Dziennik Ustaw 1999 Nr 107 poz. 1220 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 21 grudnia 1999 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

(Dz. U. z dnia 27 grudnia 1999 r.)


Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:


§ 1. Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

§ 2. Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217).

§ 4. 1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
2. Pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, w przypadku pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9 -cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.

§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2000 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL
 
Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość
0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: 200 t
 
- Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek,
 ikry i mleczu:
  
0302 69- - Pozostałe:  
 - - - Ryby morskie:  
0302 69 61 0
- - - - Leszcz morski (Dentex dentex i
       Pagellus spp.)
0 
0302 69 94 0- - - - Okoń morski (Dicentrarchus labrax)0 
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:  
0603 10- Świeże: 500 t
0603 10 30- - Orchidee:  
0603 10 30 1- - - Od l czerwca do 31 października17,5 
0603 10 30 9- - - Od 1 listopada do 31 maja17,5 
0603 10 40- - Gladiole:  
0603 10 40 1- - - Od 1 czerwca do 31 października17,5 
0603 10 40 9- - - Od 1 listopada do 31 maja17,5 
0603 10 80- - Pozostałe:  
0603 10 80 1- - - Od 1 czerwca do 31 października17,5 
0603 10 80 9- - - Od 1 listopada do 31 maja17,5 
0603 90 00 0- Pozostałe050 t
0604Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 250 t
0604 10- Mchy i porosty:  
0604 10 10 0- - Mech reniferowy0 
0604 10 90 0- - Pozostałe0 
 - Pozostałe:  
0604 91- - Świeże:  
 - - - Choinki gwiazdkowe:  
0604 91 21 0
- - - - Jodła kaukaska [Abies nordmanniana
       (Stev.) Spach] lub jedna z jodeł
       amerykańskich (Abies procera Rehd.)
0 
0604 91 29 0- - - - Pozostałe0 
 - - - Gałązki iglaste:  
0604 91 41 0
- - - - Z jodły kaukaskiej [Abies
       nordmanniana (Stev.) Spach] lub
       jednej z jodeł amerykańskich (Abies
       procera Rehd.)
0 
0604 91 49 0- - - - Pozostałe0 
0604 91 90 0- - - Pozostałe0 
0604 99- - Pozostałe:  
0604 99 10 0- - - Przygotowane tylko przez suszenie0 
0604 99 90 0- - - Pozostałe0 
0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone:  
0701 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
0701 90 50- - - Młode od 1 stycznia do 30 czerwca:  
0701 90 50 1- - - - Od 1 stycznia do 15 maja10500 t
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone: 1.000 t
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca10 
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia10 
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:  
0703 10- Cebula i szalotka:  
 - - Cebula:  
0703 10 19 0- - - Pozostałe  
ex 0703 10 19 0Szczypiorek12,5300 t
0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:  
0704 90- Pozostałe:  
0704 90 90 0- - Pozostałe  
ex 0704 90 90 0Kapusta pekińska0500 t
0709Inne warzywa, świeże lub chłodzone:  
0709 60
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju
 Pimenta:
  
0709 60 10 0- - Słodka papryka4,5200 t
0709 90- Pozostałe:  
0709 90 90 0- - Pozostałe  
ex 0709 90 90 0Świeże zioła od 1 października do 31 maja7,5400 t
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:  
0710 40 00 0- Kukurydza cukrowa  
ex 0710 40 00 0Kukurydza słodka mrożona0250 t
0804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:  
0804 10 00 0- Daktyle0500 t
0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:  
0805 10- Pomarańcze: 20.000 t
 - - Pomarańcze słodkie, świeże:  
0805 10 10 0- - - Krwiste i półkrwiste5 
 - - - Pozostałe:  
0805 10 30 0
- - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,
       Salustiany, Vernasy, Valencjany,
       Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,
       Trovita i Hamliny
5 
0805 10 50 0- - - - Pozostałe5 
0805 20
- Mandarynki (łącznie z tangerinami i
 satsumas); klementynki, wilkingi i
 podobne hybrydy cytrusowe:
 10.000 t
0805 20 10 0- - Klementynki10 
0805 20 30 0- - Monrealesy i satsumas10 
0805 20 50 0- - Mandarynki i wilkingi10 
0805 20 70 0- - Tangeryny10 
0805 20 90 0- - Pozostałe10 
0805 30
- Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)
 i limy (Citrus aurantifolia):
 6.000 t
0805 30 10 0- - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)0 
0805 30 90 0- - Limy (Citrus aurantifolia)0 
0807Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:  
 - Melony (łącznie z arbuzami):  
0807 19 00 0- - Pozostałe  
ex 0807 19 00 0Melony54.000 t
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:  
0811 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne  
ex 0811 90 85 0Daktyle mrożone0500 t
1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 1.000 t
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:  
 
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%
   sacharozy (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
  
1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC 
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC 
 
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej
   sacharozy (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
  
1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC 
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC 
1704 90- Pozostałe:  
1704 90 10 0
- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji
   zawierający w masie więcej niż 10%
   sacharozy, ale nie zawierający innych
   dodanych substancji
15 + DCC 
1704 90 30 0- - Biała czekolada17,5 + DCC 
 - - Pozostałe:  
1704 90 51 0
- - - Pasty, łącznie z marcepanem, w
     bezpośrednich opakowaniach o
     zawartości netto 1 kg lub więcej
17,5 + DCC 
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i od kaszlu17,5 + DCC 
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte cukrem17,5 + DCC 
 - - - Pozostałe:  
1704 90 65 0
- - - - Wyroby żelowe i galaretki, łącznie
       z pastami owocowymi, w postaci
       wyrobów cukierniczych
17,5 + DCC 
1704 90 71 0
- - - - Cukierki z masy gotowanej, również
       z nadzieniem
17,5 + DCC 
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne17,5 + DCC 
 - - - - Pozostałe:  
1704 90 81 0- - - - - Tabletki prasowane17,5 + DCC 
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
ex 1704 90 99 0Chałwa26,3 + DCCl 
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:  
1806 20
- Pozostałe przetwory w blokach,
 tabliczkach lub batonach o masie powyżej
 2 kg lub w płynie, paście, proszku,
 granulkach lub w innej postaci w
 pojemnikach lub w bezpośrednich
 opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg:
  
1806 20 10 0
- - Zawierające w masie 31% lub więcej
   masła kakaowego albo zawierające w
   masie 31% lub więcej masła kakaowego
   i tłuszczu z mleka łącznie
15 + DCC 
1806 20 30 0
- - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale
   mniej niż 31% masła kakaowego i
   tłuszczu z mleka łącznie
15 + DCC 
 - - Pozostałe:  
1806 20 50 0
- - - Zawierające w masie 18% lub więcej
     masła kakaowego
15 + DCC 
1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe15 + DCC 
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa15 + DCC 
1806 20 95 0- - - Pozostałe15 + DCC 
 
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub
 batonach:
  
1806 31 00 0- - Nadziewane22,5 + DCC 
1806 32- - Bez nadzienia:  
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów22,5 + DCC 
1806 32 90 0- - - Pozostałe22,5 + DCC 
1806 90- Pozostałe:  
 - - Czekolada i produkty czekoladowe:  
 - - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:  
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol22,5 + DCC 
1806 90 19 0- - - - Pozostałe22,5 + DCC 
 - - - Pozostałe:  
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem22,5 + DCC 
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia22,5 + DCC 
1806 90 50 0
- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki
   wykonane z substytutów cukru,
   zawierające kakao
22,5 + DCC 
1806 90 60 0- - Pasty do smarowania zawierające kakao22,5 + DCC 
1806 90 70 0
- - Przetwory zawierające kakao do
   sporządzania napojów
22,5 + DCC 
1806 90 90 0- - Pozostałe22,5 + DCC 
ex 1806 90 90 0Chałwa zawierająca kakao33,8 + DCC1 
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 200 t
1901 10 00 0
- Przetwory dla niemowląt przygotowane do
 sprzedaży detalicznej
0 
1901 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
1901 90 99- - - Pozostałe:  
1901 90 99 1
- - - - Mieszanki mleczne przeznaczone do
       produkcji odżywek dla niemowląt
0 
2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:  
2004 90- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:  
2004 90 10 0
- - Słodka kukurydza (Zea mays var.
   Saccharata)
  
ex 2004 90 10 0Kukurydza słodka mrożona0250 t
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:  
2005 80 00 0
- Słodka kukurydza (Zea mays var.
 Saccharata)
  
ex 2005 80 00 0Słodka kukurydza zakonserwowana0300 t
2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
 
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona,
 zmieszane razem lub nie:
  
2008 11- - Orzeszki ziemne:  
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5 
 
- - - Pozostałe, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto:
  
 - - - - Powyżej 1 kg:  
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5 
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5 
 - - - - Nie przekraczającej 1 kg:  
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5 
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5 
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 8.200 t2
 - Sok pomarańczowy:  
2009 11- - Mrożony:  
 
- - - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy
     20°C:
  
2009 11 11 0
- - - - O wartości nie przekraczającej 30
       EUR za 100 kg masy netto
0 
2009 11 19 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O gęstości nie przekraczającej
     1,33g/cm3 przy 20°C:
  
2009 11 91 0
- - - - O wartości nie przekraczającej 30
       EUR za 100 kg masy netto i o
       zawartości dodatku cukru w masie
       powyżej 30%
0 
2009 11 99 0- - - - Pozostałe0 
2009 19- - Pozostałe:  
 
- - - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy
     20°C:
  
2009 19 11 0
- - - - O wartości nie przekraczającej 30
       EUR za 100 kg masy netto
0 
2009 19 19 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O gęstości nie przekraczającej
     1,33g/cm3 przy 20°C:
  
2009 19 91 0
- - - - O wartości nie przekraczającej 30
       EUR za 100 kg masy netto i o
       zawartości dodatku cukru w masie
       powyżej 30%
0 
2009 19 99 0- - - - Pozostałe0 
2009 20- Sok grejpfrutowy:  
 - - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:  
2009 20 11 0
- - - O wartości nie przekraczającej 30
     EUR za 100 kg masy netto
0 
2009 20 19 0- - - Pozostałe0 
 
- - O gęstości nie przekraczającej
   1,33g/cm3 przy 20°C:
  
2009 20 91 0
- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR
     za 100 kg masy netto i o zawartości
     dodatku cukru w masie powyżej 30%
0 
2009 20 99 0- - - Pozostałe0 
2009 30
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu
 cytrusowego:
  
 - - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:  
2009 30 11 0
- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR
     za 100 kg masy netto
0 
2009 30 19 0- - - Pozostałe0 
 
- - O gęstości nie przekraczającej
   1,33g/cm3 przy 20°C:
  
 
- - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg
     masy netto:
  
2009 30 31 0- - - - Zawierający dodatek cukru0 
2009 30 39 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR
     za 100 kg masy netto:
  
 - - - - Sok cytrynowy:  
2009 30 51 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie powyżej 30%
0 
2009 30 55 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie nie przekraczającej 30%
0 
2009 30 59 0- - - - - Nie zawierający dodatku cukru0 
 
- - - - Pozostałe soki z owoców
       cytrusowych:
  
2009 30 91 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie powyżej 30%
0 
2009 30 95 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie nie przekraczającej 30%
0 
2009 30 99 0- - - - - Nie zawierające dodatku cukru0 
2009 60
- Sok z winogron (łącznie z moszczem
 winogronowym):
  
 - - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:  
2009 60 11 0
- - - O wartości nie przekraczającej 22 EUR
     za 100 kg masy netto
0 
2009 60 19 0- - - Pozostałe0 
 
- - O gęstości nie przekraczającej
   1,33g/cm3 przy 20°C:
  
 
- - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg
     masy netto:
  
2009 60 51 0- - - - Stężony0 
2009 60 59 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O wartości nie przekraczającej 18 EUR
     za 100 kg masy netto:
  
 
- - - - O zawartości dodatku cukru w masie
       powyżej 30%:
  
2009 60 71 0- - - - - Stężony0 
2009 60 79 0- - - - - Pozostałe0 
2009 60 90 0- - - - Pozostałe0 
2009 90- Mieszanki soków:  
 
- - O gęstości nie przekraczającej
   1,33g/cm3 przy 20°C:
  
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O wartości powyżej 30 EUR za 100
       kg masy netto:
  
 
- - - - - Mieszanki soków owoców
         cytrusowych i soku ananasowego:
  
2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0 
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe0 
 - - - - - Pozostałe:  
2009 90 51 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0 
2009 90 59 0- - - - - - Pozostałe0 
 
- - - - O wartości nie przekraczającej 30
       EUR za 100 kg masy netto:
  
 
- - - - - Mieszanki soków owoców
         cytrusowych i soku ananasowego:
  
2009 90 71 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie powyżej 30%
0 
2009 90 73 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie nie przekraczającej 30%
0 
2009 90 79 0- - - - - - Nie zawierające dodatku cukru0 
 - - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie powyżej 30%:
  
2009 90 92 0
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców
              tropikalnych
0 
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe0 
 
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie nie przekraczającej 30%:
  
2009 90 95 0
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców
             tropikalnych
0 
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe0 
 - - - - - - Nie zawierające dodatku cukru:  
2009 90 97 0
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców
             tropikalnych
0 
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe0 
2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: 250 t
 
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy
 oraz przetwory na bazie tych ekstraktów,
 esencji lub koncentratów lub na bazie
 kawy:
  
2101 11- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:  
2101 11 11 0
- - - O zawartości suchej masy na bazie
     kawy wynoszącej 95% lub więcej w
     masie
0 
2101 11 19 0- - - Pozostałe0 
2101 12
- - Przetwory na bazie tych ekstraktów,
   esencji lub koncentratów lub na bazie
   kawy:
  
2101 12 92 0
- - - Przetwory na bazie tych ekstraktów,
     esencji lub koncentratów na bazie
     kawy
0 
2101 12 98 0- - - Pozostałe0 
2101 20
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty
 lub herbaty paragwajskiej i przetwory na
 bazie tych ekstraktów, esencji lub
 koncentratów lub na bazie herbaty lub
 herbaty paragwajskiej:
  
2101 20 20 0- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty0 
 - - Przetwory:  
2101 20 92 0
- - - Na bazie ekstraktów, esencji lub
     koncentratów herbaty lub herbaty
     paragwajskiej
0 
2101 20 98 0- - - Pozostałe0 
2101 30
- Cykoria palona i inne palone namiastki
 kawy oraz ich ekstrakty, esencje i
 koncentraty:
  
 
- - Cykoria palona i inne palone namiastki
   kawy:
  
2101 30 11 0- - - Cykoria palona0 
2101 30 19 0- - - Pozostałe0 
 
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z
   cykorii palonej i innych palonych
   namiastek kawy:
  
2101 30 91 0- - - Z cykorii palonej0 
2101 30 99 0- - - Pozostałe0 
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
2106 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
2106 90 92 0
- - - Nie zawierające tłuszczów mleka,
     sacharozy, izoglukozy, glukozy lub
     skrobi lub zawierające w masie mniej
     niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy
     lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi
10 
2106 90 98 0- - - Pozostałe
12,5
minimum
0,11 EUR/kg
 
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 20.000 hl
2204 10- Wino musujące:  
 
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:
  
2204 10 11- - - Szampan:  
2204 10 11 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,
       ale nie większej niż 22% obj.
15
minimum
21 EUR/hl
 
2204 10 19- - - Pozostałe:  
2204 10 19 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,
       ale nie większej niż 22% obj.
15
minimum
21 EUR/hl
 
 - - Pozostałe:  
2204 10 91 0- - - Asti spumante
15
minimum
21 EUR/hl
 
2204 10 99 0- - - Pozostałe
15
minimum
21 EUR/hl
 
 
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z
 fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną
 przez dodanie alkoholu:
  
2204 21
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub
   mniej:
  
2204 21 10
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w
     butelkach z korkami "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi przewiązkami lub
     zapięciami; wina dostarczane inaczej,
     pozostające dzięki obecności
     dwutlenku węgla w roztworze pod
     nadciśnieniem nie mniejszym niż 1
     bar, ale mniejszym niż 3 bary,
     mierzonym w temperaturze 20°C:
  
2204 21 10 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu nie większej niż 22% obj.
15
minimum
21 EUR/hl
 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu nie przewyższającej 13%
       obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych rejonach:
  
 - - - - - - Białe:  
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 21 79 0- - - - - - Białe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 13% obj., ale nie
       przewyższającej 15% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych regionach:
  
2204 21 81 0- - - - - - Białe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 21 83 0- - - - - - Białe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 15% obj., ale nie
       przewyższającej 18% obj.:
  
2204 21 87 0- - - - - Marsala
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 89 0- - - - - Port
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 92 0- - - - - Sherry
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 18% obj., ale nie
       przekraczającej 22% obj.:
  
2204 21 95 0- - - - - Port
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 96 0
- - - - - Madeira, sherry i Setubal
         muscatel
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 EUR/hl
 
2204 29- - Pozostałe:  
2204 29 10
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w
     butelkach z korkami "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi przewiązkami lub
     zapięciami; wina dostarczane inaczej,
     pozostające w wyniku obecności
     dwutlenku węgla w roztworze, pod
     nadciśnieniem nie mniejszym niż 1
     bar, ale mniejszym niż 3 bary,
     mierzonym w temperaturze 20°C:
  
2204 29 10 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu nie większej niż 22% obj.
12,5
minimum
21 EUR/hl
 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu nie przewyższającej 13%
       obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych regionach:
  
 - - - - - - Białe:  
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon
12,5
2,5 EUR/hl
 
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
 - - - - - - Białe:  
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 EUR/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 13% obj., ale nie
       przewyższającej 15% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych regionach:
  
2204 29 81 0- - - - - - Białe
12,5
minimum
3,5 EUR/hl
 
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
3,5 EUR/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 29 83 0- - - - - - Białe
12,5
minimum
3,5 EUR/hl
 
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
3,5 EUR/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 15% obj., ale nie
       przewyższającej 18% obj.:
  
2204 29 87 0- - - - - Marsala
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 89 0- - - - - Port
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 92 0- - - - - Sherry
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 18% obj., ale nie
       przewyższającej 22% obj.:
  
2204 29 95 0- - - - - Port
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 96 0
- - - - - Madeira, sherry i Setubal
         muscatel
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe
12,5
minimum
10,5 EUR/hl
 
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:  
2204 30 10
- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją
   zatrzymaną inaczej niż przez dodanie
   alkoholu:
  
2204 30 10 1
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu nie większej niż 22% obj.
22,5 
 - - Pozostały:  
 
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w
     20°C i o rzeczywistej objętościowej
     mocy alkoholu nie przewyższającej 1%
     obj:
  
2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5 
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5 
 - - - Pozostały:  
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:  
2204 30 96 1
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 1%, ale nie
         większej niż 22% obj.
32,5 
2204 30 98- - - - Pozostały:  
2204 30 98 1
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 1%, ale nie
         większej niż 22% obj.
32,5 
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:  
2205 10
- W pojemnikach zawierających 2 litry lub
 mniej:
  
2205 10 10 0
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu wynoszącej 18% obj. lub
   mniejszej
15
minimum
6,25 EUR/hl
 
2205 10 90
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18% obj.:
  
2205 10 90 1
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 18%, ale nie
     większej niż 22% obj.
24
minimum
7 EUR/hl
+ 0,65 EUR %/hl
 
2205 90- Pozostałe:  
2205 90 10 0
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu wynoszącej 18% obj. lub
   mniejszej
15
minimum
5 EUR/hl
 
2205 90 90
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18% obj:
  
2205 90 90 1
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 18%, ale nie
     większej niż 22% obj.
24
minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR %/hl
 
 
1   Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 EUR za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu
2   W ilości 8.200 t zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o wolnym handlu między Rzeczpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 60 - sok z winogron - wynosi 200 t

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt