Dziennik Ustaw 2002 Nr 227 poz. 1895 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)

z dnia 17 grudnia 2002 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

(Dz. U. z dnia 23 grudnia 2002 r.)


Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:


§ 1. Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

§ 2. Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.

§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).

§ 4. Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.

§ 5. 1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0702 00 00, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0813 i 2401, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3. W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.

§ 6. Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0702 00 00, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.

§ 7. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0813 i 2401 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
  1)   I kwartał   - 25%;
  2)   II kwartał   - 25%;
  3)   III kwartał   - 25%;
  4)   IV kwartał   - 25%.

§ 8. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

________
1)   Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).
2)   Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI
 
Numer kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlośćWysokość kaucji
123456
0945010406Sery i twarogi: 300 t350 EUR/t
 0406 90- Pozostałe sery:   
  - - Pozostałe:   
 0406 90 29 0- - - Kashkaval25  
  - - - Feta:   
 0406 90 31 0
- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach
       zawierających solankę albo w butelkach z owczej
       lub koziej skóry
25  
 0406 90 33 0- - - - Pozostałe25  
  - - - Pozostałe:   
 0406 90 50 0
- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów,
       w pojemnikach zawierających solankę albo
       w butelkach z owczej lub koziej skóry
   
 ex 0406 90 50 0Ser typu Tulum25  
  - - - - Pozostałe:   
  
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40%
         masy i o zawartości wody, w substancji
         beztłuszczowej:
   
  
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale
           nieprzekraczającej 72% masy:
   
  
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody
             w substancji beztłuszczowej:
   
 0406 90 86 0
- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale
               nieprzekraczającej 52% masy
   
 ex 0406 90 86 0Ser typu Tulum peyniri25  
 0406 90 87 0
- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale
               nieprzekraczającej 62% masy
   
 ex 0406 90 87 0Ser typu Tulum peyniri25  
 0406 90 88 0
- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale
               nieprzekraczającej 72% masy
   
 ex 0406 90 88 0Ser typu Tulum peyniri25  
0945020702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone: 250 t50 EUR/t
 0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia10  
0945030703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone: 1.000 t (łącznie z poz. 0709)50 EUR/t
 0703 90 00 0- Pory i pozostałe warzywa cebulowe   
 ex 0703 90 00 0Pory świeże lub chłodzone12,5  
0945040707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 200 t50 EUR/t
 0707 00 05- Ogórki:   
 0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego10  
 0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada10  
 0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudnia10  
0945030709Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone: 1.000 t (łącznie z poz. 0703)50 EUR/t
 0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:   
 0709 60 10 0- - Słodka papryka4,5  
  - - Pozostałe:   
 0709 60 91 0
- - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego
     lub barwników oleożywicznych capsicum
4,5  
 0709 60 95 0
- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub
     żywicznych
4,5  
 0709 60 99 0- - - Pozostałe4,5  
 0709 90- Pozostałe:   
 0709 90 40 0- - Kapary4,5  
 0709 90 70 0- - Cukinia4,5  
0945050710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:  50 EUR/t
 0710 80- Pozostałe warzywa:   
 0710 80 10 0- - Oliwki12,5500 t 
0945060711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 500 t50 EUR/t
 0711 20- Oliwki:   
 0711 20 10 0- - Do celów innych niż produkcja oliwy7,5  
 0711 30 00 0- Kapary7,5  
0945070813Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem: 700 t200 EUR/t
 0813 10 00 0- Morele0  
 0813 20 00 0- Śliwki0  
 0813 40- Pozostałe owoce:   
 0813 40 10 0- - Brzoskwinie włącznie z nektarynami0  
 0813 40 30 0- - Gruszki0  
 0813 40 50 0- - Papaje0  
 0813 40 60 0- - Tamaryndy0  
 0813 40 70 0
- - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce
   kanawalii, owoce sączyńca, męczennicy, oskomianu
   (carambola) i pitahaya
0  
 0813 40 95 0- - Pozostałe0  
 0813 50
- Mieszanki z orzechów lub z owoców suszonych objętych
 niniejszym działem:
   
  
- - Mieszanki z owoców suszonych, innych niż te objęte
   pozycjami od 0801 do 0806:
   
  - - - Niezawierające śliwek:   
 0813 50 12 0
- - - - Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi
       (śliwki chińskie), owoców kanawalii, owoców
       sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola)
       i pitahaya
0  
 0813 50 15 0- - - - Pozostałe0  
 0813 50 19 0- - - Zawierające śliwki0  
  
- - Mieszanki wyłącznie z orzechów suszonych objętych
   pozycjami 0801 i 0802:
   
 0813 50 31 0- - - Z orzechów tropikalnych0  
 0813 50 39 0- - - Pozostałe0  
  - - Pozostałe mieszanki:   
 0813 50 91 0- - - Niezawierające śliwek lub fig0  
 0813 50 99 0- - - Pozostałe0  
0945080902Herbata, nawet aromatyzowana: 2.000 t200 EUR/t
 0902 10 00 0
- Herbata zielona (niefermentowana), w bezpośrednich
 opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg
7,5  
 0902 20 00 0- Pozostała herbata zielona (niefermentowana)7,5  
 0902 30 00 0
- Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo
 fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach
 o zawartości nieprzekraczającej 3 kg
7,5  
 0902 40 00 0
- Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata
 częściowo fermentowana
7,5  
0945090910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 50 t200 EUR/t
 0910 40- Tymianek; liście laurowe:   
 0910 40 90 0- - Liście laurowe9,5  
0945101512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyflkowane chemicznie: 800 t80 EUR/t
  
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz
 ich frakcje:
   
 1512 19- - Pozostałe:   
  - - - Pozostałe:   
 1512 19 91- - - - Olej słonecznikowy:   
 1512 19 91 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany20  
 1512 19 91 9- - - - - Pozostały17,5  
0945111604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 500 t 
  - Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone:   
 1604 14- - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda spp.):   
  - - - Tuńczyki i bonito:   
 1604 14 11 0- - - - W oleju roślinnym0  
  - - - - Pozostałe:   
 1604 14 16 0- - - - - Filety znane jako "loins"0  
 1604 14 18 0- - - - - Pozostałe0  
 1604 14 90 0- - - Pelamida (Sarda spp.)0  
 1604 20- Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:   
  - - Pozostałe:   
 1604 20 70 0
- - - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych ryb z rodzaju
     Euthynnus
0  
0945121704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladę), niezawierające kakao: 2.600 t (łącznie z pozycją 1806)100 EUR/t
 1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:   
  
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie
   z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
   
 1704 10 11 0- - - Guma w paskach6  
 1704 10 19 0- - - Pozostała8  
  
- - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie
   z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
   
 1704 10 91 0- - - Guma w paskach4  
 1704 10 99 0- - - Pozostała8  
 1704 90- Pozostałe:   
 1704 90 30 0- - Biała czekolada13  
  - - Pozostałe:   
 1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu6  
  - - - Pozostałe:   
 1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem25 + DCC  
 1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne25 + DCC  
  - - - - Pozostałe:   
 1704 90 99 0- - - - - Pozostałe25 + DCC(a)  
 1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:   
 1806 10
- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego
 środka słodzącego:
   
 1806 10 15 0
- - Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż
   5% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym
   wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej
   jako sacharoza
15  
 1806 10 20 0
- - Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65%
   masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym
   wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej
   jako sacharoza
15  
 1806 20
- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub
 batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie,
 paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w
 pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o
 zawartości przekraczającej 2 kg:
   
 1806 20 10 0
- - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego albo
   zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego
   i tłuszczu z mleka łącznie
20  
 1806 20 30 0
- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31%
   masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie
20  
  - - Pozostałe:   
 1806 20 50 0- - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego20  
 1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe20  
 1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa20  
 1806 20 95 0- - - Pozostałe22 + DCC  
  - Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:   
 1806 31 00 0- - Nadziewane37 + DCC  
 1806 32- - Bez nadzienia:   
 1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów37 + DCC  
 1806 32 90 0- - - Pozostałe37 + DCC  
 1806 90- Pozostałe:   
  - - Czekolada i produkty czekoladowe:   
  - - - Czekolady, nawet z nadzieniem:   
 1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol37 + DCC  
 1806 90 19 0- - - - Pozostałe37 + DCC  
  - - - Pozostałe:   
 1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem37 + DCC  
 1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia37 + DCC  
 1806 90 50 0
- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane
   z substytutów cukru, zawierające kakao
37 + DCC  
 1806 90 60 0- - Produkty do smarowania zawierające kakao37 + DCC  
 1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów37 + DCC  
 1806 90 90 0- - Pozostałe37 + DCC  
0945131902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: 200 t200 EUR/t
  
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani
 nieprzygotowane inaczej:
   
 1902 11 00 0- - Zawierające jaja28  
 1902 19- - Pozostałe:   
 1902 19 10 0- - - Niezawierające mąki lub mączki ze zwykłej pszenicy12  
 1902 19 90 0- - - Pozostałe12  
 1902 30- Pozostałe makarony:   
 1902 30 10 0- - Suszone14  
 1902 30 90 0- - Pozostałe3  
0945142007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t100 EUR/t
  - Pozostałe:   
 2007 91- - Owoce cytrusowe:   
 2007 91 10 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy20  
 2007 91 30 0
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale
     nieprzekraczającej 30% masy
20  
 2007 99- - Pozostałe:   
  - - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy:   
 2007 99 20 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów20  
  
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale
     nieprzekraczającej 30% masy:
   
 2007 99 51 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów20  
  - - - Pozostałe:   
 2007 99 98 0- - - - Pozostałe   
 ex 2007 99 98 0Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru nieprzekraczającej 13% masy20  
0945152008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 t100 EUR/t
  
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet
 zmieszane razem:
   
 2008 11- - Orzeszki ziemne:   
 2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5  
  
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach
     o zawartość netto:
   
  - - - - Przekraczającej 1 kg:   
 2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5  
 2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5  
  - - - - Nieprzekraczającej 1 kg:   
 2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5  
 2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5  
 2008 19- - Pozostałe, włączając mieszanki:   
  
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto
     przekraczającej 1 kg:
   
 2008 19 11 0
- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50%
       masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców
       tropikalnych
17,5  
  - - - - Pozostałe:   
 2008 19 13 0- - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone17,5  
 2008 19 19 0- - - - - Pozostałe17,5  
  
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto
     nieprzekraczającej 1 kg:
   
  
- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50%
       masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców
       tropikalnych:
   
 2008 19 51 0- - - - - Prażone orzechy tropikalne17,5  
 2008 19 59 0- - - - - Pozostałe17,5  
  - - - - Pozostałe:   
  - - - - - Orzechy prażone:   
 2008 19 93 0- - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone17,5  
 2008 19 95 0- - - - - - Pozostałe17,5  
 2008 19 99 0- - - - - Pozostałe17,5  
0945162008 30- Owoce cytrusowe: 1.000 t 
  - - Zawierające dodatek alkoholu:   
  - - - O zawartości cukru przekraczającej 9% masy:   
 2008 30 11 0
- - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu
       nieprzekraczającej 11,85% mas.
15  
 2008 30 19 0- - - - Pozostałe15  
  - - - Pozostałe:   
 2008 30 31 0
- - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu
       nieprzekraczającej 11,85% mas.
15  
 2008 30 39 0- - - - Pozostałe15  
  - - Niezawierające dodatku alkoholu:   
  
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto przekraczającej
     1 kg:
   
 2008 30 51 0- - - - Cząstki grejpfrutów15  
 2008 30 55 0
- - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsuma);
       klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy
       cytrusowe
15  
 2008 30 59 0- - - - Pozostałe15  
  
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej
     1 kg:
   
 2008 30 71 0- - - - Cząstki grejpfrutów15  
 2008 30 75 0
- - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas);
       klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy
       cytrusowe
15  
 2008 30 79 0- - - - Pozostałe15  
 2008 30 90 0- - - Niezawierające dodatku cukru15  
 2008 50- Morele:   
  - - Zawierające dodatek alkoholu:   
  
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
     przekraczającej 1 kg:
   
  - - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:   
 2008 50 11 0
- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu
         nieprzekraczającej 11,85% mas.
15  
 2008 50 19 0- - - - - Pozostałe15  
  - - - - Pozostałe:   
 2008 50 31 0
- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu
         nieprzekraczającej 11,85% mas.
15  
 2008 50 39 0- - - - - Pozostałe15  
  
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto
     nieprzekraczającej 1 kg:
   
 2008 50 51 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15  
 2008 50 59 0- - - - Pozostałe15  
  - - Niezawierające dodatku alkoholu:   
  
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto przekraczającej
     1 kg:
   
 2008 50 61 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy15  
 2008 50 69 0- - - - Pozostałe15  
  
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej
     1 kg:
   
 2008 50 71 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15  
 2008 50 79 0- - - - Pozostałe15  
  
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto:
   
 2008 50 92 0- - - - 5 kg lub więcej15  
 2008 50 94 0- - - - 4,5 kg lub więcej, ale mniej niż 5 kg15  
 2008 50 99 0- - - - Mniej niż 4,5 kg15  
 2008 70- Brzoskwinie, włączając nektarynki:   
  - - Zawierające dodatek alkoholu:   
  
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto
     przekraczającej 1 kg:
   
  - - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:   
 2008 70 11 0
- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu
         nieprzekraczającej 11,85% mas.
15  
 2008 70 19 0- - - - - Pozostałe15  
  - - - - Pozostałe:   
 2008 70 31 0
- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu
         nieprzekraczającej 11,85% mas.
15  
 2008 70 39 0- - - - - Pozostałe15  
  
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto
     nieprzekraczającej 1 kg:
   
 2008 70 51 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15  
 2008 70 59 0- - - - Pozostałe15  
  - - Niezawierające dodatku alkoholu:   
  
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto przekraczającej
     1 kg:
   
 2008 70 61 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy15  
 2008 70 69 0- - - - Pozostałe15  
  
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej
     1 kg:
   
 2008 70 71 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15  
 2008 70 79 0- - - - Pozostałe15  
  
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto:
   
 2008 70 92 0- - - - 5 kg lub więcej15  
 2008 70 94 0- - - - 4,5 kg lub więcej, ale mniej niż 5 kg15  
 2008 70 99 0- - - - Mniej niż 4,5 kg15  
0945172009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t200 EUR/t
  - Sok pomarańczowy:   
 2009 11- - Mrożony:   
  - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:   
 2009 11 11 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto
20  
 2009 11 19 0- - - - Pozostałe20  
  - - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:   
 2009 11 91 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto i o zawartości dodatku cukru
       przekraczającej 30% masy
20  
 2009 11 99 0- - - - Pozostałe20  
 2009 12 00 0- - Niemrożony, o liczbie Brixa nieprzekraczającej 2020  
 2009 19- - Pozostałe:   
  - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:   
 2009 19 11 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto
20  
 2009 19 19 0- - - - Pozostałe20  
  
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale
     nieprzekraczającej 67:
   
 2009 19 91 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto i o zawartości dodatku cukru
       przekraczającej 30% masy
20  
 2009 19 98 0- - - - Pozostałe20  
  - Sok grejpfrutowy:   
 2009 21 00 0- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 2020  
 2009 29- - Pozostałe:   
  - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:   
 2009 29 11 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto
20  
 2009 29 19 0- - - - Pozostałe20  
  
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale
     nieprzekraczającej 67:
   
 2009 29 91 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto i o zawartości dodatku cukru
       przekraczającej 30% masy
20  
 2009 29 99 0- - - - Pozostałe20  
  - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:   
 2009 31- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:   
  
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy
     netto:
   
 2009 31 11 0- - - - Zawierający dodatek cukru20  
 2009 31 19 0- - - - Niezawierający dodatku cukru20  
  
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
     masy netto:
   
  - - - - Sok cytrynowy:   
 2009 31 51 0- - - - - Zawierający dodatek cukru20  
 2009 31 59 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru20  
  - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:   
 2009 31 91 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20  
 2009 31 99 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20  
 2009 39- - Pozostałe:   
  - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:   
 2009 39 11 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto
20  
 2009 39 19 0- - - - Pozostałe20  
  
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale
     nieprzekraczającej 67:
   
  
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy
       netto:
   
 2009 39 31 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20  
 2009 39 39 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20  
  
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto:
   
  - - - - - Sok cytrynowy:   
 2009 39 51 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej
           30% masy
20  
 2009 39 55 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej
           30% masy
20  
 2009 39 59 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20  
  - - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:   
 2009 39 91 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej
           30% masy
20  
 2009 39 95 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej
           30% masy
20  
 2009 39 99 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20  
  - Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):   
 2009 61- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:   
 2009 61 10 0
- - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy
     netto
20  
 2009 61 90 0
- - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg
     masy netto
20  
 2009 69- - Pozostałe:   
  - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:   
 2009 69 11 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg
       masy netto
20  
 2009 69 19 0- - - - Pozostałe20  
  
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale
     nieprzekraczającej 67:
   
  
- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy
       netto:
   
 2009 69 51 0- - - - - Stężony20  
 2009 69 59 0- - - - - Pozostały20  
  
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg
       masy netto:
   
  
- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30%
         masy:
   
 2009 69 71 0- - - - - - Stężony20  
 2009 69 79 0- - - - - - Pozostały20  
 2009 69 90 0- - - - - Pozostałe20  
 2009 90- Mieszanki soków:   
  - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:   
  - - - Pozostałe:   
  
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy
       netto:
   
  
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku
         ananasowego:
   
 2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru20  
 2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe20  
  
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg
       masy netto:
   
  
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku
         ananasowego:
   
 2009 90 71 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej
           30% masy
20  
 2009 90 73 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej
           30% masy
20  
 2009 90 79 0- - - - - - Niezawierające dodatku cukru20  
0945182102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 50 t200 EUR/t
 2102 10- Drożdże aktywne:   
 2102 10 10 0- - Kultury drożdży20  
  - - Drożdże piekarnicze:   
 2102 10 31 0- - - Suszone20  
 2102 10 39 0- - - Pozostałe20  
 2102 10 90 0- - Pozostałe20  
0945192203 00Piwo otrzymywane ze słodu: 1.000 hl2 EUR/hl
  - W pojemnikach o objętości 10 litrów lub mniejszej:   
 2203 00 01 0- - W butelkach0  
 2203 00 09 0- - Pozostałe0  
 2203 00 10 0- W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów0  
0945202204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 1.000 hl2,5 EUR/hl
 2204 10- Wino musujące:   
  
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie
   mniejszej niż 8,5% obj.:
   
 2204 10 11- - - Szampan:   
 2204 10 11 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie
       mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż
       22% obj.
   
 ex 2204 10 11 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj.15 minimum 21 EUR/hl  
 2204 10 19- - - Pozostałe:   
 2204 10 19 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie
       mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż
       22% obj.
   
 ex 2204 10 19 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj.15 minimum 21 EUR/hl  
  - - Pozostałe:   
 2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 EUR/hl  
 2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 EUR/hl  
  
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją
 nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:
   
 2204 21- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:   
 2204 21 10
- - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10 w butelkach
     z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi
     przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane
     w inny sposób, pozostające w wyniku obecności
     dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem
     nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,
     mierzonym w temperaturze 20°C:
   
 2204 21 10 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       nie większej niż 22% obj.
   
 ex 2204 21 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.15 minimum 21 EUR/hl  
  - - - Pozostałe:   
  
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       nieprzekraczającej 13% obj.:
   
  
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych
         regionach:
   
  - - - - - - Białe:   
 2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 34 0- - - - - - - Penedés15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl  
  - - - - - - Pozostałe:   
 2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 74 0- - - - - - - Penedés15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl  
  - - - - - Pozostałe:   
 2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl  
  
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej
       15% obj.:
   
  
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych
         regionach:
   
 2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl  
  - - - - - Pozostałe:   
 2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl  
  
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej
       18% obj.:
   
 2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl  
 2204 29- - Pozostałe:   
 2204 29 10
- - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w
     butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi
     przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane
     w inny sposób, pozostające w wyniku obecności
     dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem
     nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,
     mierzonym w temperaturze 20°C:
   
 2204 29 10 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       nieprzekraczającej 22% obj.
   
 ex 2204 29 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj.12,5 minimum 21 EUR/hl  
  - - - Pozostałe:   
  
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       nieprzekraczającej 13% obj.:
   
  
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych
         regionach:
   
  - - - - - - Białe:   
 2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
  - - - - - - Pozostałe:   
 2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
  - - - - - Pozostałe:   
  - - - - - - Białe:   
 2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
  - - - - - - Pozostałe:   
 2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
 2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl  
  
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej
       15% obj.:
   
  
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych
         regionach:
   
 2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 EUR/hl  
 2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 EUR/hl  
  - - - - - Pozostałe:   
 2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 EUR/hl  
 2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 EUR/hl  
  
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
       przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej
       18% obj.:
   
 2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 10,5 EUR/hl  
 2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5 minimum 10,5 EUR/hl  
 2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 EUR/hl  
 2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5 minimum 10,5 EUR/hl  
 2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 10,5 EUR/hl  
 2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 EUR/hl  
 2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 EUR/hl  
 2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:   
 2204 30 10
- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną
   inaczej niż przez dodanie alkoholu:
   
 2204 30 10 1
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
     nieprzekraczającej 22% obj.
   
 ex 2204 30 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj.22,5  
  - - Pozostały:   
  
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o
     rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
     nieprzekraczającej 1% obj.:
   
 2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5  
 2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5  
  - - - Pozostały:   
 2204 30 96- - - - Skoncentrowany:   
 2204 30 96 1
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
         przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej
         22% obj.
   
 ex 2204 30 96 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.32,5  
 2204 30 98- - - - Pozostały:   
 2204 30 98 1
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
         przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej
         22% obj.
   
 ex 2204 30 98 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.32,5  
0945212401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: 2.000 t700 EUR/t
 2401 10- Tytoń nieodżyłowany:   
  
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony
   powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy
   Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland
   i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
   
 2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 2401 10 20 0
- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie
     z jego hybrydami)
52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
  - - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:   
 2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 2401 10 49 0- - - - Pozostałe52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
  - - Pozostałe:   
 2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 2401 10 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 2401 10 90 0- - - Pozostały tytoń52,5 minimum 1,085 EUR/kg  
 
(a)  Dotyczy tylko zawierających mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza).

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859, 1860, 1861, 1862, 1863, 1864, 1865, 1866, 1867, 1868, 1869, 1870, 1871, 1872, 1873, 1874, 1875, 1876, 1877, 1878, 1879, 1880, 1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887, 1888, 1889, 1890, 1891, 1892, 1893, 1894, 1895, 1896, 1897, 1898, 1899, 1900, 1901, 1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1907, 1908, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032, 2033, 2034, 2035, 2036, 2037, 2038, 2039, 2040, 2041, 2042, 2043, 2044, 2045, 2046, 2047, 2048, 2049, 2050, 2051, 2052, 2053, 2054, 2055, 2056, 2057, 2058, 2059, 2060, 2061, 2062, 2063, 2064, 2065, 2066, 2067, 2068, 2069, 2070, 2071, 2072, 2073, 2074, 2075, 2076, 2077, 2078, 2079, 2080, 2081, 2082, 2083, 2084, 2085, 2086, 2087, 2088, 2089, 2090, 2091, 2092, 2093, 2094, 2095, 2096, 2097, 2098

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt