego inspektora
                                             sanitarnego)

                    pieczęć okrągła organu
                     Państwowej Inspekcji
                          Sanitarnej:

_____________
*)Niepotrzebne skreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr 3

WZÓR

...........................
    (pieczęć stacji
sanitarno-epidemiologicznej)

ŚWIADECTWO nr ........../.............
                                   (rok)

O PRZYDATNOŚCI DO PRODUKCJI PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY SUBSTANCJI POMAGAJĄCYCH W PRZETWARZANIU

IDENTYFIKACJA PARTII:

Nazwa substancji: .............................................
...............................................................
Kraj pochodzenia: .............................................
Wielkość partii: ..............................................
Wielkość i rodzaj opakowań: ...................................
Data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia*): ..
...............................................................
Kod, oznaczenia: ..............................................
Środek transportu: ............................................
Dostawca: .....................................................
Importer: .....................................................
Numer zgłoszenia/spedytor: ....................................
Miejsce i data przejścia przez granicę Rzeczypospolitej
Polskiej ......................................................

  W wyniku przeprowadzonej w dniu ................. kontroli
sanitarnej Państwowy ............. Inspektor Sanitarny w
............, na podstawie art. 41 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia
11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
(Dz. U. Nr 63, poz. 634, ze zm.), zaświadcza o przydatności do
produkcji objętej świadectwem przywożonej z zagranicy
substancji pomagającej w przetwarzaniu.

........................                .......................
(miejsce i data wydania)                  (podpis i pieczęć
                                             państwowego
                                       inspektora sanitarnego)

                   pieczęć okrągła organu
              Państwowej Inspekcji Sanitarnej:

_____________
*)Niepotrzebne skreślić.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt