Dziennik Ustaw 2002 Nr 142 poz. 1190 - Zm.: rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI

z dnia 8 sierpnia 2002 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.

(Dz. U. z dnia 6 września 2002 r.)


Na podstawie art. 45 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz. U. z 2001 r. Nr 55, poz. 578) zarządza się, co następuje:


§ 1. W rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. Nr 66, poz. 665), wprowadza się następujące zmiany:
  1)   w § 4 w ust. 1 pkt 2 i 3 otrzymują brzmienie:
"2)  przeciwpożarowych - opinią właściwej miejscowo komendy powiatowej (miejskiej) Państwowej Straży Pożarnej, a w przypadku kontroli obiektu, za równorzędny opinii uznaje się protokół okresowej kontroli Państwowej Straży Pożarnej,
3)   sanitarnych - opinią właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, a w przypadku kontroli obiektu, za równorzędny opinii uznaje się protokół okresowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.";
  2)   w § 5:
a)  w ust. 2 pkt 4 otrzymuje brzmienie:
"4)  opis obiektu potwierdzający stopień spełnienia przez ten obiekt wymagań dla rodzaju i kategorii, o które ubiega się wnioskodawca,",
b)  w ust. 3 pkt 2 otrzymuje brzmienie:
"2)  zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON przedsiębiorcy, wydane przez właściwy urząd statystyczny,";
  3)   w § 6 skreśla się ust. 3;
  4)   po § 6 dodaje się § 6a w brzmieniu:
"§ 6a.  Przedsiębiorca jest obowiązany przedłożyć dokumenty potwierdzające kwalifikacje personelu w trakcie oceny obiektu, o której mowa w § 6 ust. 1, na żądanie wojewody lub jego przedstawiciela, o którym mowa w § 6 ust. 2 pkt 1.";
  5)   w § 8 w ust. 2 wyrazy "dwa lata" zastępuje się wyrazami "trzy lata";
  6)   w § 9:
a)  ust. 2 otrzymuje brzmienie:
"2.  Wykonywanie czynności kontrolnych powinno odbywać się w obecności kierownika kontrolowanego obiektu hotelarskiego lub osoby upoważnionej do zastępowania go, z zastrzeżeniem ust. 2a.",
b)  po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
"2a.  W przypadku nieobecności kierownika lub osoby upoważnionej do zastępowania go można wykonywać wyłącznie te czynności kontrolne, o których terminie przeprowadzenia uprzednio powiadomiono kierownika obiektu.",
c)  ust. 5 otrzymuje brzmienie:
"5.  Jeżeli wyniki przeprowadzonej kontroli obiektu hotelarskiego wskazują na to, że zachodzą przesłanki zmiany rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenia nadanej mu kategorii, wojewoda dokonuje ponownej oceny obiektu, z zastrzeżeniem ust. 6.",
d)  dodaje się ust. 6 w brzmieniu:
"6.  Wojewoda może odstąpić od ponownej oceny obiektu, o której mowa w ust. 5, jeżeli przedsiębiorca wyraził zgodę na zmianę rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenie nadanej mu kategorii.";
  7)   w § 10 po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
"2a.  Przedsiębiorca zgłaszający do ewidencji świadczenie usług hotelarskich w innym obiekcie jest obowiązany dołączyć zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON, wydane przez właściwy urząd statystyczny.";
  8)   w § 15 w ust. 1 w pkt 3 skreśla się wyrazy "a także zmiany czasu trwania sezonu,";
  9)   w § 17 wyrazy "odmawiającą potwierdzenia zaszeregowania" zastępuje się wyrazami "uchylającą zaszeregowanie";
  10)  załącznik nr 1 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
  11)  załącznik nr 2 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;
  12)  załącznik nr 7 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 3 do niniejszego rozporządzenia;
  13)  załącznik nr 8 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 4 do niniejszego rozporządzenia.

§ 2. Dostosowanie obiektów działających w dniu wejścia w życie rozporządzenia do wymagań określonych w § 2 ust. 4 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, powinno nastąpić do dnia 1 stycznia 2004 r.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA HOTELI I MOTELI
 
  Kategorie
Lp.Wymagania***************
  HMHMHMHMHM
123456789101112
1Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku, lub zespół budynkówoooooooooo
2
Obiekty całoroczne zlokalizowane w wielu budynkach powinny być połączone stałymi zabudowanymi przejściami, zapewniającymi dostęp do wszystkich usług w obiekcie
Nie dotyczy obiektów zlokalizowanych w miejscowościach o charakterze wypoczynkowo-rekreacyjnym
o o o     
 I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia          
3Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrzoooooooooo
4Górna osłona nad głównym wejściem, usytuowanie wejścia we wnęce lub zapewnienie drzwi automatycznie otwieranychoooooo    
5Górna osłona nad podjazdem do obiektu na wysokości co najmniej 4,5 moooo      
6Oddzielne wejście i wydzielona droga bagażu gościoo        
7Wydzielona droga dostaw - nie dotyczy hoteli *** w zwartej zabudowie miejskiejoooooo    
8Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oświetlenie terenu i oddzielenie części gospodarczej od części dostępnej dla gościoooooooooo
9
Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi, w motelach zapewniające miejsca postojowe dla wszystkich j.m.
Nie dotyczy hoteli zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości
ooooo     
10Parkingi lub miejsca postojowe przy obiekcie zapewniające miejsca postojowe dla wszystkich j.m.     o o o
 II. Instalacje i urządzenia techniczne          
11W części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne:          
 1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C oraz wilgotność 45 - 60%oooo      
 2) wentylacja mechaniczna1)    oo    
 3) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna      oooo
12W części pobytowej - j.m.:          
 1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C oraz wilgotność 45 - 60%oo        
 2) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna  oooooooo
13Wentylacja mechaniczna wyciągowa w w.h.s. - dla ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną, przy centralnym zaopatrzeniu w ciepłą wodę, w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3oooooooooo
14Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanejoooooooooo
15Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobęoooooooooo
16Komfort akustyczny w całym obiekcie zgodnie z Polską Normąoooooooooo
17Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeńoooooooooo
18Telefon i faks dostępny dla gości w recepcjioooooooooo
19Dostęp do Internetu w pokojach lub na odrębnych stanowiskachoooooo    
20Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnychoooooo    
21Dźwigi osobowe /ew. schody ruchome/ w obiektach:          
 1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej)oo        
 2) powyżej 1. kondygnacji w części przeznaczonej dla gościoo        
 3) powyżej 2. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości  oo      
 4) powyżej 3. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości    oo    
 5) powyżej 4. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości      oooo
22Oddzielny dźwig towarowo-osobowy, o ile wymagany jest dźwig osobowyoooo      
23Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej:          
 1) 150 j.m.oo        
 2) 200 j.m.  oo      
 3) 300 j.m.    oo    
 III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu          
24Hall recepcyjny:          
 1) o powierzchni minimum (w m2) do 50 j.m.50503030202020201010
 2) o powierzchni dodatkowej (w m2) dla każdej j.m. powyżej 500,80,80,50,50,30,30,20,20,10,1
25Hall zespołu gastronomicznego w obiektach powyżej 50 j.m.oo        
26
Zespół higieniczno-sanitarny przy części ogólnodostępnej
Wyposażenie minimum:
          
 1) umywalki z blatem lub półkąoooooooooo
 2) lustro nad każdą umywalką, z górnym lub bocznym oświetleniemoooooooooo
 3) dozownik do płynnego mydłaoooooooooo
 4) pojemnik na papier i odpadyoooooooooo
 5) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytkuoooooooooo
 6) wieszaki ścienneoooooooooo
 7) WC ( w obiektach kategorii *****, **** i *** - oddzielne dla kobiet i mężczyzn)oooooooooo
 8) pisuar w WC męskimoooooooooo
 IV. Część mieszkalna          
27Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.):oooooooooo
 1) pokój 1-osobowy1414121210109988
 2) pokój 2-osobowy18181616141412121010
 3) pokój 3-osobowy     1616151514
 4) pokój 4-osobowy       181816
 
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę
W obiektach * - *** dopuszcza się odstępstwo do 10% powierzchni mieszkalnej pokoju, zrekompensowane powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania
      4,54,544
28Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową pomocniczą z wydzielonym dodatkowo WC, aneks barowyoooo      
 1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające          
29Zestaw wyposażenia meblowego (w obiektach ** - ***** jednolity komplet, w obiektach * - ** dopuszcza się meble wielofunkcyjne):          
 1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cmoooooooooo
 2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cmoooooooooo
 3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spaniaoooooooooo
 4) szafa lub zabudowana wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobęoooooo    
 5) wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę      oooo
 6) biurko lub stółoooooooooo
 7) bagażnikoooooooo  
 8) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 miejsce na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój)oooooooooo
 9) stolik okolicznościowyoooo      
 10) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapaoooo      
 11) lustrooooooooooo
 12) wieszak ścienny na wierzchnią odzieżoooooooooo
30Oświetlenie:          
 1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącejoooooooooo
 2) lampa oświetlająca miejsce do pracy (stół lub biurko)oooooooo  
 3) oświetlenie ogólneoooooooooo
31Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.:          
 1) telefonoooooo    
 2) telewizoroooooo    
 3) radioodbiornik lub możliwość odbioru programu radiowegooooooooo  
 4) dywan lub wykładzina dywanowaoooooo    
 5) co najmniej dywanik przy łóżku      oooo
 6) firany, żaluzje lub rolety przepuszczające światło2)ooooooo o 
 7) zasłony, rolety lub żaluzje okienne zaciemniające2)oooooooooo
 8) elementy dekoracyjneoooooooo  
 9) materiały informacyjne dotyczące usług hotelu i bezpieczeństwa gości oraz hotelowe materiały piśmienniczeoooooooooo
 10) popielniczka w pokojach dla palącychoooooooooo
 11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnikoooooo    
 12) torba na bieliznę gościa zleconą do praniaoooooo    
 13) kosz na śmieci niepalny w pokojach bez w.h.s.      oooo
 14) sejfoo        
 15) minibaroo        
 16) minibar lub lodówka - w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych  oo      
 17) woda mineralna lub stołowa, 0,2 l na osobę dziennieoooo      
 18) szklankioooooo    
 2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych          
32Wyposażenie podstawowe:          
 1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowaoooooooooo
 2) umywalka z blatem lub półką, z bocznym lub górnym oświetleniemoooooooooo
 3) WCoooooooooo
33Wyposażenie uzupełniające:          
 1) osłona wanny lub natryskuooooooo   
 2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej)oooooo    
 3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natryskuoooooooooo
 4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniemoooooooooo
 5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłonąoooooooooo
 6) suszarka do włosówoooo      
 7) waga osobowaoo        
 8) pojemnik na śmieci /niepalny lub trudno palny/oooooooooo
 9) telefonoo        
 10) zestaw minimum dla jednej osoby:          
     a) mydełko toaletowe lub dozownik mydłaoooooooooo
     b) ręcznikoooooooooo
     c) ręcznik kąpielowyoooooo    
     d) płaszcz kąpielowyoo        
     e) szklanka lub kubeczek jednorazowyoooooooooo
     f) torba higienicznaoooooooooo
34Procent pokoi (minimum) z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym - w obiektach nowo budowanych - 100% bez względu na kategorię obiektu10010010010010010050502510
35Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej:          
 1) liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie:          
    a) umywalka z blatem lub półką      5555
    b) wanna z baterią i prysznicem lub kabina natryskowa      10101515
    c) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn)      15152020
 2) wyposażenie dodatkowe:          
    a) lustro      oooo
    b) dozownik do płynnego mydła      oooo
    c) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku      oooo
    d) pojemnik trudno palny na papier i odpady      oooo
    e) wieszaki ścienne      oooo
 V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających          
36Zapewnienie sprzedaży gościom gorących napojów przez całą dobęoooo      
37Zapewnienie gościom sprzedaży gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji    oooooo
38Budzenieoooooooooo
39Podawanie posiłków do j.m. - room-service czynny przez:          
 1) całą dobęoooo      
 2) minimum 12 godzin    oo    
40Usługa bagażowaoooooo    
41Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości - czynne całą dobęoooooooooo
42Kwiaciarnia lub możliwość dostarczenia kwiatówooo       
43Wymiana walut lub kantor, lub bankomat, lub wypłata gotówki z karty kredytowej, w obiektach *** dopuszcza się kantor lub bankomat w odległości do 50 m od obiektuoooooo    
44Akceptacja kart płatniczychoooooo    
45Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennejoooo      
46Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistejoooooo    
47Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiejoooooooooo
48Usługi gastronomiczne:          
 1) restauracja, dopuszcza się w hotelu ***, motelu*** brak restauracji jeżeli w odległości max 200 m od obiektu znajduje się restauracjaoooooo    
 2) aperitif-bar lub bar kawowyoooooooo  
 3) podawanie śniadańoooooooooo
49Zespół sal wielofunkcyjnych, dostosowanych do charakteru obiektu - konferencyjnych, klubowych, szkoleniowych itp.o o       
50Przechowywanie sprzętu rekreacyjnego w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-turystycznych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczycho o o o   
51Zespół odnowy biologicznej:          
 1) basen kąpielowyoo        
 2) basen kąpielowy, sauna, siłownia, solarium, masaże i inne usługi rekreacyjne - minimum dwa rodzaje usług;oooooo    
 w obiektach *** wymagane w miejscowościach wypoczynkowych          
52
Sala klubowa z telewizorem
Nie dotyczy obiektów, które mają sale wielofunkcyjne
    oo    
53Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym      oooo
54Obsługa samochodów gości o o o o o
55Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gościoooooo    
56Zmiana pościeli i ręczników:          
 1) codziennie lub na życzenie gościoooo      
 2) co trzy dni lub na życzenie gości    oooooo
 VI. Kwalifikacje zawodowe personelu          
57
Kierownik obiektu hotelarskiego:
wykształcenie wyższe lub wykształcenie średnie hotelarskie, lub kurs specjalistyczny, lub praktyka:
oo        
 - trzy lata prowadzenia własnej firmy w zakresie usług hotelarskich albo zatrudnienia na stanowisku dyrektora w obiekcie hotelarskim3)          
58Personel recepcyjny:          
 1. wykształcenie:          
    a) wyższe lub          
    b) wykształcenie średnie hotelarskie, luboooooo    
 
  c) wykształcenie średnie i kurs specjalistyczny
     (minimum 60 godz.), lub
          
    d) dwa lata praktyki3) w obiekcie hotelarskim          
 2. znajomość co najmniej jednego języka obcego4)oooooo    
59
Kelnerzy, pokojowe, portierzy, bagażowi:
1. wykształcenie zawodowe lub kurs specjalistyczny
oooo      
 2. znajomość w podstawowym zakresie co najmniej jednego języka obcegooooo      
 VII. Inne          
60Jednolity ubiór dla poszczególnych służb hotelowychoooooo    
 
______
Objaśnienia znaków i skrótów:
H - hotel
M - motel
*   kategoria jedna gwiazdka
**   kategoria dwie gwiazdki
***   kategoria trzy gwiazdki
****   kategoria cztery gwiazdki
*****   kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny

1)   Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie; w salach konferencyjnych hoteli *** wymagana jest klimatyzacja.
2)   Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
3)   Praktyka hotelarska:
a)   w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek - praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b)   w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4)   Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH DLA PENSJONATÓW
 
Lp.WymaganiaKategorie
  ***************
1234567
1Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynkuoo   
 
Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku.
Dopuszcza się usytuowanie części mieszkalnej w odrębnych pawilonach, pod warunkiem należytego informowania klientów
  ooo
 I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia     
2Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrzooo  
3Wydzielona droga dostawoo   
4Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oraz oświetlenie dojść i dojazduooooo
5
Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi
Nie dotyczy pensjonatów zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości
oo   
 II. Instalacje i urządzenia techniczne     
6Klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające właściwą wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C i wilgotność 45-60% w części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjneoo   
7W części pobytowej - j.m.:o    
 - klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18-21°C i wilgotności 45-60%     
8Wentylacja:     
 1) mechaniczna wyciągowa w w.h.s.; w obiektach ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3ooooo
 2) mechaniczna1) w części ogólnodostępnej  oo 
 3) mechaniczna1) lub grawitacyjna w części ogólnodostępnej    o
9Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej oooo
10Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobęooooo
11Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeńooooo
12Telefon i faks dostępny dla gości w recepcjiooooo
13Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnychooo  
14Dźwigi osobowe w obiektach:     
 1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej)o    
 2) powyżej 1. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gościo    
 3) powyżej 2. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości o   
 4) powyżej 3. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości  o  
 5) powyżej 4. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości   oo
15Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej:     
 1) 150 j.m.o    
 2) 200 j.m. o   
 3) 300 j.m.  o  
 III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu     
16Hall recepcyjny o powierzchni minimum (w m2)3025201510
17Zespół higieniczno-sanitarny przy zespole ogólnodostępnym, dostosowany do liczby miejsc gastronomicznych i w salach wielofunkcyjnych. Wyposażenie minimum:     
 1) umywalki z blatem lub z półkąooooo
 2) lustro nad każdą umywalką, z oświetleniem górnym lub bocznymooooo
 3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytkuooooo
 4) pojemnik niepalny na papier i odpadyooooo
 5) dozownik do płynnego mydłaooooo
 6) wieszaki ścienneooooo
 7) WCooooo
 8) pisuar w WC męskimooooo
 IV. Część mieszkalna     
18Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.):ooooo
 1) pokój 1-osobowy14121098
 2) pokój 2-osobowy1816141210
 3) pokój 3-osobowy  161514
 4) pokój 4-osobowy   1816
 
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo na każdą następną osobę
Dopuszcza się odstępstwa powierzchni pokoju nieprzekraczające 10%, jeżeli są zrekompensowane odpowiednio większą powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania
   44
19Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową z wydzielonym dodatkowo w.h.s., aneks barowyo    
 1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające     
20Zestaw wyposażenia meblowego - w kategorii *** - ***** wymagane są jednolite komplety mebli:     
 1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cmooooo
 2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cmooooo
 3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spaniaooooo
 4) szafa garderobiana lub zabudowana wnęka, minimum 5 wieszaków na osobęooooo
 5) biurko lub stółooooo
 6) bagażnikooooo
 7) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój)ooooo
 8) stolik okolicznościowyoo   
 9) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapaoo   
 10) lustroooooo
 11) wieszak ścienny na wierzchnią odzieżooooo
21Oświetlenie:     
 1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącejooooo
 2) lampa do pracy przy stole lub biurkuoooo 
 3) oświetlenie ogólneooooo
22Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.:     
  1) telefonoo   
  2) telewizorooo  
  3) możliwość odbioru programów radiowychoooo 
  4) dywan lub wykładzina dywanowaooo  
  5) co najmniej dywanik przy łóżku   oo
  6) firany lub żaluzje lub rolety przepuszczające światło2)ooooo
  7) zasłony lub rolety lub żaluzje okienne zaciemniające2)ooooo
  8) elementy dekoracyjneoooo 
  9) informacje dotyczące usług i bezpieczeństwa gościooo  
 10) popielniczka w pokojach dla palącychooooo
 11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnikooo  
 12) torba na bieliznę gościa zleconą do praniao    
 13) kosz niepalny na śmieci w j.m. bez w.h.s.  ooo
 2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych     
23Wyposażenie podstawowe:     
 1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowaooooo
 2) umywalka z blatem lub półkąooooo
 3) WCooooo
24Wyposażenie uzupełniające:     
 1) osłona wanny lub natryskuoooo 
 2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej)ooo  
 3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natryskuooooo
 4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniemooooo
 5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłonąooooo
 6) suszarka do włosówoo   
 7) waga osobowao    
 8) pojemnik na śmieci niepalny lub trudno palnyooooo
 9) zestaw minimum dla jednej osoby:     
    a) mydełko toaletowe lub dozownik mydłaooooo
    b) ręcznikooooo
    c) ręcznik kąpielowyooo  
    d) płaszcz kąpielowyo    
    e) szklankaooooo
    f) torba higienicznaooooo
25Procent pokoi z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym10010050250
26Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej - liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie:     
 1) umywalka z blatem lub półką  555
 2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa  101015
 3) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn)  101520
27Wyposażenie dodatkowe:     
 1) lustro z oświetleniem górnym lub bocznym  ooo
 2) dozownik płynnego mydła  ooo
 3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku  ooo
 4) pojemnik na papier i odpady  ooo
 5) wieszaki ścienne  ooo
 V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających     
28Zapewnienie gościom gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcjiooooo
29Budzenieooooo
30Usługa bagażowaooo  
31Przechowywanie bagażu, pieniędzy i przedmiotów wartościowych gościooooo
32Wymiana walut lub kantor; w obiektach *** dopuszcza się kantor lub bankomat lub wypłatę z karty płatniczej w odległości do 50 m od obiektuooo  
33Akceptacja kart płatniczychooo  
34Dostarczanie prasy na życzenie gościoo   
35Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel przeszkolony w zakresie pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiejooooo
36Podawanie posiłków do j.m.- room-service czynny przez:     
 1) całą dobęoo   
 2) minimum 12 godzin  o  
37Usługi gastronomiczne:     
 1) podawanie przynajmniej dwóch posiłków dziennie (śniadań, obiadów, kolacji, obiadokolacji) w obiektach * - *** można ograniczyć do podawania śniadania i obiadokolacji o ustalonych porach, w jadalniooooo
 2) aperitif-bar, bar kawowy lub sala klubowa z podawaniem napojów na życzenie gościooo  
 3) podawanie śniadań do pokoju na życzenie gościooo  
38Usługi rekreacyjne w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-turystycznych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych:     
 1) przechowywanie sprzętu rekreacyjnegooooo 
 2) zespół odnowy biologicznej (np. basen, sauna, siłownia, solarium, masaże - minimum dwa rodzaje usług) - w obiektach ***** wymagany także w pozostałych miejscowościachooo  
39Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym   oo
40Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gościo    
41Pralka lub możliwość prania rzeczy gości oooo
42Zmiana pościeli i ręczników:     
 1) codziennie lub na życzenie gościoo   
 2) co trzy dni lub częściej na życzenie gości  ooo
 VI. Kwalifikacje zawodowe personelu     
43
Kierownik obiektu hotelarskiego:
wykształcenie wyższe lub wykształcenie średnie hotelarskie lub kurs specjalistyczny lub praktyka:
o    
 - trzy lata prowadzenia własnej firmy w zakresie usług hotelarskich albo zatrudnienia na stanowisku dyrektora w obiekcie hotelarskim3)     
44Personel recepcyjny:     
 1) - wykształcenie wyższe lubooo  
    - wykształcenie średnie hotelarskie, lub     
    - wykształcenie średnie i kurs specjalistyczny (minimum 60 godz.), lub     
    - dwa lata praktyki3) w obiekcie hotelarskim     
 2) znajomość co najmniej jednego języka obcego4)ooo  
 VII. Inne     
45Jednolity ubiór dla poszczególnych służbooo  
 
______
Objaśnienia znaków i skrótów:
*   kategoria jedna gwiazdka
**   kategoria dwie gwiazdki
***   kategoria trzy gwiazdki
****   kategoria cztery gwiazdki
*****   kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny.

1)   Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie.
2)   Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
3)   Praktyka hotelarska:
a)   w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek - praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b)   w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4)   Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.

ZAŁĄCZNIK Nr 3

MINIMALNE WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA DLA INNYCH OBIEKTÓW, W KTÓRYCH ŚWIADCZONE SĄ USŁUGI HOTELARSKIE
 
Lp.Wymagania
12
 I. Dla wynajmowania miejsc na ustawienie namiotów i przyczep samochodowych
1Teren obozowiska wyrównany, suchy, ukształtowany w sposób zapewniający odprowadzenie wód opadowych i uprzątnięty z przedmiotów mogących zagrażać bezpieczeństwu
2Punkt poboru wody do picia1) i potrzeb gospodarczych
3Miejsce wylewania nieczystości płynnych odpowiednio zabezpieczone i oznakowane
4Pojemnik na śmieci i odpady stałe, regularnie opróżniany
5Ustęp utrzymywany w czystości
 II. Dla wynajmowania miejsc w namiotach, przyczepach mieszkalnych, domkach turystycznych i obiektach prowizorycznych
6Stanowiska dla namiotów i przyczep mieszkalnych oraz dojścia do stanowisk utwardzone
7Oświetlenie dojść do stanowisk i obiektów higieniczno-sanitarnych
8Półka lub stelaż na rzeczy osobiste
9Oddzielne łóżka lub łóżka polowe dla każdego korzystającego z namiotu, w odległości nie mniejszej niż 30 cm pomiędzy łóżkami
 III. Dla wynajmowania miejsc i świadczenia usług w budynkach stałych
10Ogrzewanie - w całym obiekcie w miesiącach X-IV, temperatura minimum 18°C
11Instalacja sanitarna: zimna woda przez całą dobę i dostęp do ciepłej wody2)
12Maksymalna liczba osób przypadających na jeden w.h.s. - 15
13Wyposażenie podstawowe w.h.s.:
 1) natrysk lub wanna
 2) umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik
 3) WC
 4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem
 5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną
 6) pojemnik na śmieci (niepalny lub trudno palny)
 7) dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe
 IV. Dla wynajmowania miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych (salach)
14Powierzchnia sal nie mniejsza niż 2,5 m2 - na jedną osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2)
15Wyposażenie sal sypialnych:
 1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm
 2) oddzielne zamykane szafki dla każdej osoby
 3) stół
 4) krzesła lub taborety (1 na osobę) lub ławy
 5) wieszaki na odzież wierzchnią
 6) lustro
 7) oświetlenie ogólne
16Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13
 V. Dla wynajmowania samodzielnych pokoi
17Powierzchnia mieszkalna w m2:
 1) pokój 1- i 2-osobowy - 6 m2
 2) pokój większy niż 2-osobowy - dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę3)
18Zestaw wyposażenia meblowego:
 1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm lub łóżka dwuosobowe o wymiarach minimum 120 x 190 cm
 2) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku
 3) stół lub stolik
 4) krzesło lub taboret (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój), lub ława
 5) wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste
19Pościel dla jednej osoby:
 1) kołdra lub dwa koce
 2) poduszka
 3) poszwa
 4) poszewka na poduszkę
 5) prześcieradło
20Oświetlenie - minimum jeden punkt świetlny o mocy 60 W
21Zasłony okienne zaciemniające
22Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13
23Kosz na śmieci niepalny lub trudno palny
 
_______
Objaśnienia odnośników i skrótów:
1)   Dopuszcza się miejsca biwakowania przy szlakach wodnych bez punktu poboru wody do picia.
2)   Minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem o ustalonych porach.
3)   W pomieszczeniach o wysokości co najmniej 2,5 m dopuszcza się łóżka piętrowe - powierzchnia pokoju może zostać zmniejszona o 20%.
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny.

ZAŁĄCZNIK Nr 4

MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE DOSTOSOWANIA OBIEKTÓW HOTELARSKICH DO POTRZEB OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

  1.   Obiekty hotelarskie powinny spełniać wymagania w zakresie dostosowania do potrzeb osób niepełnosprawnych, w zakresie określonym dla budynków zamieszkania zbiorowego w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690), a do dnia jego wejścia w życie w zakresie określonym dla budynków zamieszkania zbiorowego w rozporządzeniu Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 1999 r. Nr 15, poz. 140 z późn. zm.), zwane dalej "warunkami technicznymi", a także następujące wymagania dodatkowe:
 
Lp.Rodzaj wymagania
12
1W obiektach powyżej 50 j.m. co najmniej jedna j.m. powinna być dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych w sposób określony w lp. 7-9, a dla każdych kolejnych rozpoczętych 100 j.m. powyżej 100 j.m. co najmniej jedna
2Ogólnodostępne elementy wyposażenia obiektu, takie jak urządzenia komunikacji wewnętrznej, przyciski i wyłączniki powinny być umieszczane na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku
3Co najmniej jeden telefon ogólnodostępny przystosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne, umieszczony na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku
4Co najmniej jedno stanowisko recepcyjne powinno dysponować ladą o wysokości nieprzekraczającej 90 cm, z podjazdem o wysokości min. 67 cm lub powinno być wydzielone osobne stanowisko obsługi osób poruszających się na wózkach
5W salach gastronomicznych i wielofunkcyjnych należy przystosować miejsca umożliwiające korzystanie z usług osobom na wózkach
6Przyciski sterujące windami powinny być opisane w sposób czytelny dla niewidzących, a windy wyposażone w sygnalizację dźwiękową
7J.m., o których mowa w lp. 1, powinny zostać wyposażone w poręcze i uchwyty ułatwiające korzystanie z urządzeń higieniczno-sanitarnych
8Wyłączniki światła, sygnalizacja przywoławcza, telefon i sterowanie telewizorem powinny być dostępne z łóżka
9W j.m., o których mowa w lp. 1, należy zapewnić umeblowanie umożliwiające korzystanie osobom poruszającym się na wózkach, w tym wysokość podjazdu min. 67 cm pod płytę stołu, biurka i umywalki
 
  2.   Kempingi, niezależnie od wymagań dla budynków usytuowanych na ich terenie, powinny spełniać następujące wymagania dodatkowe:
 
Lp.Rodzaj wymagania
12
1Należy zapewnić co najmniej 2 stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych położone w najbliższej odległości od urządzeń ogólnodostępnych
2Parking przy recepcji powinien posiadać stanowisko postojowe dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych
3Stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych powinny dysponować dojazdem dla samochodów
4Ciągi komunikacyjne powinny zostać utwardzone, posiadać szerokość co najmniej 180 cm i umożliwiać dostęp ze stanowisk dla osób niepełnosprawnych do wszystkich urządzeń ogólnodostępnych
5Co najmniej jeden ustęp powinien być dostępny dla osoby na wózku
 
  3.   Nie wymagają dostosowywania do potrzeb osób niepełnosprawnych:
1)   schroniska górskie pozbawione dojazdu drogą publiczną;
2)   schroniska młodzieżowe i domy wycieczkowe mające mniej niż 150 miejsc noclegowych.
______
Objaśnienie:
j.m. - jednostki mieszkalne.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859, 1860, 1861, 1862, 1863, 1864, 1865, 1866, 1867, 1868, 1869, 1870, 1871, 1872, 1873, 1874, 1875, 1876, 1877, 1878, 1879, 1880, 1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887, 1888, 1889, 1890, 1891, 1892, 1893, 1894, 1895, 1896, 1897, 1898, 1899, 1900, 1901, 1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1907, 1908, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032, 2033, 2034, 2035, 2036, 2037, 2038, 2039, 2040, 2041, 2042, 2043, 2044, 2045, 2046, 2047, 2048, 2049, 2050, 2051, 2052, 2053, 2054, 2055, 2056, 2057, 2058, 2059, 2060, 2061, 2062, 2063, 2064, 2065, 2066, 2067, 2068, 2069, 2070, 2071, 2072, 2073, 2074, 2075, 2076, 2077, 2078, 2079, 2080, 2081, 2082, 2083, 2084, 2085, 2086, 2087, 2088, 2089, 2090, 2091, 2092, 2093, 2094, 2095, 2096, 2097, 2098

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt