Dziennik Ustaw 2003 Nr 21 poz. 178 - Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzybozna


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 19 grudnia 2002 r.

w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy

(Dz. U. z dnia 10 lutego 2003 r.)


Na podstawie art. 22 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:


§ 1. Rozporządzenie określa:
  1)   wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby;
  2)   wykaz przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu;
  3)   organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwe do nadawania i pozbawiania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy oraz warunki i tryb uzyskiwania tych uprawnień;
  4)   wykaz prac, przy których powinny być zatrudnione osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy.

§ 2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej grzybów uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych, świeżych i suszonych, oraz przetworów grzybowych znajdujących się w obrocie na terytorium któregokolwiek z państw członkowskich Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.

§ 3. Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających grzyby, świeże lub suszone, obejmują:
  1)   grzyby uprawne;
  2)   grzyby rosnące w warunkach naturalnych.

§ 4. 1. Grzyby, o których mowa w § 3, określa wykaz zamieszczony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2. Przetwory grzybowe dopuszczone do obrotu określa wykaz zamieszczony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 5. 1. Grzyby świeże, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
  1)   są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji przetworów, o których mowa w ust. 4-6 części B załącznika nr 2 do rozporządzenia;
  2)   nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
  3)   nie posiadają zmian organoleptycznych;
  4)   nie posiadają cech zapleśnienia;
  5)   nie występuje nadmierne zaczerwienie pierwotne, a w szczególności nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek;
  6)   nie zawierają zanieczyszczeń organicznych (ściółka leśna, mech, igliwie);
  7)   nie zawierają zanieczyszczeń mineralnych (piasek);
  8)   nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
2. Grzyby suszone, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
  1)   są jednego gatunku w postaci całych owocników, kapeluszy lub krajanki;
  2)   nie występuje nadmierne zaczerwienie pierwotne (kanaliki po larwach muchówek);
  3)   brak jest szkodników żywności (mole, rozkruszki, muchówki);
  4)   zawilgocenie nie przekracza 12%;
  5)   nie zawierają zanieczyszczeń mineralnych (piasek).

§ 6. Grzyby świeże i przetwory grzybowe dopuszczone do obrotu lub do produkcji środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby muszą spełniać wymagania określone w przepisach dotyczących:
  1)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności albo na ich powierzchni;
  2)   najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych, a także skażeń promieniotwórczych w roślinach, u zwierząt, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, z uwzględnieniem przepisów rozporządzenia.

§ 7. 1. Dopuszczenie do obrotu i przetwórstwa grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych, przedstawionych do oceny, klasyfikator grzybów lub grzyboznawca potwierdza atestem na grzyby świeże, wydanym według wzoru stanowiącego załącznik nr 3 do rozporządzenia, z zastrzeżeniem § 5 ust. 1.
2. Dopuszczenie do obrotu rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych grzyboznawca potwierdza atestem na grzyby suszone, wydanym według wzoru stanowiącego załącznik nr 4 do rozporządzenia, z zastrzeżeniem § 5 ust. 2.

§ 8. Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa grzybów, zwani dalej "zakładami przetwórczymi", są zobowiązani:
  1)   posiadać odpowiednie do zamierzonego profilu produkcji wyposażenie techniczne;
  2)   zatrudniać osoby posiadające uprawnienia grzyboznawcy przy następujących pracach:
a)  dokonywaniu oceny grzybów świeżych i suszonych przeznaczonych do produkcji przetworów grzybowych i środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby oraz przetworów grzybowych, w zakresie, o którym mowa w § 7 ust. 1 i 2,
b)  nadzorze nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów,
c)  wydawaniu atestów na rosnące w warunkach naturalnych grzyby suszone i grzyby świeże.

§ 9. 1. Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie skupu grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych, zwani dalej "punktami skupu grzybów", obowiązani są spełniać w szczególności następujące wymagania w zakresie warunków sanitarnych i wyposażenia:
  1)   prowadzić skup grzybów w wydzielonym do tego celu pomieszczeniu, które jest czyste, przewiewne i bez obcych zapachów oraz zabezpieczone przed dostępem insektów i gryzoni, o ścianach białkowanych lub pomalowanych jasnymi kolorami;
  2)   podłoga pomieszczenia musi być równa i utwardzona, łatwo zmywalna, umożliwiająca utrzymanie higieny;
  3)   punkt skupu jest wyposażony w szczególności w:
a)  wagi i skrzynki - utrzymywane we właściwym stanie technicznym i sanitarnym,
b)  pojemniki na odpady zabezpieczone przed dostępem insektów i gryzoni,
c)  sprzęt do utrzymania higieny osobistej - zbiornik z wodą do picia, mydło, ręcznik,
d)  sprzęt do utrzymania czystości pomieszczenia.
2. Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów przy dokonywaniu oceny grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych oraz wydawania atestów, o których mowa w § 7 ust. 1.

§ 10. Skup grzybów suszonych jest prowadzony przez zakłady przetwórcze. Punkty skupu grzybów mogą skupować grzyby suszone, jeżeli zatrudniają grzyboznawcę.

§ 11. 1. Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem:
  1)   uzyskania atestu, o którym mowa w § 7 ust. 1;
  2)   umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.
2. Dopuszcza się do sprzedaży w placówkach handlowych lub na targowiskach rosnące w warunkach naturalnych grzyby suszone, które uzyskały atest, o którym mowa w § 7 ust. 2, w opakowaniach jednostkowych oznakowanych w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą".
3. Zakłady żywienia zbiorowego nie mogą używać do przygotowania potraw rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych lub grzybów świeżych, jeżeli grzyby te nie posiadają atestu, o którym mowa w § 7 ust. 1 i 2.

§ 12. Grzyby świeże z punktów skupu oraz przetwory grzybowe i artykuły spożywcze zawierające w swoim składzie grzyby mogą być przewożone środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne, określone w przepisach wydanych na podstawie art. 37 ust. 2 ustawy.

§ 13. Grzyby uprawne i rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, oraz przetwory grzybowe pochodzące z państw niebędących członkami Unii Europejskiej, objęte wykazami określonymi w załącznikach nr 1 i nr 2 do rozporządzenia, wprowadzane na polski obszar celny muszą spełniać wymagania określone w § 5-7.

§ 14. Uprawnienia klasyfikatora grzybów nadają państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni.

§ 15. Uprawnienia klasyfikatora grzybów może uzyskać osoba, która:
  1)   jest pełnoletnia;
  2)   ukończyła co najmniej gimnazjum;
  3)   ukończyła kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów;
  4)   zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

§ 16. Uprawnienia grzyboznawcy nadaje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu działający z upoważnienia Głównego Inspektora Sanitarnego.

§ 17. Uprawnienia grzyboznawcy może uzyskać osoba, która:
  1)   jest pełnoletnia;
  2)   posiada co najmniej wykształcenie średnie i 5-letni staż pracy przy skupie i przetwórstwie grzybów lub przetworów grzybowych lub wykształcenie wyższe zawodowe (licencjat);
  3)   ukończyła kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców;
  4)   zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.

§ 18. 1. Kursy specjalistyczne dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów oraz na grzyboznawców mogą być prowadzone przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne podmioty w zakresie prowadzonej przez nie działalności gospodarczej.
2. Kursy, o których mowa w ust. 1, obejmują część teoretyczną i zajęcia praktyczne.
3. Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.
4. Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na grzyboznawców określa załącznik nr 6 do rozporządzenia.

§ 19. 1. Egzamin na klasyfikatora grzybów przeprowadza komisja egzaminacyjna w składzie: przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
2. Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej określenia przynależności gatunkowej grzybów oraz z części teoretycznej, obejmującej test pisemny.
3. Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją, o której mowa w § 23.
4. Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje świadectwo potwierdzające uzyskanie uprawnienia klasyfikatora grzybów, którego wzór określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.

§ 20. 1. Egzamin na grzyboznawcę przeprowadza komisja egzaminacyjna w składzie: przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.
2. Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej określenia przynależności gatunkowej grzybów świeżych i suszonych oraz z części teoretycznej, obejmującej test pisemny.
3. Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją, o której mowa w § 23.
4. Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje świadectwo potwierdzające uzyskanie uprawnienia grzyboznawcy, którego wzór określa załącznik nr 8 do rozporządzenia.

§ 21. Główny Inspektor Sanitarny może wyrazić zgodę na uzyskanie uprawnień, o których mowa w § 15 i 17, przez osoby niespełniające wymagań w zakresie wykształcenia określonych w § 15 pkt 2 i § 17 pkt 2, jeżeli osoby te posiadają co najmniej pięcioletnie doświadczenie zawodowe przy skupie lub przetwórstwie grzybów i przetworów grzybowych.

§ 22. Warunki odbywania kursu specjalistycznego, o którym mowa w § 15 pkt 3 oraz § 17 pkt 3, i składania egzaminu, o którym mowa w § 15 pkt 4 oraz § 17 pkt 4, określają umowy zawarte z osobami ubiegającymi się o odpowiednie uprawnienia albo z pracodawcami tych osób.

§ 23. Ewidencję osób, które uzyskały uprawnienia klasyfikatora grzybów, prowadzą i przechowują stacje sanitarno-epidemiologiczne, w których uprawnienia te zostały nadane, a ewidencję osób, które uzyskały uprawnienie grzyboznawcy - Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.

§ 24. Uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy uzyskane na podstawie przepisów dotychczasowych zachowują ważność.

§ 25. W sprawach dotyczących wniosków obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej ubiegających się o uznanie uprawnień klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy mają zastosowanie przepisy art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 10 maja 2002 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej kwalifikacji do podejmowania lub wykonywania niektórych działalności (Dz. U. Nr 71, poz. 655).

§ 26. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że przepisy § 2 oraz § 25 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)

______
1)   Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie §1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2)   Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 18 sierpnia 1993 r. w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa (Dz. U. Nr 79, poz. 374 oraz z 1996 r. Nr 12, poz. 73), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ALBO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH W SWOIM SKŁADZIE GRZYBY

  1)   borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull ex Fr.;
  2)   koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.;
  3)   koźlarz grabowy - Leccinum griseum (Quel.) Sing.;
  4)   koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray;
  5)   maślak pstry - Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze;
  6)   maślak sitarz - Suillus (L. ex Fr.) bovinus O. Kuntze;
  7)   maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) O. Kuntze;
  8)   maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) S. F. Gray;
  9)   maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch;
  10)  piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quel;
  11)  piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel;
  12)  podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb;
  13)  podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quel;
  14)  podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel;
  15)  czubajka kania - Macrolepiota procera (Soop.) Sing;
  16)  dwupierścieniak cesarski - Catathelasma imperiale (Fr.) Sing;
  17)  gąska zielonka - Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund ex Nannf;
  18)  kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;
  19)  lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers;
  20)  lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) Kummer;
  21)  mleczaj rydz - Lactarius deliciosus Fr;
  22)  mleczaj smaczny - Lactarius volemus Fr;
  23)  opieńki - Armillaria mellea sensu lato (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst., Syn. Armillaria (Fr.: Fr) Staude, Syn. Armillaria mellea comple, tylko młode owocniki;
  24)  pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus (Lange) Sing. Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  25)  pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  26)  pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  27)  pieczarka polna - Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  28)  pieczarka szlachetna - Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  29)  pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  30)  pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr;
  31)  płachetka kołpakowa - Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst;
  32)  twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolt.) Fr;
  33)  boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer;
  34)  twardziak (Shii - take) - Lentinus edodes (Berck.) Singer, Syn. Lentinula edodes (Berk.), Pegler;
  35)  łuskwiak lepki - Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai Syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota glutinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito;
  36)  pochwiak pochwiasty - Volvariella volvacea (Bull. Ex Fr.) Sing. Syn. Volvaria volvacea (Bull.) Sacc;
  37)  trufla letnia - Tuber aestivum Vitt;
  38)  trufla zimowa - Tuber magnatum Pico & Vitt;
  39)  trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vitt;
  40)  trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;
  41)  ucho bzowe - Hirneola auricula-judae (Bull. Ex St. Amans) Berk. Syn. Auricularia auricula-judae (Bull.) West. Auricularia auricula (L. ex Hooker) Underwood;
  42)  uszak gęstowłosy - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc. Syn. Hirneola polytricha Mont.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ PRZETWORÓW GRZYBOWYCH DOPUSZCZONYCH DO OBROTU

A. Półprodukty:

1. Grzyby blanszowane, stanowiące półprodukt nietrwały, jeżeli:
  1)   do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
  2)   zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie słono-kwaśnej o pH około 5 i do 10 % NaCl;
  3)   przy przechowywaniu i transporcie zachowana jest temperatura od 2°C do 4°C.
2. Grzyby mrożone, jeżeli:
  1)   do sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz
  2)   zostały poddane działaniu temperatury przynajmniej -30°C.
3. Grzyby w solance, jeżeli:
  1)   do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, wymienionych w pkt 1-14, 17, 21-24, 28, 30-31, 33-39, 41 i 42 załącznika nr 1 do rozporządzenia;
  2)   zostały zblanszowane i utrwalone w solance o stężeniu:
-   grzyby leśne, pieczarki - nie mniejszym niż 20%.
4. Grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki (płatki, grysik i mączka), sporządzone z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:
  1)   do ich sporządzenia użyto jednego z następujących gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-24, 28, 30, 33, 34, 40-42 oraz
  2)   nie zawierają więcej niż 12% wody.
5. Grzyby suszone w postaci mączki wielogatunkowej, jeżeli przemiał każdego gatunku był prowadzony oddzielnie, a mieszanie nastąpiło bezpośrednio przed wprowadzeniem do obrotu.

B. Produkty:

1. Grzyby duszone w tłuszczu w postaci całych owocników lub pokrojonych na połówki, ćwiartki lub plastry, jeżeli:
  1)   do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
  2)   zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane sterylizacji lub mrożeniu w temperaturze około -40°C do -35°C w opakowaniu szczelnym.
2. Ekstrakt grzybowy, stanowiący płynny wyciąg o zawartości suchej masy minimum 7%, jeżeli:
  1)   do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych;
  2)   został utrwalony termicznie.
3. Koncentrat grzybowy, stanowiący zagęszczony wyciąg o zawartości suchej masy minimum 24%, jeżeli:
  1)   do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych oraz
  2)   został utrwalony termicznie.
4. Grzyby kwaszone, jeżeli:
  1)   produkt mało trwały:
a)  do jego sporządzenia użyto jednego z następujących gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-14, 16-18, 21-23, 30, 31 i 33 oraz
b)  zostały utrwalone na drodze fermentacji mlekowej;
  2)   produkt trwały:
-   utrwalony na drodze pasteryzacji.
5. Grzyby marynowane, jeżeli:
  1)   do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych po odsoleniu albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w tym dwa gatunki z rodziny borowikowatych;
  2)   zostały zakwaszone kwasem octowym lub cytrynowym albo mieszaniną tych kwasów o stężeniu nie wyższym niż 1,5% w przeliczeniu na kwas octowy do poziomu pH przynajmniej 5,4;
  3)   zostały poddane pasteryzacji.
6. Grzyby sterylizowane, jeżeli:
  1)   do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo grzybów w solance lub grzybów blanszowanych po odsoleniu;
  2)   zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane działaniu temperatury 120°C-122°C.
7. Inne przetwory grzybowe, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub półproduktów albo ich biomasy.

ZAŁĄCZNIK Nr 3

WZÓR

                   .................., dnia ................
                   .........................................
                   .........................................
                   .........................................
                      (imię i nazwisko lub nazwa i adres
                    przedsiębiorcy prowadzącego działalność
                   w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)

ATEST NA GRZYBY ŚWIEŻE Nr ...........

  Na podstawie § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z
dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178),
w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu ...... o godz. ........
stwierdzam, że grzyby świeże z gatunku ......................
.............................................................
pochodzące z okolic .........................................
w ilości kg ............ (słownie) ..........................
pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych
nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu i przetwórstwa.
Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres
przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10°C.

                                     (pieczątka i podpis
                                  grzyboznawcy/klasyfikatora
                                           grzybów)

ZAŁĄCZNIK Nr 4

WZÓR

                   .................., dnia ................
                   .........................................
                   .........................................
                   .........................................
                      (imię i nazwisko lub nazwa i adres
                    przedsiębiorcy prowadzącego działalność
                   w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)

ATEST NA GRZYBY SUSZONE Nr ...........

  Na podstawie § 7 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z
dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178),

w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu .............
stwierdzam, że dostarczone do oceny grzyby suszone:
w ilości ....... dag/kg (słownie .................)
z gatunku ................
w postaci samych kapeluszy, całych owocników, krajanki*)
w opakowaniu zbiorczym/jednostkowym*)
bez domieszki innych gatunków grzybów,
bez zapleśnień, zaczerwienia wtórnego i rozkruszka,
zawartość wody .............,

pod względem zgodności gatunkowej, cech organoleptycznych
i sanitarnych nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu.

Grzyby przeznaczone do sprzedaży bezpośrednio konsumentowi
muszą być umieszczone w jednostkowych opakowaniach
i odpowiednio oznakowane - nazwa grzyba, nr atestu, rok.

Atest obejmuje partię badaną.

                         .................................
                         (podpis i pieczątka grzyboznawcy)
______
*) Właściwe podkreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr 5

RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW

Cel kursu:

Przekazanie kandydatom na klasyfikatorów grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych niezbędnej wiedzy, która jest wymagana do egzaminu.

Czas trwania kursu - .......... godzin.

Program szczegółowy

1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
  1)   środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
  2)   rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
  3)   sezonowość owocowania grzybów;
  4)   budowa owocnika grzyba kapeluszowego, cechy makro- i mikroskopowe, cechy organoleptyczne;
  5)   podstawy podziału systematycznego grzybów.
2. Charakterystyka dopuszczonych do obrotu grzybów uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Grzyby jadalne niedopuszczone do obrotu - przyczyny ich niedopuszczenia.
4. Grzyby trujące i zatrucia grzybami:
  1)   omówienie gatunków grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich gatunków jadalnych;
  2)   podział zatruć ze względu na zasady działania toksyn.
5. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:
  1)   ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;
  2)   ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  3)   przepisy dotyczące opakowań jednostkowych.
6. Polskie normy dotyczące grzybów świeżych.
7. Ocena grzybów świeżych:
  1)   cechy dyskwalifikujące;
  2)   klasa jakości;
  3)   warunki przechowywania i transportu.
8. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
9. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad:
  1)   targowiskową sprzedażą rosnących w warunkach naturalnych grzybów świeżych i przetworów grzybowych;
  2)   grzybami i przetworami grzybowymi znajdującymi się w obrocie;
  3)   grzybami w zakładach żywienia zbiorowego.
10. Ćwiczenia - wystawianie atestów na grzyby świeże przeznaczone do:
  1)   przetwórstwa;
  2)   obrotu.
11. Seminarium - powtórzenie przekazywanego materiału.

ZAŁĄCZNIK Nr 6

RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA GRZYBOZNAWCÓW

Cel kursu:

Przekazanie kandydatom na grzyboznawców niezbędnej wiedzy, która jest wymagana do egzaminu.

Czas trwania kursu - ................ godzin.

Program szczegółowy

1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
  1)   środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
  2)   rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
  3)   sezonowość owocowania grzybów.
2. Warunki zbioru ze stanu naturalnego.
3. Budowa grzybów kapeluszowych.
4. Podstawy podziału systematycznego grzybów.
5. Zbiór i oznaczenia zebranych gatunków rosnących w warunkach naturalnych.
6. Omówienie grzybów dopuszczonych do obrotu - uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych.
7. Ćwiczenia:
  1)   zbiór i oznaczanie zebranych gatunków grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych w terenie;
  2)   posługiwanie się kluczami i atlasami.
8. Grzyby podlegające ochronie prawnej i grzyby zagrożone.
9. Skład chemiczny grzybów.
10. Wartości odżywcze, strawność i przyswajalność przez organizm ludzki grzybów.
11. Uprawa grzybów - metody, trendy.
12. Produkcja pieczarki blanszowanej, mrożonej, marynowanej.
13. Produkcja podłoża do uprawy pieczarki.
14. Skażenia promieniotwórcze grzybów.
15. Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii i zanieczyszczeń chemicznych żywności, higieny produkcji i wymagań mikrobiologicznych dla grzybów i przetworów grzybowych.
16. Obowiązujące przepisy prawne krajowe dotyczące:
  1)   rozporządzenia dotyczącego grzybów dopuszczonych do obrotu, środków spożywczych zawierających grzyby, przetworów grzybowych oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy;
  2)   dozwolonych substancji dodatkowych, które mogą być stosowane do żywności;
  3)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności.
17. Omówienie przetwórstwa grzybów:
  1)   półprodukty: grzyby solone, grzyby blanszowane;
  2)   półprodukty gotowe: grzyby suszone, grzyby marynowane, grzyby sterylizowane;
  3)   produkty zawierające w swoim składzie grzyby: sałatki, lecza, sosy, koncentraty.
18. Zajęcia praktyczne - zwiedzanie zakładu przetwórstwa grzybów.
19. Przetwórstwo grzybów rosnących w warunkach naturalnych.
20. Ćwiczenia:
  1)   identyfikacja i segregacja grzybów suszonych;
  2)   wystawianie atestów na grzyby świeże i suszone.
21. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
22. Zasady nadzoru organów urzędowej kontroli żywności nad sprzedażą grzybów świeżych, suszonych i przetworów grzybowych na targowiskach i w obrocie.
23. Zatrucia grzybami na tle zatruć pokarmowych w kraju. Epidemiologia zatruć grzybami - podział zatruć ze względu na mechanizm działania toksyn:
  1)   zatrucia cytotropowe;
  2)   zatrucia neurotropowe;
  3)   zatrucia gastryczne;
  4)   zatrucia nieswoiste.
24. Ćwiczenia - określanie przynależności gatunkowej grzybów świeżych na podstawie zarodników - analiza mikroskopowa.
25. Identyfikacja i segregacja grzybów suszonych.
26. Ćwiczenia - określanie przynależności gatunkowej rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych.
27. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:
  1)   ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;
  2)   ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
28. Powtórzenie materiału kursu.
29. Projekcja filmu, np. "Zatrucia grzybami".

ZAŁĄCZNIK Nr 7

WZÓR

ŚWIADECTWO KLASYFIKATORA GRZYBÓW Nr .....

Wojewódzka Stacja
Sanitarno - Epidemiologiczna

w ..........................

Stwierdzam, że
Pan/Pani .................. imię ojca ......................
urodzony(a).................................................
po zdaniu w dniu ..................... z wynikiem pozytywnym
egzaminu uzyskał(a) uprawnienie klasyfikatora grzybów.
Podstawa prawna: § 19 ust. 4 rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178).
Uprawnienie podlega uchyleniu w przypadkach określonych w art.
22 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych
żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408
oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

............................   .............................
(pieczęć okrągła państwowego        (podpis państwowego
 wojewódzkiego inspektora       wojewódzkiego inspektora
       sanitarnego)                     sanitarnego)

.............., dnia ............

ZAŁĄCZNIK Nr 8

WZÓR

ŚWIADECTWO GRZYBOZNAWCY Nr ......

Państwowy Wojewódzki
Inspektor Sanitarny w Poznaniu

                      Stwierdzam, że

Pan/Pani .................. imię ojca ......................
urodzony(a) ....................... w ......................
po zdaniu w dniu ..................... z wynikiem pozytywnym
egzaminu uzyskał(a) uprawnienie grzyboznawcy.

Podstawa prawna: § 20 ust. 4 rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178).

Uprawnienie podlega uchyleniu w przypadkach określonych w art.
22 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych
żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408
oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

.............................   ..............................
(pieczęć okrągła Państwowego         (podpis Państwowego
 Wojewódzkiego Inspektora           Wojewódzkiego Inspektora
 Sanitarnego w Poznaniu)            Sanitarnego w Poznaniu)

.............., dnia ..............

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt