Polityka prywatności

Polityka prywatności
1
1
W serwisie Znanyprawnik.pl szanujemy Twoją prywatność
 
1
Główne cele polityki prywatności
1

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Krajowy Rejestr Usług, z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Pilczyckiej 201 (dalej jako Krajowy Rejestr Usług), właściciel serwisu Znanyprawnik.pl (dalej jako Serwis) darzy osoby korzystające z Serwisu (Gości, Użytkowników oraz Użytkowników profesjonalnych) szacunkiem i przykłada wielką wagę do respektowania praw im przysługujących, ze szczególnym uwzględnieniem prawa do ochrony prywatności.

Chcemy jak najlepiej poznać i zrozumieć potrzeby osób korzystających z naszego Serwisu, aby wciąż poprawiać jakość świadczonych przez nas usług oraz dostosowywać je do oczekiwań naszych klientów.

Między innymi w tym celu zbieramy i przetwarzamy niezbędne dane, w tym osobowe, Użytkowników oraz Użytkowników profesjonalnych.

W celu dokładnego wyjaśnienia zasad i mechanizmów stosowanych przy gromadzeniu i przetwarzaniu Państwa danych stworzyliśmy niniejszą Politykę Prywatności.

Krajowy Rejestr Usług zapewnia, że nadrzędnym celem Spółki jest zapewnienie osobom korzystającym z Serwisu ochrony prywatności na poziomie co najmniej odpowiadającym standardom określonym w obowiązujących przepisach prawnych, w szczególności w ustawie z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną, zwanej dalej "Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną", oraz ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, zwanej dalej "Ustawą o ochronie danych osobowych".

Krajowy Rejestr Usług zbiera dane osobowe i inne dane nieposiadające takiego przymiotu. Zbieranie tych danych odbywa się, w zależności od ich rodzaju, z inicjatywy osób odwiedzających Serwis lub automatycznie.

Każda osoba korzystająca w jakikolwiek sposób z Serwisu akceptuje zasady zawarte w niniejszej Polityce Prywatności.

Serwis zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian w Polityce Prywatności z wyjątkiem podstawowej zasady: Serwis nie sprzedaje i nie udostępnia osobom trzecim danych personalnych ani adresów Użytkowników, a także danych dotyczących Użytkowników profesjonalnych, które nie zostały przeznaczone do ujawnienia.

1. Dane zbierane podczas rejestracji

Osoby korzystające z Serwisu w charakterze Gości nie są zobowiązane do rejestracji.

Serwis w trakcie wizyty Gościa zbiera automatycznie dane, które nie są danymi osobowymi (patrz pkt 4 Polityki Prywatności).

Aby móc korzystać z Serwisu w charakterze Użytkownika lub Użytkownika profesjonalnego niezbędne jest dokonanie rejestracji.

Użytkownik oraz Użytkownik profesjonalny w trakcie rejestracji zostanie poproszony o podanie swoich danych osobowych w postaci:

  • imienia i nazwiska,
  • adresu e-mail,
  • numeru telefonu,

a także o podanie danych niemających takiego charakteru, które jednak również objęte są niniejszą Polityką Prywatności, tj. loginu i hasła, które będą stosowane w Serwisie.

Ponadto w trakcie rejestracji Użytkownik będzie proszony o podanie identyfikatora oraz wypełnienie pola „stanowisko”, natomiast Użytkownik profesjonalny będzie proszony o wskazanie profesji oraz wypełnienie pola „stanowisko”.

Wypełnienie pola „stanowisko” nie jest warunkiem koniecznym do przeprowadzenia skutecznej rejestracji Użytkownika oraz Użytkownika profesjonalnego.

Podanie danych osobowych przez Użytkownika i Użytkownika profesjonalnego, a także zgoda na ich przetwarzanie, są obowiązkowe.

Dane osobowe przetwarzane będą przez Krajowy Rejestr Usług działającą jako administrator danych osobowych, dla celów i w sposób podany w treści oświadczenia w przedmiocie zgody na przetwarzanie danych osobowych. Każdy Użytkownik oraz Użytkownik profesjonalny ma prawo do wglądu do swoich danych oraz do ich poprawiania. W powyższej sprawie konieczny jest kontakt z Krajowy Rejestr Usług sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Pilczyckiej 201, 54-150 Wrocław.

2. Dodawanie rekomendacji:

Każdy Użytkownik ma prawo dodać rekomendację Użytkownikowi profesjonalnemu. Użytkownik profesjonalny również ma prawo dodać rekomendację innemu Użytkownikowi profesjonalnemu. Aby dodać rekomendację, konieczne jest zalogowanie się do Serwisu.

Dane osobowe Użytkownika oraz Użytkownika profesjonalnego, który wystawił rekomendację w Serwisie, są dostępne wyłącznie dla Krajowy Rejestr Usług. Pod treścią rekomendacji ujawniony zostanie jedynie identyfikator Użytkownika lub firma Użytkownika profesjonalnego.

3. Dane zbierane podczas     przetwarzania płatności

Dane związane z płatnością za usługi oferowane przez Serwis, takie jak nazwa banku, numer konta bankowego, adres i inne, są dostępne wyłącznie dla Krajowy Rejestr Usług.

Każdy Użytkownik, który skorzystał z usługi porady prawnej oferowanej przez Serwis, ma prawo żądać wystawienia faktury VAT. W celu uzyskania faktury VAT Użytkownik jest zobowiązany do podania następujących danych:

  • imienia i nazwiska,
  • dokładnego adresu zameldowania.

Każdy Użytkownik profesjonalny, który skorzystał z odpłatnych usług oferowanych przez Serwis, ma prawo żądać wystawienia faktury VAT. W tym celu niezbędne jest podanie:

  • pełnej nazwy podmiotu gospodarczego,
  • dokładnego adresu siedziby tego podmiotu,
  • numeru identyfikacji podatkowej (NIP).
 
1
4. Dane zbierane automatycznie
1

Podczas wizyty w Serwisie automatycznie zbierane są dane osób korzystających z Serwisu, a dotyczące tej wizyty, np. adres IP, nazwa domeny, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego, liczba odsłon, wizyt, unikalnych użytkowników, rozdzielczość ekranu, liczba kolorów ekranu, adresy, z których nastąpiło wejście do Serwisu, długość korzystania z Serwisu itp. Dane te nie są danymi osobowymi i nie pozwalają na jednoznaczne zidentyfikowanie osoby korzystającej z Serwisu.

5. Dane zbierane w trakcie kontaktu     z Serwisem

W sytuacji nawiązania kontaktu przez Użytkownika lub Użytkownika profesjonalnego z Serwisem w celu dokonania określonych czynności (np. złożenia reklamacji) za pomocą strony internetowej, telefonu czy też poczty e-mail, Użytkownik lub Użytkownik profesjonalny zostanie poproszony o ponowne przekazania swoich danych osobowych w postaci imienia, nazwiska, firmy, adresu e-mail i loginu, celem potwierdzenia tożsamości i możliwości nawiązania zwrotnego kontaktu.

Dotyczy to tych samych danych osobowych, które wcześniej Użytkownik lub Użytkownik profesjonalny podał i na których przetwarzanie wyraził zgodę. Ponowne podanie tych danych nie jest obowiązkowe, lecz jest niezbędne do dokonania czynności lub uzyskania informacji.

6. Wykorzystywanie danych

Dane osobowe podane przez Użytkownika lub Użytkownika profesjonalnego, na których przetwarzanie wyraził on zgodę, będą przetwarzane wyłącznie w takim zakresie i celu, jaki obejmowała ta zgoda. Dane zbierane automatycznie mogą być natomiast użyte do analizy zachowań osób korzystających z Serwisu.

Dane zbierane podczas kontaktu między Użytkownikiem lub Użytkownikiem profesjonalnym a Serwisem będą wykorzystane wyłącznie w celu możliwie poprawnej, pełnej i sprawnej odpowiedzi na zapytanie oraz w celu udzielenia pomocy technicznej.

Dane osobowe Użytkownika nie są udostępniane osobom trzecim, z wyjątkiem sytuacji, w których takie udostępnienie jest wymagane przez obowiązujące przepisy prawa, lub też Krajowy Rejestr Usług otrzyma prawomocne orzeczenie sądu wzywające do takiego udostępnienia. W takiej sytuacji dane osobowe zostaną udostępnione jedynie w takim zakresie i takim podmiotom, jak tego wymagają odpowiednie regulacje prawne.

W przypadku naruszenia Regulaminu Serwisu połączonego z naruszeniem prawa, a także bez takiego naruszenia, lecz na podstawie innych przepisów, Krajowy Rejestr Usług udostępnia dane Użytkownika oraz Użytkownika profesjonalnego, w tym dane osobowe, organom wymiaru sprawiedliwości.

7. Kontakt z osobami korzystającymi     z Serwisu

Kontakt z osobami korzystającymi z Serwisu będzie nawiązywany za pośrednictwem telefonu, poczty elektronicznej lub faxu. Kontakt ten zostanie nawiązany po tym, jak osoba korzystająca z Serwisu wypełni formularz kontaktowy i wyśle wiadomość do Serwisu.

8. Partnerzy

Polityka Prywatności nie dotyczy serwisów podmiotów, których dane kontaktowe lub linki widnieją w Serwisie.

9. Cookies

Niektóre elementy Serwisu wykorzystują cookies, czyli małe pliki tekstowe wysyłane do komputera osoby korzystającej z Serwisu w celu uproszczonej identyfikacji. Ten uproszczony system komunikacji jest objęty Polityką Prywatności. Osoba korzystająca z Serwisu ma prawo w każdym czasie wyłączyć obsługę cookies.

10. Wyłączenie odpowiedzialności

Serwis nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych reklam.

Serwis dokłada wszelkich starań, aby przekazywane treści porad i informacji były wiarygodne i aktualne, jednak nie ponosi żadnej odpowiedzialności za skutki wykorzystania tych danych przez osoby korzystające z Serwisu.

11. Ochrona danych

Serwis jest zaopatrzony w środki bezpieczeństwa, mające na celu ochronę danych przed ich utratą, niewłaściwym wykorzystaniem czy modyfikacją. Krajowy Rejestr Usług zobowiązuje się chronić wszelkie informacje ujawnione przez Użytkownika lub Użytkownika profesjonalnego zgodnie z normami ochrony bezpieczeństwa i zachowania poufności.

Prawa dostępu do danych osobowych Użytkowników i Użytkowników profesjonalnych Serwisu zostały w restrykcyjny sposób ograniczone, tak aby informacje te nie trafiły do osób niepowołanych.

 
1

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2016
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt